Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν: «Αγκάθι» οι S-400 και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Με «άδεια χέρια»  βγήκε ο Ταγίπ Ερντογάν από την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μπάιντεν, στο περιθώριο της G20, στη Ρώμη, καθώς στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε αμέσως μετά, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο τουρκικό αίτημα για την αγορά μαχητικών F-16 , ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις «ανησυχίες» των ΗΠΑ σχετικά με τους ρωσικούς S-400 που έχει προμηθευτεί η Τουρκία, όπως και  έντονες αναφορές στην ανάγκη ισχυροποίησης των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα στην γειτονική μας χώρα.  Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη από την συνάντηση, στην οποία μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε στον Τούρκο ομόλογό του την επιθυμία του να διατηρηθούν οι εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, να διευρυνθούν οι τομείς συνεργασίας τους και η διαχείριση των διαφωνιών τους να γίνεται αποτελεσματικά. Επίσης, χαιρέτισε τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις στη Συρία, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Αφγανούς που την έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στο Νότιο Καύκασο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε εκ νέου την συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ αλλά επισήμανε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Επίσης τόνισε τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για ειρήνη και ευημερία», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο Tούρκο αξιωματούχο, η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε «πολύ θετικό κλίμα» και σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης οι δυό τους συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων. επίσης σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους, ενώ συζήτησαν και για το πεδίο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αμοιβαία βήματα που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Άντονι Μπλίνκεν.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτη δημόσια εμφάνιση για τον μυστηριώδη «ανώτατο ηγέτη» των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα

Γ. Πλακιωτάκης: H Τουρκία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ – Δεν δέχθηκε πίσω το τουρκικό πλοίο με τους 400 μετανάστες


https://twitter.com/KarlGulbrandsen/status/1454755532741521409?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1454755532741521409%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1176705%2Fthema-anthropinon-dikaiomaton-kai-s-400-ethese-o-baiden-ston-erdogan-sumfona-me-ton-leuko-oiko%2F

Λίγο πριν μπουν στην αίθουσα της συνάντησης οι δύο ηγέτες, και ενώ στεκόντουσαν μαζί μπροστά στους δημοσιογράφους για τις φωτογραφίες, ένας από αυτούς ρώτησε τον Μπάιντεν αν η Αμερική «σχεδιάζει να δώσει F-16» στην Τουρκία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αποφεύγει να απαντήσει, λέγοντας «σχεδιάζουμε να έχουμε μία καλή συζήτηση».

Άλλοι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν θα συζητηθεί στο συνάντηση το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, και επίσης δεν έλαβαν απάντηση.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά κατ’ ιδίαν τον Ιούνιο, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του NATO. Αντίθετα, ο κ. Μπάιντεν δεν υποδέχθηκε τον κ. Ερντογάν, όπως ήλπιζε ο τελευταίος, τον Σεπτέμβριο, όταν πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ