Τη στιγμή που η Τουρκία, είτε μέσω του προέδρου Ερντογάν, είτε μέσω ανώτατων αξιωματούχων συνεχίζει τον αναθεωρητικό βερμπαλισμό της, προσθέτοντας, συνεχώς, νέα επεισόδια στο…γαϊτανάκι των λόγω προκλήσεων, η Αθήνα εκπέμπει τα δικά της ηχηρά σήματα προς εταίρους και συμμάχους. Εν αναμονή της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, ο πρωθυπουργός άδραξε μία ακόμα ευκαιρία διεθνοποίησης της αποχαλίνωσης της γείτονος, προτάσσοντας σταθερά την οδό του Διεθνούς Δικαίου, σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο, η οποία καθορίζεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και δεν επιτρέπει ακόμα μία πηγή αστάθειας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
“Έχουμε υποχρέωση να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. Υπάρχει μόνο ένα σύνολο κανόνων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα πάντα συμπεριφερόταν πολύ υπεύθυνα απέναντι στην Τουρκία. Η γεωγραφία έχει ορίσει να συνυπάρχουμε. Ναι, έχουμε παρατηρήσει σειρά προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας τον περασμένο μήνα, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα υπηρετούσε πολύ καλύτερα τους Τούρκους πολίτες, εάν εστίαζε την προσοχή του στην αναζωογόνηση της τουρκικής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, αντί να αναβιώνει νέο-οθωμανικές, αναθεωρητικές φαντασιώσεις. Πρέπει λοιπόν να καθίσουμε, να συνομιλήσουμε ως υπεύθυνοι ενήλικες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την εξωτερική πολιτική για να τροφοδοτούμε εθνικά πάθη. Αυτή είναι μια ανεύθυνη τακτική.
Η Ελλάδα θα συμπεριφέρεται πάντα υπεύθυνα, αλλά πάντα θα κάνει ό,τι μπορεί, ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό απλούστατα είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς, σε Βρυξέλλες και Θεσσαλονίκη, συναντήσεις που ώθησαν το Βερολίνο να εγκαταλείψει την πολιτική των “ίσων αποστάσεων” και να ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Αθήνας, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σήμερα το πρωί στην Ανναλένα Μπέρμποκ τις ελληνικές θέσεις στο μέτωπο των τουρκικών προκλήσεων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την προσθήκη ενός ακόμα σημαντικού κομματιού στο…παζλ της διεθνοποίησης του αναθεωρητισμού της γείτονος, η σχηματοποίηση του οποίου ξεκίνησε με την επίσκεψη Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συνεχίστηκε στο Συμβούλιο των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέληξε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Η συνάντηση με τον Ν. Δένδια
Σε χρόνο παράλληλο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας (που θα έχει διευρυμένες συνομιλίες με την Γερμανίδα ομόλογό του) πορεύεται σε ένα νέο…μαραθώνιο ενημέρωσης.
“Αντίθετα με αυτό που ελπίζαμε, αυτό το διάστημα αυξήθηκε ο κατάλογος των προβλημάτων μας με την Τουρκία, δε μειώθηκε καθόλου….Το κλίμα είναι πιο βεβαρημένο από ποτέ. Σε όλες τις ιστορικές περιόδους που είχαμε κρίση με την Τουρκία υπήρχε μία ειδοποιός διαφορά. Ότι η κρίση ήταν περιορισμένη χρονικά και αμέσως μετά επανερχόμασταν, τουλάχιστον σε ένα επίπεδο, να συζητάμε. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μία μακρά κρίση τριών σχεδόν ετών, με ελάχιστα περιθώρια διαλόγου”, σημείωσε, από την Κύπρο, ο κ. Δένδιας, ο οποίος θα παρουσιάσει, με τη σειρά του, στην Ανναλένα Μπέρμποκ το…μακρύ κατάλογο της προκλητικότητας των γειτόνων, πριν αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.
Πηγή: Capital.gr
Διαβάστε επίσης
Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με Μπέρμποκ την Παρασκευή το πρωί στο Μαξίμου
Με βαριά ατζέντα σε Ελλάδα και Τουρκία η Αν. Μπέρμποκ