Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Ελλάδα να δώσει εντός τριών μηνών εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PACE) του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί την Ελλάδα να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις παράνομες παρακολουθήσεις. Ζητείται εντός τριών μηνών να ενημερώσει την Επιτροπή για τη χρήση των spywares, να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές και ανεξάρτητες έρευνες, να μην κρυφτεί πίσω από το απόρρητο και να εφαρμόσει κατάλληλες κυρώσεις.

Ειδικότερα, η επιτροπή που εξέτασε την παράνομη χρήση κατασκοπευτικού spyware από κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζήτησε από πέντε κυβερνήσεις να παράσχουν εξηγήσεις εντός τριών μηνών σχετικά με τη χρήση των λογισμικών αλλά και να διερευνήσουν πλήρως όλες τις περιπτώσεις παράνομων υποκλοπών.

Εγκρίνοντας το σχέδιο ψηφίσματος, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο «τη χρήση spyware από τις κρατικές αρχές για πολιτικούς σκοπούς» και προέτρεψε την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ισπανία και το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσουν άμεσα και πλήρως όλες τις περιπτώσεις, να επιβάλουν κυρώσεις στους υπευθύνους και να παράσχουν αποζημιώσεις στα θύματα.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που βασίζεται σε έκθεση του Ολλανδού Pieter Omtzigt τονίζει πως η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, δημοσίων αξιωματούχων, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μελών της κοινωνίας των πολιτών για σκοπούς άλλους από αυτούς που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης.

Ειδικά για το σκάνδαλο Predator στην Ελλάδα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση τα εξής:

Να ενημερώσει εντός τριών μηνών τη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Επιτροπή της Βενετίας για τη χρήση του Predator και των παρόμοιων spyware.
Να διενεργήσει αποτελεσματικές, ανεξάρτητες και έγκαιρες έρευνες για όλα τα περιστατικά κατάχρησης λογισμικού υποκλοπής με το spyware και να παράσχει επαρκείς αποζημιώσεις στα θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων.
Να αποφύγει την επίκληση του απορρήτου για να αρνηθεί σε εποπτικούς φορείς και στα θύματα του Predator την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του spyware.
Nα εφαρμόσει κατάλληλες κυρώσεις, ποινικές ή διοικητικές, σε περιπτώσεις παράνομων παρακολουθήσεων.
Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε επίσης πληροφορίες από το Ισραήλ, σχετικά με το πώς διασφαλίζει ότι λογισμικά υποκλοπών, τα οποία διατίθεται στο εμπόριο από εταιρείες με έδρα το Ισραήλ, δεν εξάγονται σε χώρες όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η έκθεση για τα κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης πρόκειται να συζητηθεί στο Στρασβούργο στην ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την προσεχή σύνοδο (9-13 Οκτωβρίου 2023).

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ