Η εκ περιτροπής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου παρέπεμψε στην επιτροπή για αποδοχή νέου μέλους την αίτηση της Παλαιστινιακής Αρχής να αποκτήσει καθεστώς πλήρους μέλους του παγκόσμιου οργανισμού.
Με τη Μάλτα να ασκεί την προεδρία του ΣΑ αυτό το μήνα, η πρέσβειρα της χώρας στον ΟΗΕ Βανέσα Φρέιζιερ πρότεινε να συνεδριάσει η επιτροπή για να εξετάσει την αίτηση, προσθέτοντας ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει αυτόν τον μήνα.
«Ελπίζουμε ειλικρινά, μετά από 12 χρόνια από τότε που αποκτήσαμε το καθεστώς του κράτους παρατηρητή, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα προχωρήσει στην εφαρμογή της παγκόσμιας συναίνεσης για τη λύση των δύο κρατών με την αποδοχή της πλήρους ένταξης για το κράτος της Παλαιστίνης», σχολίασε σε δημοσιογράφους ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ.
Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε επίσημα την περασμένη εβδομάδα να επαναξεταστεί η αίτηση που είχε κάνει από το 2011 στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε να γίνει πλήρες μέλος του παγκόσμιου οργανισμού. Οι Παλαιστίνιοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον ΟΗΕ με καθεστώς μη μέλους-παρατηρητή, το ίδιο που ισχύει και για το Βατικανό.
Η επιτροπή εξετάζει αρχικά αν η αίτηση κάποιου κράτους πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στον ΟΗΕ. Στη συνέχεια, η αίτηση μπορεί είτε να τεθεί στο αρχείο, είτε να υποβληθεί για επίσημη ψηφοφορία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας. Η έγκριση απαιτεί τουλάχιστον εννέα θετικές ψήφους και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία ή Μεγάλη Βρετανία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ριάντ Μανσούρ είχε δηλώσει ότι στόχος ήταν να λάβει το ΣΑ την απόφαση σε υπουργική σύνοδο για τη Μέση Ανατολή που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Τζιλάντ Ερντάν τόνισε ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα ήταν απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ.
«Παραχωρώντας κρατική υπόσταση στην Παλαιστίνη δεν παραβιάζεται κατάφωρα μόνο το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παραβιάζεται επίσης η θεμελιώδης αρχή που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η επίτευξη μιας μόνιμης λύσης γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο Ερντάν, ο οποίος κατέληξε ότι «ο ΟΗΕ σαμποτάρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή εδώ και χρόνια, όμως σήμερα σηματοδοτεί την αρχή ενός σημείου χωρίς επιστροφή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κίνα: Προσβλέπει στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία