Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Σχεδόν 46 εκατ. άνθρωποι ζουν στη σκλαβιά – Οι περισσότεροι σε Βόρεια Κορέα και Ινδία (vid)

Σε όλο τον κόσμο, περίπου 46 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό καθεστώς σκλαβιάς, με τον υψηλότερο απόλυτο αριθμό να καταγράφεται στην Ινδία, αλλά τη μεγαλύτερη εξάπλωση του φαινομένου να καταγράφεται στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τον τρίτο Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας (Global Slavery Index), που παρουσιάστηκε την Τρίτη (31/5) με τη βοήθεια του Αυστραλού ηθοποιού Ράσελ Κρόου.

Στη λίστα αυτή, η οποία καταρτίζεται από την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων WalkFreeFoundation, η εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που γεννιούνται σκλάβοι, γίνονται αντικείμενο εμπορίας για σεξουαλικούς σκοπούς, είναι παγιδευμένοι σε σκλαβιά ή καταναγκαστική εργασία λόγω χρεών κ.λπ., είναι σημαντικά αυξημένη, στα 45,8 εκατομμύρια πρόσωπα, από 35,8 το 2014.

Σύμφωνα με τον Άντριου Φόρεστ, ιδρυτή του ιδρύματος Walk Free, αυτή η αύξηση οφείλεται στον καλύτερο τρόπο συγκέντρωσης δεδομένων. Ο Φόρεστ εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία ότι η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της μεγάλης αύξησης των εκτοπισμών και της μετανάστευσης, καθώς οι εκτοπισμένοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι πιο ευάλωτοι σε όλες τις μορφές σκλαβιάς.

Ο Φόρεστ, μεγιστάνας των ορυχείων και φιλάνθρωπος, κάλεσε τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να ελέγχουν εάν στην εφοδιαστική τους αλυσίδα καταγράφονται κρούσματα εκμετάλλευσης εργαζομένων. Ο ίδιος είπε πως ανακάλυψε ότι χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονταν σαν σκλάβοι παρήγαγαν αγαθά για την εταιρεία του, τη FortescueMetalsGroup.

«Όμως ορισμένοι από τους σπουδαιότερους επιχειρηματίες του κόσμου με έχουν κοιτάξει στα μάτια και μου έχουν πει ότι δεν θα δώσουν σημασία στη σκλαβιά σε περίπτωση που ανακαλύψουν» κάτι τέτοιο, δήλωσε ο ίδιος κατά την παρουσίαση του Δείκτη στο Λονδίνο.

Ο Κρόου, ο οποίος έπαιξε τον ρωμαίο στρατηγό που έγινε σκλάβος στην ταινία «Ο Μονομάχος» του Ρίντλεϊ Σκοτ (2000), αναφέρθηκε στο μαρτύριο ανθρώπων «που είναι αβοήθητοι, που είναι παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο απόγνωσης και εξευτελισμού, που δεν έχουν καμιά επιλογή και καμιά ελπίδα».

«Ως ηθοποιός συχνά ο ρόλος μου είναι να ερμηνεύσω ακατέργαστα ανθρώπινα συναισθήματα—αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τις ζωές των ανθρώπων που αντανακλώνται σε αυτή την έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα», τόνισε ο ίδιος.

Κρούσματα δουλείας βρέθηκαν και στις 167 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στο ευρετήριο. Στην Ινδία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες σκλαβιάς: 18,35 εκατομμύρια επί συνολικού πληθυσμού 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Ωστόσο ο Φόρεστ επισήμανε ότι η Ινδία έχει αρχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση παρουσίασε το πρώτο συνεκτικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, στο οποίο οι επιζήσαντες αντιμετωπίζονται ως θύματα, όχι ως παραβάτες του νόμου.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ