Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Συναντιούνται σήμερα Τραμπ- Ερντογάν: Αποκατάσταση σχέσεων ή νέος διπλωματικός «πόλεμος»

Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ έχουν περάσει από «40 κύματα» και από τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν θα ξεκαθαριστεί εάν αφήσουν πίσω τις διαφωνίες τους.

Μια από τις μεγαλύτερες διαφωνίες και εστίες έντασης μεταξύ των δύο χωρών, αποτέλεσε το θέμα με τον πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της σοβαρότερης -μέχρι τότε- διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ . Ακολούθησε, η κρίση με τους S-400, που οδήγησε τις ΗΠΑ στην απόφαση να πετάξουν εκτός του προγράμματος των F-35 την Τουρκία, ενώ έντονη αντιπαράθεση -τουλάχιστον όσον αφορά στο επικοινωνιακό κομμάτι- υπήρξε και για το θέμα της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία κατά των Κούρδων με τον Τραμπ να απειλεί επανειλημμένα ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία.

Ποια θέματα θα συζητηθούν στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν αρκετοί ηγέτες χωρών τη σημερινή συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν.

«Οι δύο ηγέτες νιώθουν μια έλξη ο ένας προς τον άλλον ως ισχυροί πρόεδροι», επισήμανε ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, διευθυντής του Turkish Research Program στο The Washington Institute for Near East Policy, αν και προειδοποίησε για τη βαθιά εχθρότητα μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

«Το κομμάτι Ερντογάν- Τραμπ είναι το μοναδικό συστατικό στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας που λειτουργεί πλέον», πρόσθεσε ο Τσαγκαπτάι.

«Η εμπιστοσύνη μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών των δύο χωρών έχει διαβρωθεί και υπάρχει αρκετός θυμός στις ΗΠΑ για την Τουρκία, και αντιστρόφως».

Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα αντιμετώπισαν μία ακόμη κρίση τον προηγούμενο μήνα με αφορμή τη Συρία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση του Ερντογάν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας εναντίον των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις αμερικανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από την περιοχή.

Η Τουρκία απέρριψε τις απειλές των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων εναντίον της αφού της παραδόθηκαν οι πρώτες παρτίδες των ρωσικών πυραύλων S-400 τον Ιούλιο. Σε απάντηση η Ουάσινγκτον απέσυρε την Τουρκία από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Όμως μέχρι στιγμής δεν της έχει επιβάλει κυρώσεις.

Η κίνηση της Άγκυρας εξόργισε το Κογκρέσο, το μένος του οποίου απέναντι στην Τουρκία αυξήθηκε μετά την τουρκική επιχείρηση στη Συρία με στόχο την εκδίωξη της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), βασικού συμμάχου των ΗΠΑ στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε τον προηγούμενο μήνα ένα πακέτο μέτρων για να τιμωρήσει την Τουρκία για την επιχείρησή της στη Συρία, την ώρα που σημαντικά στελέχη της Γερουσίας, περιλαμβανομένου του συμμάχου του Τραμπ, του Λίντσεϊ Γκρέιαμ, έχουν δεσμευθεί να δώσουν το πράσινο φως στο πακέτο αυτό, αν κινδυνεύσουν οι Κούρδοι.

Η Βουλή ψήφισε εξάλλου υπέρ μιας μη δεσμευτικής απόφασης για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Μάλιστα κάποιοι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ζήτησαν τη Δευτέρα από τον Τραμπ να πάρει πίσω την πρόσκληση που είχε απευθύνει στον Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Τραμπ δηλώνει ότι έχει «πολύ καλή» σχέση με τον Ερντογάν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ