Λίγο μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας σε εξοχική κατοικία που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Σαν Φρανσίσκο. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτησε δια χειραψίας τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ μόλις βγήκε από το αυτοκίνητό του, λέγοντας «χαίρομαι που σας ξαναβλέπω».
Το τετ-α-τετ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), είναι το πρώτο μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της G20 στην Ινδονησία πριν από έναν χρόνο. Αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες και έχει στόχο την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Ο Μπάιντεν ξεκίνησε τη συνάντηση με σύντομη ομιλία στην οποία ανέφερε: «Γνωριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό, δεν συμφωνούμε πάντα, αλλά οι συναντήσεις μας ήταν πάντα ειλικρινείς, άμεσες και χρήσιμες. Νομίζω ότι είναι υψίστης σημασίας να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον με σαφήνεια, πρόσωπο με πρόσωπο».
Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν οδηγεί σε σύγκρουση». «Εχουμε επίσης την ευθύνη απέναντι στους λαούς μας και στον Κόσμο να δουλέψουμε μαζί. Κρίσιμες παγκόσμιες δοκιμασίες που αντιμετωπίζουμε, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την Τεχνητή Νοημοσύνη, απαιτούν τις κοινές μας προσπάθειες» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Σι δήλωσε ότι «η σχέση Κίνας-ΗΠΑ, η οποία είναι η σημαντικότερη διμερής σχέση στον κόσμο, θα πρέπει να αναπτυχθεί με τρόπο που να ωφελεί τους δύο λαούς μας και να εκπληρώνει την ευθύνη μας για την ανθρώπινη πρόοδο». «Η σχέση Κίνας-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ ομαλή τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια και πάντα αντιμετωπίζει προβλήματα του ενός ή του άλλου είδους. Ωστόσο, συνέχισε να προχωράει μπροστά εν μέσω ανατροπών. Για δύο μεγάλες χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το να γυρίσουν την πλάτη η μία στην άλλη δεν αποτελεί επιλογή» πρόσθεσε.
«Ο πλανήτης Γη είναι αρκετά μεγάλος για να πετύχουν οι δύο χώρες» τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι «εφόσον η Κίνα και οι ΗΠΑ σέβονται η μία την άλλη, συνυπάρχουν ειρηνικά και επιδιώκουν συνεργασία με αμοιβαίο όφελος, θα είναι απολύτως ικανές να υπερβούν τις διαφορές τους».