Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Συμφωνία τύπου Ελβετίας για να λυθεί το αδιέξοδο στη Β. Ιρλανδία προτείνει η ΕΕ στο Λονδίνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το Λονδίνο την Τρίτη να εξετάσει τη σύναψη μιας συμφωνίας τύπου Ελβετίας με τις Βρυξέλλες για τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα προκειμένου να τερματιστεί η διένεξη μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά ορισμένα αγαθά που μετακινούνται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η κατάσταση έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις εμπορικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τη Βόρεια Ιρλανδία, ιδίως για τα κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, καθώς τα ανοιχτά σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, είναι τα μόνα χερσαία σύνορα της Βρετανίας με την ΕΕ και την τεράστια ενιαία αγορά της.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Maros Sefcovic, ο επικεφαλής συνομιλητής της ΕΕ με τη Βρετανία, μετά την έξοδο της τελευταίας από το μπλοκ πέρυσι, δήλωσε μάλιστα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις Βρυξέλλες ήταν πως θα ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και θα επαναπροσδιοριστεί η σχέση της με το Λονδίνο.

“Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσά μας απαιτεί πρώτα απ’ όλα να συνεργαστούμε και να αποφεύγουμε τις εκπλήξεις”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αναφερόμενος στη μονομερή παράταση της περιόδου χάριτος που έδωσε η Βρετανία για ορισμένες εισαγωγές τροφίμων στη Βόρεια Ιρλανδία.

“Ως απάντηση, αναγκαστήκαμε να ξεκινήσουμε μια διαδικασία επί παραβάσει (νομική ενέργεια), αλλά χωρίς ικανοποιητικά βήματα από τη μεριά του Ηνωμένου Βασιλείου για τον περιορισμό αυτών των μέτρων δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να εντείνουμε τις νομικές διαδικασίες”, τόνισε ο Sefcovic, μιλώντας σε συνέδριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εμπορικές ρυθμίσεις που ισχύουν για την επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου διέπονται από το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελεί τμήμα της συμφωνίας “διαζυγίου” που συμφώνησε η Βρετανία με το μπλοκ στο πλαίσιο του Brexit.

Στόχος του πρωτοκόλλου είναι να βρει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης των ανοικτών συνόρων για την προστασία της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που τερμάτισε τρεις δεκαετίες συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, και τη διακοπή των ροών αγαθών που περνούν στην ΕΕ χωρίς έλεγχο.

Το πρωτόκολλο διατηρεί τη Βόρεια Ιρλανδία σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, από την οποία έχει αποχωρήσει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά απαιτεί ελέγχους για τα εμπορεύματα που φτάνουν στη βρετανική επαρχία από την ηπειρωτική Βρετανία.

Αυτές οι ρυθμίσεις ωστόσο, έχουν προκαλέσει προβλήματα στον εφοδιασμό της Βόρειας Ιρλανδίας με ορισμένα προϊόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Λονδίνο από τη μεριά του υποστηρίζει ότι σημαντικό μέρος της συμφωνίας Brexit δεν δεσμεύεται από τους κανόνες της ΕΕ και ζήτησε από την ΕΕ να είναι λιγότερο νομικίστικη και πιο ευέλικτη στην εξεύρεση λύσεων στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην ΕΕ, Lindsay Appleby, δήλωσε μάλιστα στο ίδιο συνέδριο ότι το Λονδίνο βλέπει “ένα πολύ ευρύ και πολύ σημαντικό φάσμα προβλημάτων” που απορρέει από το πρωτόκολλο που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ η ΕΕ βλέπει μόνο “μερικά πολύ συγκεκριμένα προβλήματα”.

“Δεν είναι δυνατόν να απαγορεύεται η κυκλοφορία βρετανικών λουκάνικων για τη διατήρηση της ενιαίας αγοράς”, δήλωσε ο Appleby. “Τα προβλήματα είναι πολύ πιο σοβαρά από το είδος των προβλημάτων στα οποία η Επιτροπή συζητά επί του παρόντος λύσεις.”

Ο Sefcovic με τη σειρά του τόνισε ότι η νομική αντίδραση της ΕΕ δεν ήταν η προτιμώμενη επιλογή και ότι η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για παράταση τριών μηνών στην ελεύθερη κυκλοφορία κατεψυγμένων κρεάτων στην επαρχία δείχνει την προθυμία του μπλοκ να βρει ρεαλιστικές λύσεις.

Είπε ότι μια πιο μακροπρόθεσμη λύση για την αποφυγή των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων (SPS) για γεωργικά τρόφιμα, που κυμαίνονται από ζωντανά ζώα έως φρέσκο ​​κρέας και φυτικά προϊόντα, θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία ανάλογη με αυτήν που έχει συνάψει η ΕΕ με την Ελβετία.

Η εν λόγω συμφωνία αίρει σχεδόν όλους τους φυσικούς ελέγχους SPS, αλλά όχι τους ελέγχους εγγράφων.

“Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε τεθεί σε διαπραγμάτευση πολύ σύντομα και θα αντιμετωπίσει πολλές από τις ανησυχίες”, ανέφερε ο Sefcovic. “Η συνέχιση εφαρμογής από το Ηνωμένο Βασίλειο των κανόνων SPS της ΕΕ θα εξάλειπτε τη συντριπτική πλειονότητα των ελέγχων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και δεν θα απαιτούσε ελέγχους αλλού, για παράδειγμα στη Βόρεια Ιρλανδία”, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη 

Πετρέλαιο: Δεν σταματά να ακριβαίνει! Αρνείται να πάρει μέτρα για να ρίξει τις τιμές ο ΟΠΕΚ

Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις στον OPEC+ – Φόβοι για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ