Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ: Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών

Η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς Ερσίν Τατάρ σε “ουδέτερο” έδαφος, την κατοικία της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας είχε διάρκεια δύο ωρών. Αμέσως μετά την συνάντηση τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο ανδρών ήταν “εγκάρδια” και πως τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος, όσο και ο τουρκοκύπριος ηγέτης “εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για διερεύνηση της δυνατότητας σύγκλησης μιας άτυπης πενταμερούς συνάντησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σε ευνοϊκό κλίμα, στο κατάλληλο στάδιο”.

Επί της ουσίας δεν μπορεί κανείς να συμπεράνει πως σημειώθηκε κάποια σημαντική πρόοδος ούτε πως άλλαξε γραμμή ο τουρκοκύπριος ηγέτης – εξάλλου είναι πολύ νωρίς ακόμη για κάτι τέτοιο . Ο κ. Τατάρ από την αρχή της «προεκλογικής» του περιόδου  στεκόταν απέναντι στην πολιτική του προκατόχου του κ. Ακιντζί και σε συνεργασία με την Άγκυρα έχει  εισηγηθεί την άμεση έναρξη της συζήτησης της ιδέας των δυο ξεχωριστών κρατών. Στις “εκλογές” του ψευδοκράτους της 18ης Οκτωβρίου 2020 αυτή κίνηση Τατάρ εξασφάλισε την υποστήριξη του 52% των «ψηφοφόρων» υποστηριζόμενη βεβαίως με κάθε τρόπο από την Άγκυρα όπως άλλωστε έδειξαν και οι δηλώσεις του στην Τουρκία την περασμένη βδομάδα όπου αμέσως μετά την εκλογή του δήλωσε πως “συμπαρατάσσεται με την Τουρκία στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τις τουρκικές διεκδικήσεις που εκφράζονται μέσω αυτού”, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του για την μορφή λύσης του Κυπριακού  λέγοντας χαρακτηριστικά:«Εγώ θα προασπιστώ τα δικαιώματα του δικού μου κράτους και του δικού μου λαού. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν πλέον το δικό τους κράτος ».

Το έργο του ΟΗΕ είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες και η λύση της “διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας” όπως μέχρι τώρα ήταν ο προσανατολισμός της διαμεσολαβητικής προσπάθειας δείχνει να απομακρύνεται έναντι του “βελούδινου διαζυγίου”, με τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί (Ελληνοκυπριακού και Τουρκοκυπριακού), με εδαφικές αναπροσαρμογές και αμοιβαίες παραχωρήσεις σε κάποια ζητήματα το οποίο όμως θα νομιμοποιούσε και θα μονιμοποιούσε την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, οδηγώντας σε μη αντιστρεπτή δημογραφική αλλοίωση του νησιού.

Διαβάστε επίσης

Περίεργη δήλωση Τραμπ λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες

Γαλλία: Καταρρέει το σύστημα υγείας- Οι ασθενείς θα μεταφέρονται στη Γερμανία!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ