Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Συμβουλή για διακοπές: 15 μέρες σερί ξεκούρασης για υγεία

Άυγουστος:  Ένας μήνας  ταυτόσημος με την λέξη διακοπές. Ετυμολογικά  η λέξη σημαίνει ΔΙΑ-ΚΟΠΤΩ δηλαδή σταματάω ότι έκανα μέχρι τώρα και κάνω κάτι διαφορετικό. Η λέξη αυτή για όλους μας λειτουργεί σαν όαση μέσα στο μυαλό μας  μια εσωτερική φωνή, που μας  λέει «κουράγιο μέχρι τις διακοπές».

Ο καθένας από εμάς έχει εναποθέσει στις διακοπές του Αυγούστου όλα  αυτά που έχει ανάγκη για να ηρεμήσει, να βάλει πίσω τα πρέπει να κοιτάξει τα θέλω του, να φροντίσει και να «κακομάθει» τον εαυτό του  με καλοπέραση, ν’ αλλάξει παραστάσεις, να πετάξει πίσω τις έγνοιες του, να έχει δικαίωμα να λέει «δεν με νοιάζει», να έρθει κοντά σε ανθρώπους   δικούς του,  να νιώσει ελεύθερος, να νιώσει απόλαυση και ερωτισμό, να πιεί, να φάει να γελάσει ελεύθερα χωρίς  ενοχές!

Τα παραπάνω μας επισημαίνει  η ψυχολόγος Υγείας Αννα Χατζηδημητρίου BA,MSc, CPsychol, τονίζοντας πως «συχνά οι ειδικοί σε καταστάσεις άγχους, κατάθλιψης, σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης  “Burn out” , ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, ενδο-οικογενειακών εντάσεων, λέμε μια συμβουλή που είναι απαράβατος κανόνας «Χρειάζεστε διακοπές»,  κάτι σαν συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται το ελάχιστο δύο βδομάδες συνεχόμενων  διακοπών για να μπορέσει να αποβάλει από το σύστημά του τις ψυχικές  τοξίνες και να γεμίσει τις  μπαταρίες του οργανισμού του. Τα οφέλη των διακοπών δεν είναι  μόνο η όαση του νου μας που  μας στηρίζει για να βγάλουμε την  χρονιά μας αλλά θεραπεία και πρόληψη  για την ψυχική και την σωματική μας υγείας.

Οι διακοπές τονίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα: η ξεκούραση, η επαφή με την φύση, με την οικογένεια, το γέλιο, οι γευστικές απολαύσεις αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις αλλά και οργανικά προβλήματα.  Δεν έχουμε λεφτά για διακοπές: Μπορούμε να ήμαστε καλά παντού αν έχουμε θετική διάθεση και φροντίζουμε τον εαυτό μας!»

1. Οι διακοπές ακόμα και αν δεν φύγουμε βοηθάνε έμμεσα την λειτουργία της καρδιάς:  Η κατάσταση ηρεμίας και απραγίας εκτός εργασίας ρίχνουν την πίεση μειώνοντας την έκκριση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη

2. Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου: ύπνος στις διακοπές σημαίνει ύπνος χωρίς άγχος, θόρυβο και καταναγκαστικό πρωινό ξύπνημα με  κατεβατό εκκρεμοτήτων και υποχρεώσεων. Όταν κοιμόμαστε καλά σε όποιο μέρος της Γής και να βρισκόμαστε οργανισμός αποβάλει το άγχος και δεν το σωματοποιεί συνεπώς ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως ημικρανίες, γαστρεντερικά συμπτώματα, αίσθημα κόπωσης κλπ.

3. Βελτίωση του αναπνευστικού και αύξηση της ενέργειας:   η κίνηση, η δραστηριότητες που μας ευχαριστούν κολύμπι, ποδήλατο, περπάτημα, το να ήμαστε κοντά στην φύση μας βοηθάει στην φυσική μας κατάσταση, βελτιώνει το καρδιο-αναπνευστικό μας σύστημα μ αποτέλεσμα να χουμε περισσότερη ενέργεια και διάθεση να κάνουμε πράγματα. Μονοήμερες αποδράσεις είναι μια καλή λύση για να έχουμε όλα αυτά τα οφέλη και … από το σπίτι μας! Τα ενδιαφέροντα μας που έχουν αερόβια κίνηση αυξάνουν την έκκριση των ορμονών της χαράς και της θετικής διάθεσης, της σεροτονίνης και της ενδορφίνης μ αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο χαρούμενοι!

4. Μικρές απολαύσεις: το να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας είναι πολυτέλεια. Η σημαντικότερη έννοια των διακοπών είναι να κάνω στον εαυτό μου το δώρο του χρόνου. Να σταματήσω να κάνω πράγματα που με πιέζουν και να κάνω πράγματα που μ ευχαριστούν. Να διαβάσω ένα βιβλίο , να δω μια ταινία να γελάσω, να δω φίλους που έχω να δω καιρό, να πάω βόλτα στην φύση, να φροντίσω το σώμα μου, να φάω τα αγαπημένα μου φαγητά, να πιώ ένα ωραίο κρασί, να φλερτάρω ξανά  τον/την σύντροφο σας, να ζωντανέψετε τον ερωτισμό στην σχέση σας επενδύοντας χρόνο και συναίσθημα. Φτάνουν δύο ώρες λένε οι ειδικοί από αυτές τις μικρές απολαύσεις και  δραστηριότητες για να βελτιωθεί το ανοσοποιητικό μας και να νιώσουμε ευεξία.

«Δυο ώρες απόλαυσης βελτιώνουν έως και 25% το ανοσοποιητικό μας  και αν αυτό γίνεται συστηματικά  για δυο μέρες μπορεί να φτάσει και το 60%.»  καταλήγει η κ. Χατζηδημητρίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως  « δεν είναι τυχαίο ότι μετά από δύο βδομάδες διακοπών μειώνεται  κατά 30% η πιθανότητα κανείς ν’ αρρωστήσει μέσα στο χειμώνα!»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ