Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με βεβαιότητα πόσοι τζιχαντιστές βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη κι απεργάζονται σχέδια για επιθέσεις.
Προειδοποίηση ότι το Ισλαμικό Κράτος θα επιτεθεί ξανά στην Ευρώπη απηύθυναν ευρωπαϊκές πηγές, τονίζοντας πως οι επόμενες ενέργειές του μπορεί να συμπεριλάβουν αυτοκίνητα – βόμβες, κυβερνοεπιθέσεις, ή ακόμη και τη χρήση χημικών όπλων.
Ο Ζιλ ντε Κερσόβ, ο Συντονιστής της Αντιτρομοκρατικής Δράσης της Ε.Ε. χαρακτήρισε αδύνατο να εκτιμηθεί με βεβαιότητα πόσοι τζιχαντιστές βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη κι απεργάζονται σχέδια για επιθέσεις. Μια έκθεση της Europol που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες κάνει λόγο για δεκάδες.
Περίπου 2.500 πολίτες χωρών-μελών της Ε.Ε. πιθανόν συνεχίζουν να πολεμούν στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο ντε Κερσόβ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Έχουμε σχεδόν κλείσει όλα τα παραθυράκια», διαβεβαίωσε, ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές, οι οποίοι θεωρείται πως αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Το δυσκολότερο σήμερα, επισήμανε ο ντε Κερσόβ, είναι να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αποτελούν τις αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης και της προχώρησης πολλών σε τζιχαντιστικές ομάδες, είτε πρόκειται για αποκλεισμένους ανθρώπους στην Ευρώπη είτε για εξοργισμένους σουνίτες στο Ιράκ και στη Συρία.
Η Europol επισήμανε στην έκθεσή της ότι στο άμεσο μέλλον η απειλή είναι να γίνουν επιθέσεις παρόμοιες με αυτές που έχουν διαπραχθεί ήδη. Μπορεί να γίνουν από ομάδες που θα χρησιμοποιούν αυτόματα τουφέκια εφόδου και θα έχουν ζωστεί ζώνες ή γιλέκα με εκρηκτικά, ή πρόσωπα που θα χρησιμοποιήσουν μαχαίρια ή αυτοκίνητα σαν όπλα. Κατά την ίδια υπηρεσία, το ΙΚ προσπαθεί να παρεισφρήσει σε κοινότητες σύρων προσφύγων στην Ευρώπη και να εντείνει ή να εκμεταλλευτεί την εχθρότητα έναντι των μεταναστών σε χώρες όπως είναι η Γερμανία.
Κατά τον Κερσόβ, υπάρχει ο κίνδυνος τα μέλη του ΙΚ να μεταφέρουν τακτικές όπως η χρήση αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικές ύλες, κάτι που κάνουν πολύ συχνά στη Συρία και στο Ιράκ, στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας προετοιμάζονται επίσης να αντιμετωπίσουν πιο περίπλοκες μεθόδους δράσης τα επόμενα χρόνια, από κυβερνοεπιθέσεις μέχρι τη χρήση βιολογικών όπλων.
Προς το παρόν, ανέφερε, το διαδίκτυο χρησιμοποιείται κυρίως για να στρατολογούνται ή να ριζοσπαστικοποιούνται άνθρωποι, κάτι που η Ε.Ε. εργάζεται για να αντιμετωπίσει σε συνεργασία με εταιρείες του χώρου.
ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr