Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Survivor για δόκιμους αστυφύλακες σε γκλαµουράτα νησιά

«Εφτά νομά σ’ ένα δωμά/Πού να ξαπλώ να κλείσεις μα/Ο ένας πάει σινεμά/Ο άλλος πέφτει και κοιμά…». Όταν το 1982 ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδούσε τη μεγάλη επιτυχία του μουσικοσυνθέτη Άκη Πάνου με τα λεγόμενα μισόλογα, δεν μπορούσε κανείς από τους δυο τους να φανταστεί ότι το τραγούδι θα έβρισκε τη θέση του σε μια πιο σύγχρονη εποχή και ειδικότερα θα αναφερόταν σε ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά νησιά, τη Σαντορίνη.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

Tριτοκοσμικές σκηνές διαβίωσης στα καταλύματα που διαμένουν με συνθήκες απαράδεκτες και απαξιωτικές!

Μόνο που ο Άκης Πάνου, όταν έγραφε τους στίχους, είχε στο μυαλό του τα παιδικά του χρόνια στο Μπραχάμι, όταν έμενε με την οικογένειά του σε ένα μαγαζί, από αυτά που ήταν κατεβασμένα τα ρολά και στην τζαμαρία είχαν κολλήσει εφημερίδες για να μη φαίνονται έξω. Όχι σε ένα νησί που το όνομά του είναι γνωστό ακόμα και στη μακρινή Κίνα για τις ομορφιές του.

Αδιαφορία, προχειρότητα, ωχαδερφισμός και… πολλά λεφτά. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να χαρακτηρίσουν όσα… αχαρακτήριστα εξελίσσονται σε μεγάλα νησιά της χώρας με «πρωταγωνιστές» τους δόκιμους αστυφύλακες που υποτίθεται ότι πηγαίνουν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας κατοίκων και τουριστών.

Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπάλληλων (ΠΟΑΣΥ) από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη, όπου δέκα δόκιμοι αστυνομικοί κλήθηκαν να μείνουν ο ένας πάνω στον άλλον σε κρεβάτια, τα στρώματα των οποίων ήταν στον… αέρα, χωρίς ντουλάπες που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων αλλά και με… δυόμισι τουαλέτες, καθώς η μία ήταν εκτός δωματίου, προφανώς και δεν τιμούν κανέναν. Στα κατ’ ευφημισμόν δωμάτια, στα οποία κανένας από τους ανώτατους αξιωματικούς της λεωφόρου Κατεχάκη ή τους αυτοδιοίκητους «άρχοντες» του νησιού δεν θα έμενε, οι δόκιμοι αστυνομικοί έπρεπε να συμβιώσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, στο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε τα εξής: «Διαμονή δόκιμων αστυφυλάκων στην ‘‘κοσμοπολίτικη’’ Σαντορίνη – Δέκα άτομα με μία τουαλέτα – Ακόμα και η ντροπή ντράπηκε! – Οι υπεύθυνοι πότε;».

Κινητοποίηση

Η αντίδραση της ομοσπονδίας των αστυνομικών ταρακούνησε τα νερά και προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση. Από εκείνη τη στιγμή τα τηλέφωνα πήραν φωτιά μεταξύ υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Σαντορίνης, καθώς από την Κατεχάκη προσπάθησαν να πιέσουν τη δημοτική αρχή του νησιού να βρει κατάλληλα καταλύματα για το προσωπικό που θα βοηθήσει στη διαχείριση εκατομμυρίων τουριστών και από τον δήμο έλεγαν ότι «η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της βραχείας ενοικίασης έχει δημιουργήσει ένα αξεπέραστο πρόβλημα στην εύρεση διαθέσιμης στέγης». Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές πάντως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, οι δόκιμοι αστυφύλακες παρέμεναν στα συγκεκριμένα δωμάτια δικαιολογώντας απόλυτα και ακόμα μία στροφή από το γνωστό τραγούδι: «Εφτά νομά χωρίς ελπί/Σ’ ένα δωμά μισογιαπί/Ποιος να φωνά και τι να πει…».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έγγραφο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου που έχει στη διάθεσή της η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» και το οποίο δημοσιεύει, αποδεικνύεται ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε προχωρήσει στην «απόφαση ανάληψης υποχρέωσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με την οποία εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης ύψους 722.124,00€ για τη μίσθωση καταλυμάτων στέγασης ενισχυτικής δύναμης 94 δόκιμων αστυφυλάκων για το χρονικό διάστημα 7.5.2024 έως 31.8.2024, προς κάλυψη αναγκών της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θήρας». Επίσης, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι «το προσωπικό θα στεγαστεί σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια σε ενιαίο χώρο και σε περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιου, δύναται να μισθωθούν ξεχωριστά ξενοδοχεία – καταλύματα μονόκλινων δωματίων. Επίσης, να πληρούνται οι όροι υγιεινής και να παρέχονται όλες οι προβλεπόμενες υπηρεσίες από τις σχετικές περί τούτου διατάξεις των νόμων, αποφάσεων κ.λπ. κανονισμού σχέσεων ξενοδόχων – πελατών».

Εικόνες ντροπής

Όλα αυτά βέβαια πήγαν… διακοπές καθώς οι εικόνες από το εσωτερικό των δωματίων που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα περιγράφει το έγγραφο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι «ο χώρος δεν ήταν αυτός που θα έμεναν όλο το καλοκαίρι οι δόκιμοι αστυφύλακες, αλλά ένα προσωρινό κατάλυμα». Εύλογα όμως προκύπτει το ερώτημα για ποιο λόγο δεν εγκαταστάθηκαν οι αστυφύλακες στο ξενοδοχείο που είχε ήδη ενοικιάσει γι’ αυτόν τον σκοπό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

Από την πλευρά της η ομοσπονδία των αστυνομικών ζήτησε από τα προεδρεία των κατά τόπους συνδικαλιστικών σωματείων να πάνε και σε άλλα δωμάτια τα οποία έχουν παραχωρηθεί σε δόκιμους αστυφύλακες σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σύρος, η Πάρος, η Τήνος, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρόκειται για αξιοπρεπείς χώρους διαμονής ή για… στάβλους ζώων.

 

δωματίων

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνη: Ίντερνετ καφέ λειτουργούσε ως στέκι για παράνομο τζόγο – Κατασχέθηκαν 375.000 ευρώ, πώς δρούσε η σπείρα

Αιματηρό επεισόδιο σε ξενοδοχείο – Τουρίστας μαχαίρωσε δύο άνδρες

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ