Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Συμμετοχή του «Μεταξά» σε διεθνή μελέτη για τον καρκίνο του πνεύμονα

Της ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ
Μια πολύ μεγάλη διεθνή επιτυχία σημείωσε και ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το ογκολογικό – αντικαρκινικό νοσοκομείο του Πειραιά «Μεταξά».
Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο «Μεταξά» επιλέχθηκε ήδη ως ένα από τα κέντρα για τη διεξαγωγή της πολυαναμενόμενης διεθνώς και στη χώρα μας πολυκεντρικής μελέτης φάσης 3 για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Η μελέτη αφορά ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα σταδίου ΙΙ-ΙΙΙΒ, που δύνανται να υποβληθούν σε ριζικό χειρουργείο και να λάβουν περιεγχειρητική χημειο-ανοσοθεραπεία.
Μάλιστα, στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία διεξάγεται σε πάνω από 200 ογκολογικές κλινικές σε 31 χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, μεταξύ των οποίων και 8 στην Ελλάδα, εντάχθηκε ήδη στο νοσοκομείο «Μεταξά» ο πρώτος ασθενής παγκοσμίως!
Η μεγάλη αυτή διεθνής επιτυχία του ιδρύματος αποδεικνύει, αφενός, το έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον του ιατρικού προσωπικού του «Μεταξά» και, αφετέρου, το ιδιαιτέρως μεγάλο εύρος των ογκολογικών περιστατικών, τα οποία αντιμετωπίζονται καθημερινά στο εν λόγω αντικαρκινικό – ογκολογικό νοσοκομείο του Πειραιά.
«Επένδυση» στις κλινικές μελέτες
Αξίζει να σημειωθεί, με ιδιαίτερη έμφαση, ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους το νοσοκομείο «Μεταξά» δραστηριοποιείται ολοένα και περισσότερο στον τομέα των κλινικών δοκιμών, με πρωτόκολλα τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και διάφορες αιματολογικές κακοήθειες, ενώ εντός των αμέσως προσεχών μηνών αναμένεται να ακολουθήσει η έναρξη νέων πρωτοκόλλων. Αυτή η πολύπλευρη διεθνής δραστηριότητα του εν λόγω νοσοκομείου δίνει ασφαλώς τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους ογκολογικούς ασθενείς να λάβουν πρωτοποριακές θεραπείες, σε ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον, με άρτιες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, και μάλιστα εντελώς δωρεάν.
Τι δηλώνει ο διοικητής
Σχετικά με τη νέα διεθνή επιτυχία του νοσοκομείου, ο διοικητής του «Μεταξά» Σαράντος Ευσταθόπουλος αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του τα εξής:
«Από αναλήψεως καθηκόντων διοικητή του νοσοκομείου ‘‘Μεταξά’’ θέσαμε σε πρώτη προτεραιότητα τη μετεξέλιξη του νοσοκομείου σε πρότυπο κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών. Βήμα βήμα, σε στενή συνεργασία με την ιατρική κοινότητα του νοσοκομείου, φαίνεται ότι αυτό γίνεται πράξη, καθώς το αντικαρκινικό νοσοκομείο ‘‘Μεταξά’’ συμμετέχει σε πολλές από τις πιο πρωτοποριακές και πολλά υποσχόμενες πολυκεντρικές μελέτες για διάφορους τύπους καρκίνου. Η ‘‘επένδυσή’’ μας σε αυτή την κατεύθυνση έχει στο επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή και τα οφέλη -βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα- που θα αποκομίσει μέσω της συμμετοχής του νοσοκομείου μας σε αντίστοιχες μελέτες, και μάλιστα εντελώς δωρεάν! Όραμά μας, το νοσοκομείο ‘‘Μεταξά’’ να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στα επιστημονικά δρώμενα της Ογκολογίας, σε διεθνές επίπεδο».
Ποια είναι η νόσος
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια νόσο που σχηματίζεται σε ιστούς των πνευμόνων, προερχόμενη από διάφορα είδη κυττάρων των αεραγωγών. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι του συγκεκριμένου καρκίνου, ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), στο 85% έως 90% των περιπτώσεων, και o μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (ΜΚΠ), στο 10% έως 15% των περιστατικών.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, τα νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα ανέρχονται περίπου σε 10.000 και αποτελούν το 15% επί του συνόλου των τύπων του καρκίνου, ενώ η νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μέχρι ο καρκίνος να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.
Παράγοντες κινδύνου
Το κάπνισμα αποτελεί με διαφορά τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, καθώς εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 80% επί του συνόλου των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα διεθνώς οφείλεται στο κάπνισμα. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται και το παθητικό κάπνισμα.
Άλλοι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι η έκθεση σε ραδόνιο, αμίαντο ή άλλες ουσίες, οι οποίες υπάρχουν στον χώρο εργασίας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ακτινοθεραπεία στους πνεύμονες, το αρσενικό στο πόσιμο νερό και το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό.
Πρώιμη διάγνωση
Η πρώιμη διάγνωση αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικά εργαλεία για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του καρκίνου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τους καρκίνους του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας ως ενιαίο πρόγραμμα, με την πολιτική πρωτοβουλία και την πολιτική ευθύνη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη.
Στον καρκίνο του πνεύμονα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος σε ομάδες υψηλού κινδύνου επέφερε μείωση της θνησιμότητας κατά 26% στους άνδρες και κατά 39% στις γυναίκες.
Στην Ελλάδα, η πρώιμη διάγνωση για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν έχει ενταχθεί ακόμα στον κεντρικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σε αντίθεση με την πρόληψη ή τη διαχείριση της νόσου. Τέτοια προγράμματα πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, εστιάζοντας αρχικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σε περιοχές οι οποίες εμφανίζουν στατιστικά τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ