Στους μικρούς νησιωτικούς παραδείσους του Αιγαίου βρέθηκαν τα σκάφη των καταδρομικών -σε καιρό πανδημίας- αποστολών για να προσφέρουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και αιμοληψίες στους νησιώτες οι οποίοι ζουν σε τόπους απομονωμένους, εκεί όπου δεν υπάρχουν γιατροί από πολλές ειδικότητες που οι… στεριανοί θεωρούμε δεδομένες.
Αποστολή Αλεξία Σβώλου
Γιατροί της ομάδας έκαναν… απόβαση σε Σίκινο, Ηρακλειά, Νίσυρο, Φούρνους, Θύμαινα, Αστυπάλαια και Δονούσα, ενώ εμβολίασαν κατοίκους σε Μύκονο και Κω
Πόσω μάλλον φέτος που με τα απανωτά lockdown, οι νησιώτες μας έμειναν για μήνες χωρίς διά ζώσης πρόσβαση σε ειδικευμένους γιατρούς, με συνέπεια να παραμελήσουν τον εαυτό τους και να αφήσουν αρκετά προβλήματα υγείας στην τύχη τους.
Εξετάσεις
Με τον καιρό αντίπαλο και μέσα από αφρισμένα κύματα-βουνά που σήκωναν τα μποφόρ της προηγούμενης εβδομάδας, τα σκάφη της «Σύμπλευσης» διέσχισαν το Αιγαίο και επισκέφθηκαν τη Σίκινο, την Ηρακλειά, τη Νίσυρο, τους Φούρνους, τη Θύμαινα, την Αστυπάλαια και τη ∆ονούσα, για να πραγματοποιήσουν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους, ενώ ένα μέρος των γιατρών αποσπάστηκε σε δύο καταδρομικές αποστολές προκειμένου να μπορέσει να συνδράμει την επιχείρηση της «Γαλάζιας Ελευθερίας» με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson σε δύο μεγάλα νησιά.
Οι γιατροί της «Σύμπλευσης» πραγματοποίησαν περισσότερους από 600 COVID εμβολιασμούς στην Κω και σχεδόν 400 εμβολιασμούς στη Μύκονο, δίνοντας νέα ώθηση στη «Γαλάζια Ελευθερία» για την ανοσοποίηση των κατοίκων 19 νησιών του Αιγαίου, προκειμένου να υποδεχθούν με απόλυτη ασφάλεια τους τουρίστες και να πάρει ξανά μπροστά η ατμομηχανή του τουρισμού, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.
Εκτός από τους εμβολιασμούς βέβαια, έγιναν και οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις σε κατοίκους των νησιών μαζί με κατ’ οίκον επισκέψεις για τους ηλικιωμένους που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, όπως συνέβη στη ∆ονούσα με τη γιαγιά Σοφία Σκοπελίτη, η οποία με δακρυσμένα μάτια υποδέχθηκε στην αυλή της τους εθελοντές έχοντας πια ξεχάσει την ηλικία της, αλλά χωρίς να ξεχνά ποτέ τους ανθρώπους που έρχονται από μακριά για να προσφέρουν το αγαθό της υγείας στον τόπο της.
Εθελοντές
Στην αποστολή οι εθελοντές θαλασσόλυκοι υποστηρίζονται από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα κάνοντας πράξη το «μαζί» και το «δίπλα σας» μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτών.
Αρωγός στον ∆ιάπλου του 2021 ήταν και η Εθελοντική ∆ράση Κτηνιάτρων Ελλάδας που στείρωσε περισσότερες από 100 γατούλες στο νησί της Αστυπάλαιας και εμβολίασε αδέσποτα ζωάκια κατά της λύσσας.
Η στείρωση των αδέσποτων και κυρίως των γατιών στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς έχει συμβεί αρκετές φορές σε νησιά με 300 μόνιμους κατοίκους, οι γάτες να είναι πολύ περισσότερες!
Η 27η αποστολή της Ομάδας Αιγαίου
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Ομάδα Αιγαίου με τα σκάφη της πραγματοποίησε τον 27ο Διάπλου προσφοράς κάνοντας επισκέψεις στη Θύμαινα, στους Φούρνους, στους Λειψούς, στους Αρκιούς, στο Αγαθονήσι, στην Πάτμο, στην Αμοργό, στη Φολέγανδρο και στο Κουφονήσι. Στο νησί του «απέραντου γαλάζιου», την Αμοργό, η Ομάδα ενισχύθηκε από γιατρούς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και τον κινητό μαστογράφο της.
Όπως μας μεταφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Βαγγέλης Φιλόπουλος: «Επισκεφθήκαμε την Αμοργό σε συνεργασία με την Ομάδα Αιγαίου και εξετάσαμε 55 γυναίκες στη Χώρα του νησιού, κάνοντας σε 43 από αυτές μαστογραφία με τον κινητό μαστογράφο που ταξίδεψε στο νησί με το πλοίο της γραμμής για τη συγκεκριμένη ιατρική δράση. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και ο κινητός μαστογράφος είχαν βρεθεί ξανά στην Αμοργό πριν από τρία χρόνια και οι περισσότερες γυναίκες που εξετάστηκαν δεν είχαν κάνει έκτοτε μαστογραφία.
‘‘Καλά που είστε κι εσείς και αισθανόμαστε λιγότερο απομονωμένοι’’ ήταν τα λόγια μιας 80χρονης Αμοργιανής γιαγιάς που υποβλήθηκε σε μαστογραφία σε αυτήν την ηλικία. Το ταξίδι στην Αμοργό ήταν η πρώτη εξόρμηση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας μετά το lockdown και έπονται ακόμα πιο επιλεγμένες για τη δυσκολία πρόσβασής τους περιοχές».
Στους Λειψούς κατασκευάστηκε με την υποστήριξη της εταιρείας Demo ένα στέγαστρο για το καινούργιο ασθενοφόρο του νησιού, που καίγεται στη σκληρή λιακάδα του καλοκαιριού, ενώ στο Κουφονήσι ανακαινίστηκε η παιδική χαρά για να σκορπίσει ακόμα περισσότερα χαμόγελα στους λιλιπούτειους κατοίκους και επισκέπτες.
Στην Αμοργό, η Ομάδα Αιγαίου ενισχύθηκε με γιατρούς της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με την οποία ήδη υπάρχει στενή συνεργασία, προκειμένου να εξεταστούν οι κάτοικοι και να ενημερωθούν για τη σημασία του εμβολιασμού για τις αναπνευστικές λοιμώξεις και για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς στα μικρά νησιά η ζωή τον χειμώνα είναι μοναχική και… δύσκολη και ο αριθμός των καπνιστών αρκετά μεγάλος.
Ενημέρωση
Οι γιατροί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, καθηγητή Πνευμονολογίας Στέλιο Λουκίδη και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας Βίκυ Κατσαούνου, έκαναν εξετάσεις στους κατοίκους, τους ενημέρωσαν για τη λοίμωξη COVID και τις αναπνευστικές λοιμώξεις και πραγματοποίησαν επιδημιολογική παρατήρηση της COVID, καθώς η διενέργεια της σπιρομέτρησης απαιτεί να προηγηθεί rapid test, αφού στην εξέταση ο εξεταζόμενος πρέπει να φυσήξει δυνατά.
Στο 95% η εμβολιαστική κάλυψη στο Κουφονήσι
Την εμπειρία του από τη συνεργασία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με την Ομάδα Αιγαίου μεταφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της ΕΠΕ, λέγοντας ότι για πρώτη φορά οι κάτοικοι έδειξαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον να εξεταστούν από πνευμονολόγο, γιατί μέσα στην πανδημία έγινε πολύ γνωστή η ειδικότητα. Στην επιδημιολογική παρατήρηση που πραγματοποιήθηκε στα νησιά μέσω της διενέργειας rapid test πριν από τη σπιρομέτρηση, στα 1.000 δείγματα βγήκαν μόνο τέσσερα θετικά, που συνεπάγεται πολύ χαμηλή θετικότητα.
«Στο Κουφονήσι αρκετοί κάτοικοι έχουν άσθμα, υπάρχουν και αρκετοί καπνιστές, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι το νησί έχει την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Η εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού είναι πάνω από 95%. Πραγματικά το Κουφονήσι δείχνει τον δρόμο στον COVID εμβολιασμό και επίσης οι κάτοικοί του είναι πολύ συνειδητοποιημένοι ότι εξαρτώνται από τον τουρισμό και συνεπώς πρέπει να είναι COVID safe προορισμός ο τόπος τους» επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΕΕ εξασφάλισε 55.000 δόσεις της εν δυνάμει θεραπείας των μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron για τον κορωνοϊό
Εμβόλιο Κορονοϊος Sputnik V: Η αποτελεσματικότητα του Sputnik-V υπερβαίνει το 96%