Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Συναίνεση για την Άµυνα και ελληνοτουρκικά

Η μίνιμουμ συναίνεση που χρειάζεται ο τόπος για να πάει μπροστά φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται σε ό,τι αφορά τα θέματα της Εθνικής Άμυνας και των σχέσεων με την Τουρκία. Κυβέρνηση και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και στην αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Γαλλία και στην αύξηση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια αλλά και στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία μόνο για τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών και φυσικά όχι για όλη την ατζέντα που θέλει να βάλει στο τραπέζι.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Test drive στα “ανίκητα” Rafale


Γνωμοδότηση

Στη Βουλή η συμφωνία με τη Γαλλία και παρά τις επί μέρους ενστάσεις ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση. Μόνο το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 διαφώνησαν και καταψήφισαν. Απομένει πλέον το Ελεγκτικό Συνέδριο να γνωμοδοτήσει έως τις 25 Ιανουαρίου για το ορθό των συμβάσεων και ανοίγει ο δρόμος για να έρθουν στην χώρα μας 12 μεταχειρισμένα και έξι καινούργια αεροσκάφη, έξι κάθε χρόνο, τα οποία θα τεθούν στη διάθεση της 322 Μοίρας «Γεράκι» στην Τανάγρα, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσει και η ροή των ανταλλακτικών που πρέπει να έχει η Πολεμική Αεροπορία. Μαζί με τα οπλικά συστήματα METEOR, το πιο σημαντικό σημείο αυτού του νόμου πλαισίου για την προμήθεια των αεροσκαφών είναι η μετέπειτα τεχνική τους υποστήριξη σε ανταλλακτικά.

Άμυνα
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια μόνης συζήτησης και ψήφισης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας», Αθήνα, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021. Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχεδίο του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας που αφορά τις συμβάσεις απόκτησης των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του κατά τη συζήτηση επί των άρθρων και της δεύτερης ανάγνωσή του στην Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Γι’ αυτό και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δια βήματος της Βουλής αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η μέριμνα για την επόμενη μέρα. Συγκεκριμένα τόνισε: «Το δεύτερο σχέδιο σύμβασης αφορά στην εν συνεχεία υποστήριξη των
αεροσκαφών “Rafale” και συνάπτεται μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των τριών κατασκευαστριών εταιρειών “Dassault”, “Thales” και “Safran”. ∆εν θα ξαναδείτε, τουλάχιστον σε αυτή την αίθουσα, όσο είμαστε εμείς πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμβαση προμήθειας μέσου, ιδίως πτητικού χωρίς ταυτόχρονη σύμβαση της εν συνεχεία υποστήριξης του, όπως γινόταν κατά κόρον στο παρελθόν».

Μάλιστα, στο πλαίσιο της συναίνεσης ο κ. Παναγιωτόπουλος προέτρεψε τα κόμματα και τη Βουλή, να παρακολουθούν και να ελέγχουν την καλή εκτέλεση των συμβάσεων και αποδέχτηκε την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής για 6μηνο έλεγχο της
πορείας υλοποίησής τους από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τονίζοντας: «Είναι κάτι που ασφαλώς το συμμερίζομαι».

ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε: «Παρά τις διαφωνίες που έχουμε για τις συμβάσεις αυτές, δεν είμαστε Ν∆ και λέμε ‘ναι’ στην απόκτηση των Rafale. Αν είχαμε τη λογική σας, τη λογική της σκανδαλολογίας, θα μπορούσαμε να έχουμε πιαστεί από πλειάδα αφορμών, για να καταψηφίσουμε. Ωστόσο, έχουμε απόλυτη συναίσθηση των ιστορικών στιγμών και της πατριωτικής ευθύνης απέναντι στο λαό και λέμε ‘ναι’ αλλά μην το εκλάβετε ως ‘ναι’ και για τις επόμενες επιλογές σας που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις προθέσεις και τον σχεδιασμό σας».

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Ο Νίκος ∆ένδιας υποστήριξε ότι για πρώτη φορά από το 1947 και έπειτα η Ελλάδα μεγαλώνει την επικράτειά της. Και το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να έχει μεγάλη πλειοψηφία.

Πολλαπλασιαστής ισχύος το 4ης γενιάς αεροσκάφος 

Το Rafale είναι αεροσκάφος 4ης γενιάς, πιο προηγμένο από το F-16, που είναι τρίτης γενιάς και φυσικά είναι πιο προηγμένο από το άλλο γαλλικό αεροσκάφος της αεροπορίας μας το Mirage-2000. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα 14 σημεία ανάρτησης οπλισμού καθιστούν το Rafale ικανό να μεταφέρει πληθώρα όπλων κρούσης, τον πύραυλο κρούσης SCALP, έξυπνες βόμβες, πυραύλους αέρος-εδάφους AASM-Hammer, υψηλής ακριβείας πύραυλους AS-30L και τους πύραυλους αέρος-αέρος Magic II, MICA και Meteor.

Το Rafale διαθέτει επίσης ένα ολοκληρωμένο σύστημα αμυντικών βοηθημάτων που ονομάζεται SPECTRA, το οποίο προστατεύει το αεροσκάφος από αεροπορικές και επίγειες απειλές. Με τα 18 αεροσκάφη η χώρα μας δεν αποκτά υπεροπλία, αλλά πολλαπλασιαστή ισχύος, καθώς το Rafale μπορεί να εκτελέσει όλες τις αποστολές που απαιτεί μια σύγχρονη αεροπορία από ένα μαχητικό: αναχαίτιση, εναέρια μάχη, βομβαρδισμό, συνοδεία, προσβολή ακριβείας χερσαίων και θαλάσσιων στόχων.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει πως αν τουρκικά μαχητικά μπουν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να πλήξουν στόχους, τα Rafale μπορούν να τα καταρρίψουν.  Επίσης, τα Rafale έχουν τεράστιες δυνατότητες στον ρόλο συνοδείας άλλων αεροσκαφών, μπορούν να παρέχουν την κάλυψη έναντι πιθανής προσπάθειας αναχαίτισης της δύναμης και αν η χώρα μας προμηθευτεί και F-35, τότε αποκτά υπεροπλία γιατί ένας συνδυασμός των F-35 στον ρόλο βομβαρδισμού με κάλυψη από τα Rafale είναι μη αντιμετωπίσιμος.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ