Τα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας θυμίζουν τριτοκοσμικό, υποανάπτυκτο κράτος και όχι μια ευρωπαϊκή χώρα μέλος μάλιστα της ΕΕ.
Μετά τις επιθέσεις που είχαν δεχθεί επιθεωρητές του ΣΔΟΕ κατά την επίσκεψη τους σε τουριστικές περιοχές ήρθε και ο προπηλακισμός επιθεωρητών Υγείας στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας από συνδικαλιστές. Η κάθε πλευρά έχει τα δικά της επιχειρήματα και δίνει μια τελείως διαφορετική εικόνα πάνω στο τι συνέβη. Η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Η κατάσταση στον τομέα της υγείας είναι απαράδεκτη και δεν πάει άλλο…
Το πρωτοφανές περιστατικό εξόργισε τον υπουργό Υγείας ο οποίος είπε πως θα διενεργηθεί επείγουσα ΕΔΕ και αμέσως μετά οι εμπλεκόμενοι θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία.
«Αυτό το απίστευτο γεγονός με αναγκάζει να έχω διατάξει ήδη επείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση και δηλώνω από τώρα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παράνομη παρεμπόδιση του ελέγχου θα τεθούν από εμένα, αμέσως μετά την ενέργεια της ένορκης διοικητικής εξετάσεως, σε αυτοδίκαιη αργία», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν χρειάζεται τέτοιους εργαζομένους. Το κράτος θα επιβάλλει τους νόμους σε όλους. Οι νόμοι είναι κοινοί για όλους και δεν εξαιρείται κανείς, ούτε οι συνδικαλιστές», πρόσθεσε.
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι της Πέμπτης όταν δύο ελεγκτές του υπουργείου Υγείας θέλησαν να κάνουν τον καθιερωμένο έλεγχο για την παρουσία του προσωπικού κατά τη διάρκεια της εφημερίας.
Τότε βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οργή τον συνδικαλιστών και με φωνές και ύβρεις διώχτηκαν κακήν κακώς. Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι συνδικαλιστές προσπάθησαν να τους κλείσουν σε ένα δωμάτιο, για να μην προχωρήσουν σε ελέγχους, ενώ τους χαρακτήρισαν «ανεπιθύμητους» και τους είπαν ότι αυτό που κάνουν «δεν είναι σωστό ηθικά».
«Δε μας άφησαν να κάνουμε τον έλεγχο στο πλαίσιο των εντολών που έχουμε από τον γενικό επιθεωρητή. Δε μας άφηναν να μπούμε μέσα», είπε η Ρέα Μεσολογγίτου, επόπτης του υπουργείου Υγείας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Κέρκυρας πάντως κατήγγειλαν προσπάθεια τεχνητής έντασης αφού εκκλήθησαν εισαγγελέας και αστυνομία από τον Υπουργό Υγείας, υποτίθεται γιατί οι γιατροί προπηλάκισαν τους ελεγκτές, την ώρα που οι ελεγκτές μιλούσαν με τους γιατρούς και τους υπόσχονταν ότι θα κάτσουν εκεί «μέχρι τις 5 το πρωί» για να ενημερωθούν όχι μόνο για τις «απουσίες» προσωπικού αλλά για τις δραματικές ελλείψεις του ιδρύματος.
Τελικά, ο έλεγχος ξεκίνησε έπειτα από αρκετές ώρες με την παρουσία εισαγγελέα και αστυνομικής δύναμης κάτω από τις αποδοκιμασίες των συνδικαλιστών εργαζομένων.
Η άποψη της ΟΕΓΝΕ
Συμπαράσταση στους συνδικαλιστές του νοσοκομείου της Κέρκυρας και από τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος χαρακτήρισε προκλητική τη στάση του υπουργού Υγείας να απειλεί με απόλυση εργαζόμενους από την τηλεόραση.
Μάλιστα ο κ. Δ. Βαρνάβας με ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί υποστηρίζει ότι η ένταση στο νοσοκομείο της Κέρκυρας δημιουργήθηκε από το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, καταφέρεται εναντίον του υπουργού Υγείας λέγοντας ότι «ήταν ακραία προκλητική η στάση του υπουργείου Υγείας και η επιδίωξη έντασης μέσα σε Νοσοκομείο, προκειμένου να δείξει πυγμή και να συγκαλύψει τις τραγικές ευθύνες του για τη διάλυση του συστήματος υγείας στη χώρα. Συμπαραστεκόμαστε στους γιατρούς και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Κέρκυρας, συνεχίζει ο κ. Δ. Βαρνάβας, και καλούμε τον κ. Γεωργιάδη να σοβαρευτεί και να εγκαταλείψει τους επικοινωνιακούς ακροβατισμούς και την αναγγελία απόλυσης εργαζομένων από τα τηλεοπτικά στούντιο».
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ περιγράφει ως εξής την κατάσταση στο νοσοκομείο Κέρκυρας: «Χτες, δύο επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας επισκέφτηκαν για έλεγχο το Νοσοκομείο Κέρκυρας. Όλοι οι γιατροί και το προσωπικό βρέθηκαν στις θέσεις τους. Ζητήθηκε όμως από τους επιθεωρητές να καταγράψουν τις συνθήκες επισφάλειας του νοσοκομείου το οποίο λειτουργεί με οργανική κάλυψη προσωπικού 40%, τα νεκρά τμήματα λόγω υποστελέχωσης, τον κλειστό εδώ και 2μήνες αξονικό τομογράφο την επισκευή του οποίου αρνείται να πληρώσει το υπουργείο, το παράνομο καθεστώς εφημεριών ετοιμότητας σε νευραλγικές ειδικότητες. Οι επιθεωρητές αρνήθηκαν. Δεν σεβάστηκαν ότι βρίσκονταν απέναντι σε ανθρώπους που δουλεύουν χωρίς κανονική άδεια από το 2011, ένας μόνο για 40- 50 κλίνες ασθενών, χωρίς αναρρωτικές, χωρίς ρεπό, απέναντι σε επιστημονικό προσωπικό που σκύβει το κεφάλι προκειμένου να κρατήσει σε αυτή τη κρίσιμη το νοσοκομείο ανοιχτό. Δε σεβάστηκαν τους 11.000 Κερκυραίους που μεταναστεύουν κάθε χρόνο σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων, της Πάτρας και της Αθήνας για καλύτερες Υπηρεσίες Υγείας, ακόμα και για απλές ιατρικές πράξεις».
Επιπλέον ο κ. Δ. Βαρνάβας αναφέρει ότι «με εντολή του κ. Γεωργιάδη οι επιθεωρητές απειλούσαν τους γιατρούς με κυρώσεις χωρίς ποτέ να υπάρξει προπηλακισμός. Όλως παραδόξως (!) βρέθηκε αστυνομικός διευθυντής στο χώρο και οι επιθεωρητές συνέχισαν εισβάλλοντας μαζί με αστυνομικούς σε ιατρεία και χώρους νοσηλείας, εγκλωβίζοντας σ΄ ένα ιδιότυπο ανθρωποκυνηγητό γιατρούς, εργαζόμενους, ασθενείς, πολίτες που έσπευσαν στο νοσοκομείο, δημοσιογράφους στις σκάλες και σε διαδρόμους με τραυματισμούς μάλιστα κάποιων εξ αυτών, μέχρι που αποχώρησαν λόγω της έντασης που δημιούργησαν, υπό αποδοκιμασίες χωρίς όμως να δεχθούν επίθεση».
Δείτε τα βίντεο