Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Iκανοποίηση για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο των εργασιών της 8ης Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου που διεξάγεται στη Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή και κύρωση της Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, μιας συμφωνίας με  πολλαπλά οφέλη για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, παλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε, επίσης, τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. ¨οπως αναφέρεται στην συζήτηση υπήρξε  σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία αντιβαίνει κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου.

«Οι συμφωνίες έχουν κυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια και αναμένουμε απλά την τυπική πρωτοκόλληση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για τον τρόπο με τον οποίον και εσείς, αλλά και οι συνεργάτες σας, συνεργαστήκαμε για να μπορούμε να πετύχουμε αυτήν την πολύ σημαντική συμφωνία.Έτσι λύνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους, με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όποτε αυτές είναι απαραίτητες, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία είναι αμοιβαία ωφέλιμη και θέλω να πιστεύω ότι είναι μία συμφωνία οδηγός για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο» κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης αναφερομενος στην συμφωνία για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τη σειρά του δήλωσε μεταξύ άλλων:«Εξοχότατε συμφωνώ μαζί σας ότι η μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι στην πραγματικότητα μία αντανάκλαση της αμοιβαίας κατανόησης, επίσης αντανακλά τον σεβασμό προς τις διατάξεις και τα θέσμια του διεθνούς δικαίου, πράγμα το οποίο είναι προς όφελος όλων των πλευρών. Η κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας από τα κοινοβούλια στην πραγματικότητα αντανακλά την επιτυχία της ίδιας της συμφωνίας αλλά και τις αναμενόμενες προσδοκίες από την συγκεκριμένη συμφωνία. Εμείς ευελπιστούμε όλα τα θέματα να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των θεσμίων του Διεθνούς Δικαίου».

Διαβάστε επίσης 

Μεταξουργείο: Εκκενώνεται υπό κατάληψη κτίριο -Οι πέριξ δρόμοι έχουν αποκλειστεί

ΣΤΕ: Αντισυνταγματική η κρατική εποπτεία σε ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ