Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό του Ντιμιτρόφ και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Εν Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον αναπληρωτή, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι, καθώς και με τους αρχηγούς των βασικών πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Πριν την επίσκεψη του στην ΠΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς είχε δηλώσει πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του θα συζητήσει το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας πάνω σε συγκεκριμένη βάση. «Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».
Τα πέντε ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]. Από τις παραπάνω επιλογές, η Ελλάδα προκρίνει την ονομασία «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας».
Ο Ζάεφ ζητά ονομασία που θα σέβεται την ταυτότητα της ΠΓΔΜ, ενώ έχει εκφράσει τον προβληματισμό του για την αντίδραση της κοινής γνώμης και των θεσμών στην Ελλάδα. «Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της “Μακεδονίας”, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας».
ΠΗΓΗ: thepressproject.gr