Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Συνάντηση με τον Λ. Γρηγοράκο ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Επείγουσα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης προκειμένου «να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και απαντήσεις τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο» για τα συμπεράσματα της μελέτης που απέστειλε στους δήμους της χώρας και αφορά τη στελέχωση και εκτιμήσεις κινητικότητας προσωπικού ανά δήμο.

«Μας είχατε διαβεβαιώσει, υπογραμμίζει στη σχετική του επιστολή ο κ. Ασκούνης, ότι οποιαδήποτε σχετική μελέτη, πριν καταλήξει σε συμπεράσματα και δημοσιοποιηθεί θα είχε τεθεί υπόψη μας. Αντιθέτως, το Υπουργείο προχώρησε σε ανακοίνωση των συμπερασμάτων για κάθε Δήμο χωριστά, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί μεγάλες απορίες, ερωτηματικά και εύλογες αντιδράσεις για τις προτάσεις της μελέτης. Η μελέτη φέρεται να περιλαμβάνει κριτήρια και παραδοχές χωρίς να γίνεται κατανοητή η επιστημονική αναγκαιότητα αυτών των κριτηρίων».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει ότι η τελική θέση της ΚΕΔΕ θα διατυπωθεί μετά την πλήρη ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται πως με επιστολή του ο κ. Γρηγοράκος ενημέρωσε τους δήμους για τον αριθμό των υπαλλήλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία της διαδημοτικής κινητικότητας. Συγχρόνως, σημειώνεται ότι η μελέτη στελέχωσης για τον κάθε δήμο επιδέχεται τροποποίησης σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν, αφού εν τω μεταξύ προέκυψε η διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων.

Για τη μελέτη, όσον αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 και όσον αφορά στους πληθυσμούς των δήμων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού του 2011.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 στους δήμους απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι.

Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ, 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ, ενώ δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ.
Η κινητικότητα αφορά το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Επιπλέον στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη είναι η ευρωστία των δήμων, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου σε σχέση με τα έσοδά του, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου ανά κάτοικο και η ιδιαιτερότητα του κάθε δήμου.

Όπως σημειώνει ο κ. Γρηγοράκος, η σχετική μελέτη για τη διαδημοτική κινητικότητα εκπονήθηκε στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνονται μόνο διαδημοτικές μετακινήσεις, αρχίζοντας από τις εθελούσιες και αφορούν 3.708 υπαλλήλους. Όπως διευκρινίζεται «ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται».

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ

Κύριε Υπουργέ,
Με το υπ’ αριθμ. 2271/16.12.2013 έγγραφό σας, διαβιβάσατε στους Δήμους της χώρας συμπεράσματα μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από ομάδα έργου του Υπουργείου σας και αφορά στη στελέχωση και σε εκτιμήσεις Κινητικότητας προσωπικού ανά Δήμο και μάλιστα πριν από την έναρξη υλοποίησης της Εθελοντικής Διαδημοτικής Κινητικότητας.

Μας είχατε διαβεβαιώσει ότι οποιαδήποτε σχετική μελέτη, πριν καταλήξει σε συμπεράσματα και δημοσιοποιηθεί θα είχε τεθεί υπόψη μας. Αντιθέτως, το Υπουργείο προχώρησε σε ανακοίνωση των συμπερασμάτων για κάθε Δήμο χωριστά, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί μεγάλες απορίες, ερωτηματικά και εύλογες αντιδράσεις για τις προτάσεις της μελέτης. Η μελέτη φέρεται να περιλαμβάνει κριτήρια και παραδοχές χωρίς να γίνεται κατανοητή η επιστημονική αναγκαιότητα αυτών των κριτηρίων.

Επειδή λοιπόν, έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση σε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητάμε επειγόντως συνάντηση μαζί σας, ως καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και απαντήσεις τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Η τελική θέση της ΚΕΔΕ θα διατυπωθεί αφού πρώτα λάβουμε πλήρη ενημέρωση.

Κώστας Ασκούνης
Πρόεδρος ΚΕΔΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ