Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Οι συμβολαιογράφοι μπλοκάρουν και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Εμπόδια συναντά η εφαρμογή του σχεδίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς μόνο τρεις σύλλογοι συμβολαιογράφων μπορούν να τους διενεργούν ενώ οι υπόλοιποι 8 αρνούνται να υπογράψουν σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία και ζητούν να αναλάβει τη διαδικασία το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας θέλουν να γίνονται ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί, όμως δεν δέχονατι να υπογράψουν με την ιδιωτική εταιρεία τη σύμβαση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Διαφωνούν με τον τρόπο που στήθηκε η όλη διαδικασία, δεν συμμετέχουν στην πιστοποίησηκαι σε όλες τις προκαταρκτικές πράξεις των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και ζητούν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι της Αθήνας·Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου διαθέτουν ήδη την πλατφόρμα, ενώ οι υπόλοιποι 8 απέχουν είτε από όλους τους πλειστηριασμούς, είτε μόνο απο τους ηλεκτρονικούς.

Μπορεί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να ξεκίνησαν αλλά προς το παρόν διενεργούνται μόνο στα γραφεία πιστοποιημένων συμβολαιογράφων της Αθήνας και του Πειραιά.

Γιατί να μην γίνει η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία

«Οι πλειστηριασμοί αποτελούν το τελικό στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων. Το τελικό στάδιο απονομής της Δικαιοσύνης. Μπορείς αυτό το κομμάτι της Δικαιοσύνης να το δώσεις σε ιδιώτη; Νομίζω πως όχι» σημειώνει χαρακτηριστικά στα «Νέα» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, Γιάννης Κόνσουλας.

«Δεχόμαστε απειλές και πιέσεις για να ενταχθούμε στο νέο σύστημα» υπογραμμίζει, για να προσθέσει με έμφαση ότι «εμείς θέλουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ζητάμε όμως η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης διεκδικούμε προστασία της διαδικασίας της διενέργειας πλειστηριασμών και των συμβολαιογράφων αλλά και προστασία της κατοικίας των ευάλωτων – ευπαθών κοινωνικά ομάδων».

Από την πλευρά τους, οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας που άρχισαν να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δικαιολογούν τη στάση των συναδέλφων τους. Την αποδίδουν σε οικονομικούς λόγους και συγκεκριμένα στο υψηλό κόστος που καλούνται να πληρώσουν.

Ο κάθε συμβολαιογραφικός σύλλογος θα πρέπει να πληρώσει 20.000 ευρώ για να διενεργεί ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Και μπορεί για τον Σύλλογο της Αθήνας – Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου που αριθμεί 1.500 μέλη το κόστος να μην είναι μεγάλο και να είναι διαχειρίσιμο, αλλά για τους υπόλοιπους συλλόγους με πολύ μικρότερο αριθμό μελών θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ