Τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στις προσπάθειες περιορισμού της ζωονόσου της ευλογιάς ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, παρουσία του υπουργού Θεόδωρου Καράογλου, εκπροσώπων των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου, του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και υπηρεσιακών παραγόντων.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιατρικό προσωπικό, ζητείται η συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικούς κτηνιάτρους αλλά και σε στρατιώτες που είναι επιστήμονες κτηνίατροι. Η αστυνομία θα συνδράμει προκειμένου να επιβάλλονται πιο αποτελεσματικά οι περιοριστικοί όροι στις μετακινήσεις αιγοπροβάτων με σκοπό να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου. Τέλος η πυροσβεστική θα βοηθήσει, με τη δημιουργία ειδικών τάφρων, στη διαδικασία απολύμανσης των οχημάτων καθώς ο ιός της ευλογιάς μεταδίδεται και με τα μεταφορικά μέσα.
“Η ευλογιά δεν είναι νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν είναι απειλή για τη δημόσια υγεία, απειλεί όμως το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και γι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Καθοριστική σημασία στην αντιμετώπιση της επέκτασης της νόσου έχει η ενημέρωση και η συνεργασία των κτηνοτρόφων μας στους οποίους απευθύνω έκκληση να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες και τις συμβουλές των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος.
Αναφερόμενος στις εστίες της νόσου που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί, επισήμανε ότι αυτές βρίσκονται στο βόρειο και τον νότιο Έβρο, την Ξάνθη, τη Λέσβο και τη Θεσσαλονίκη. Σχετικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων σχολίασε ότι “τα ζώα που προσβάλλονται θανατώνονται και οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται για τα ζώα που αναγκάζονται να θανατώσουν. Οι αποζημιώσεις αυτές συγχρηματοδοτούνται και από την ΕΕ και στον Έβρο ήδη έχουν καταβληθεί και ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους που αναγκάζονται να εγκλείουν τα κοπάδια τους στις στάνες, δεν έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να τα βόσκουν ελεύθερα έξω για να μην μεταδοθεί η νόσος”.
Για το ποσό των αποζημιώσεων είπε ότι καταβάλλεται ενίσχυση δέκα ευρώ ανά ζώο στην περίπτωση του Έβρου ενώ θα εξεταστεί, και σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους, το ποσό προκειμένου να είναι ακόμη πιο δίκαιες οι αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται.
Ερωτηθείς για τη προέλευση της ευλογιάς, σημείωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει έρθει εξ ανατολών, από την Τουρκία όπου ενδημεί η νόσος.
Ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των κτηνοτρόφων έδωσε από την πλευρά του ο κ. Καράογλου επισημαίνοντας ότι καταβάλλεται από όλους μια κοινή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό, να μην πάρει επιδημιολογικές διαστάσεις και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για να αναπληρώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. “Ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι για τους κτηνοτρόφους που βεβαιώθηκαν κρούσματα ευλογιάς και εσφάγησαν τα κοπάδια τους, έχουν δοθεί αποζημιώσεις μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Περιμένουμε και παρακολουθούμε την κατάσταση καθημερινά. Το εργαστήριο εργάζεται σε 24ωρη βάση για να αντιμετωπίσει τα νέα πιθανά κρούσματα που υπάρχουν και άμεσα προχωρά η διαδικασία για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων” πρόσθεσε.
Σχετικά με τη λύσσα, ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι ο εμβολιασμός από αέρος εξελίσσεται καλά και η κατάσταση ελέγχεται πια ενώ ο κ. Καράογλου εκτίμησε ότι το πρόβλημα της λύσσας βαίνει διαρκώς μειούμενο.