Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Sun Facts: 7 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τον ήλιο

Ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες ηλιοπροστασίας, μαθαίνουμε να προστατευόμαστε σωστά και συχνά και ενημερωνόμαστε για τη σχέση της βιταμίνης D με τα αντηλιακά προϊόντα.

Πόσο μας αρέσει να φοράμε το στυλάτο μαγιό μας και να παραδινόμαστε στα ατελείωτα χάδια του ήλιου σε κάποια από τις μαγικές παραλίες αυτού του τόπου! Ωστόσο, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε μόνο από το καλό του πρόσωπο…Είναι απαραίτητο να έχουμε στο μυαλό μας ότι όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας είναι βλαβερό για την υγεία και την επιδερμίδα μας.

 

• Η φθορά από την ηλιακή ακτινοβολία προκαλείται κυρίως κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενός περιπάτου ή υπαίθριων δραστηριοτήτων, παρά στην παραλία. Επομένως είναι απολύτως απαραίτητο να φοράμε αντηλιακό 365 μέρες το χρόνο, κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε εποχή, τόσο στην πόλη όσο και στην παραλία.

• Για να πετύχουμε την προστασία που αντιστοιχεί στο δείκτη SPF, η σωστή ποσότητα επάλειψης είναι περίπου 1/3 κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και το λαιμό και περίπου έξι κουταλάκια του γλυκού για το σώμα.

• Και επειδή έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν πάντα εφαρμόζουμε λιγότερη από τη μισή ποσότητα αντηλιακού από αυτή που χρησιμοποιείται στις εργαστηριακές δοκιμές, οι δερματολόγοι προτείνουν τη χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 30 τουλάχιστον)! Απλώνουμε σε πρόσωπο και γυμνό σώμα πριν φορέσουμε το μαγιό μας! Και φροντίζουμε να επαναλαμβάνουμε τη χρήση του ανά μία έως δύο ώρες ειδικά μετά τις βουτιές και το σκούπισμα με την πετσέτα.

• Όταν έρχεται η ώρα να επιλέξουμε αντηλιακό, φροντίζουμε να συνδυάζουμε υψηλή προστασία ευρέος φάσματος, ανθεκτικότητα στο νερό, καλλυντική ευχαρίστηση. Εμείς οι γυναίκες μπορούμε να ποντάρουμε και σε υφές με χρώμα, γιατί, εκτός από προστασία, χαρίζουν ομοιόμορφη όψη καλύπτοντας τις ατέλειες της επιδερμίδας. Επιπλέον, προτιμάμε λεπτόρρευστες υφές και δελεαστικά αρώματα, ώστε η συχνή επάλειψη του αντηλιακού να μην μας γίνεται βραχνάς.

• Χημικά ή φυσικά φίλτρα; Τα πρώτα απορροφούν, ενώ τα δεύτερα αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Επιλέγουμε αντηλιακά που συνδυάζουν τα φυσικά με τα χημικά φίλτρα, καθώς αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις οξειδωτικές βλάβες, οι οποίες προκαλούνται από όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας. Τελευταία, οι αντηλιακές συνθέσεις ενισχύονται και με αντιοξειδωτικά συστατικά που συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

• Φέτος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αντηλιακά που χρησιμοποιήσαμε, αλλά δεν τελείωσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι; Η δράση ενός αντηλιακού και η αποτελεσματικότητα της προστασίας του μειώνεται, όταν είναι ανοιγμένο για πολύ καιρό λόγω αλλοίωσης / οξείδωσης των συστατικών του. Η εφαρμογή είναι ασφαλής, αλλά όχι τόσο αποτελεσματική όσο δηλώνει η ετικέτα.

• Πρόσφατη έρευνα ανέδειξε τους Έλληνες σε πρωταθλητές στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Αυτή η πολύτιμη βιταμίνη για τον οργανισμό χρειάζεται τη μεσολάβηση της UVB ακτινοβολίας για να σχηματιστεί, ενώ μπορούμε να την πάρουμε σε ένα μικρό ποσοστό από κάποιες τροφές (λιπαρά ψάρια, κρόκος αβγού, συκώτι). Πολλοί συνδέουν τη συστηματική χρήση των αντηλιακών με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με τη λογική ότι τα φίλτρα τους μπλοκάρουν τις UVB ! Ωστόσο, οι δερματολόγοι απαντούν ότι όσο καλά και αν εφαρμόζουμε την αντηλιακή μας κρέμα στο δέρμα, ποτέ δεν πετυχαίνουμε το 100% της κάλυψης. Επιπλέον, κανένα προϊόν δεν είναι sunblock, δηλ. δεν προσφέρει 100% προστασία. Συγκεκριμένα, το SPF 15 συγκρατεί το 93% της ακτινοβολίας, το SPF 30 το 97% και το SPF 50 το 98%.

Πηγή: athinorama.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ