Μάχη με τις φλόγες έδιναν κατά την διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο και στην Άνδρο.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς του Έβρου εντοπίζεται στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στη Δαδιά. Στις επιχειρήσεις στον Έβρο συμμετέχουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί, πιθανότατα από κεραυνό, στο νησί της Άνδρου. Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στο μέτωπο που υπάρχει κοντά στο Βιτάλι. Στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα ενώ από συνδρομή από αέρα παρέχουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Στην Πάρνηθα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής, όπου από το πρωί επιχειρούν από αέρος 2 ελικόπτερα.
Βελτιωμένη είναι, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η εικόνα της πυρκαγιάς, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δύσβατη περιοχή, στο Λοκρό Φθιώτιδας, όπως και στη Βοιωτία όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης αναζωπυρώσεις στη περιοχή Στείρι.
Ο Δήμαρχος Άνδρου για τη φωτιά
Ο Δημήτρης Λοτσάρης Δήμαρχος Άνδρου μίλησε για την φωτιά στο νησί και τις μεγάλες βλάβες που δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση.
Ο Δημήτρης Λοτσάρης επεσήμανε πως από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έχουν καεί πολλές κολώνες. Ενδεικτικά, το χωριό του Βιταλίου δεν έχει ρεύμα.
Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη, καθώς μέχρι τις 23:00 υπήρχε ορατός ο κίνδυνος η φωτιά να πάει προς το λιμάνι. «Είχαμε 9 ενεργά μέτωπα σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων», τόνισε. Επεσήμανε, τέλος, ότι κατά πάσα πιθανότητα οι εστίες της φωτιάς προκλήθηκαν από κεραυνούς. Καθοριστική ήταν η συνδρομή των Γάλλων πυροσβεστών.
Φωτιά στον Έβρο: «Αύριο αλλάζει ο αέρας, μεγαλώνει η απειλή»
Η μάχη με τις φωτιές στον Έβρο συνεχίζεται για ένατη ημέρα και πλέον πρόκειται για μία ενιαία πυρκαγιά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης, τονίζοντας ότι είναι μια «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει «ανείπωτη καταστροφή».
«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Πέτροβιτς. «Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, την Αισύμη. Άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά», συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, περιγράφοντας την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα.
«Χθες συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας του Έβρου και έγινε μία ακόμη έκκληση για την ενίσχυση των μέσων. Από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς, αναφερόμενος στο γεγονός ότι από αύριο οι άνεμοι αναμένεται να στραφούν σε νοτιάδες.
Το δάσος της Δαδιάς δεν έχει καθαριστεί ποτέ
Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά στον Έβρο, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το δάσος της Δαδιάς δεν έχει καθαριστεί ποτέ.
«Το δάσος της Δαδιάς είναι παρθένο. Είχαμε μια φωτιά στο δάσος και μία βόρεια της Αλεξανδρούπολης και τώρα έχουμε μια ενιαία πυρκαγιά», σημείωσε αρχικά.
«Τις πρώτες ημέρες, η φωτιά της Δαδιάς έφτασε μέσα σε δύο ώρες βόρεια της Αλεξανδρούπολης. Οι άνεμοι ήταν 7-8 μποφόρ, η πυρκαγιά απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα», συμπλήρωσε.
«Το δάσος δεν είχε καθαριστεί ποτέ. Θα έπρεπε να έχει διαφορετική διαχείριση», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης. «Ας απαντήσουν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του δάσους. Κάποια στιγμή πρέπει να διαχωρίσουμε τις δασικές από τις αστικές πυρκαγιές, να υπάρχει μια άλλη δομή που θα έχει τη συνδρομή των δασικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε πως την επόμενη ημέρα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου. «Μετά τις πυρκαγιές, έρχονται οι πλημμύρες. Χρειάζονται πολύ ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα», τόνισε.
Υψηλός κίνδυνος για πολλές περιοχές της χώρας
Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και σήμερα. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
- Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί: “Πάμε και όπου βγει και στις πυρκαγιές!”
- Copernicus για φωτιές: Στον Έβρο η πιο καταστροφική πυρκαγιά στην Ευρώπη
- Meteo: Περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα έχουν καεί έως τις 23 Αυγούστου – Τριπλάσια από το Μέσο Ορο 2006 – 2022
- Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Πάνω από 400.000 στρέμματα καμένα τις τελευταίες 3 ημέρες
- Πάρνηθα: Λύγισε πολίτης που είδε το σπίτι του να καίγεται – «Δεν έχω κάτι άλλο…»