Ιδιαίτερα “σκληρές” θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι νέες συνθήκες εργασίες που προβλέπουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας το Νοέμβριο.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Μηνιάτικο τέλος και πληρωμή ανά τρίμηνο, ουσιαστική κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα, κατάργηση του πενθημέρου, εκ περιτροπής εργασία και ευέλικτα ωράρια προβλέπονται στις επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας το Νοέμβριο.[/quote_text]
Κυριολεκτικά μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας αναγκάζονται να αποδεχτούν χιλιάδες εργαζόμενοι, όπως αποκαλύπτει η ”Ημερησία”.
Επιχειρήσεις που λόγω κρίσης αγωνίζονται να επιβιώσουν επιβάλλουν συνθήκες εργασίας που παραπέμπουν σε δουλεία σε εργαζόμενους που αναγκάζονται να υπογράψουν υπό τον φόβο της απόλυσης και μετά να παραμείνουν για πάντα άνεργοι.
Αποκαλυπτικές είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2013, σύμφωνα με την “Ημερησία”.
Προσέξτε τώρα την ανατροπή στους όρους που αναγκάζονται να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι:
– Καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών με καθυστέρηση ακόμα και 3 μηνών
– Μείωση έως και 20% των μισθών και άμεση σύνδεση των αμοιβών των εργαζομένων, μισθών και ημερομισθίων, με τα εκάστοτε νομοθετημένα κατώτατα όρια
– Συμψηφισμός ακόμα και με τα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, που σημαίνει δηλαδή μειώσεις αποδοχών εως και 40%
– Κατάργηση πενθημέρου από εξαήμερη απασχόληση 40 ωρών την εβδομάδα με πλήρη ή μερική απασχόληση ή και με διακεκομμένο ωράριο
– Εφαρμογή ελαστικών ωραρίων κατά την κρίση της εταιρείας
– Μειώσεις μισθού λόγω εκ περιτροπής εργασίας για 4 ή και 3 ημέρες την εβδομάδα
Απολύτως ενδεικτικής της ζούγκλας που επικρατεί είναι η σύμβαση που φέρνει στο φως η “Ημερησία”. Πρόκειται για επιχειρησιακή σύμβαση, που υπεγράφη στις 3 Νοεμβρίου, σε εταιρεία security και με την οποία οι εργαζόμενοι αποδέχονται ουσιαστικά να πληρώνονται ανά τρίμηνο.
Η καταβολή των αποδοχών του προσωπικού θα λαμβάνει χώρα εντός 90 ημερών από τη λήξη του μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων είτε μετρητοίς είτε συνδυαστικά και με τους δύο τρόπους”.