Έντεκα άτομα συνελήφθησαν και κατηγορούνται από σουηδικό δικαστήριο για αυτό που χαρακτηρίζεται ως το χειρότερο περιβαλλοντικό έγκλημα της χώρας εδώ και μισό αιώνα. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η «βασίλισσα των σκουπιδιών».
Η NMT Think Pink – μια παλαιότερα διάσημη εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων γνωστή για το σήμα κατατεθέν της, τις ροζ σακούλες σκουπιδιών – κατηγορείται για παράνομη ταφή και απόρριψη δεκάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων σε 21 τοποθεσίες σε 15 δήμους στη Σουηδία, κάτι που οι εισαγγελείς περιέγραψαν ως «πολύ σοβαρό έγκλημα».
Κατά την έρευνα βρέθηκαν επιβλαβή επίπεδα αρσενικού, διοξινών, μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού και προϊόντων πετρελαίου. Πριν από τρία χρόνια, περιοχές στη Στοκχόλμη «πνίγηκαν» από καπνό που προκλήθηκε από πυρκαγιά σε έναν εγκαταλελειμμένο σωρό σκουπιδιών που διαχειρίζεται η εταιρεία.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η επιτυχημένη επιχειρηματίας Bella Nilsson, η οποία στο παρελθόν είχε στεφθεί ως «βασίλισσα των σκουπιδιών» και έκτοτε άλλαξε το όνομά της σε Fariba Vancor αλλά και ο πρώην σύζυγός της, Thomas Nilsson.
Κατηγορούνται για χειρισμό πολύ περισσότερων σκουπιδιών από ό,τι επιτρεπόταν και παράνομη διαχείριση ενώ φέρεται να προκάλεσαν πολλές πυρκαγιές και να εξέθεσαν τους κατοίκους πολλών περιοχών σε τοξικά απόβλητα. Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες εναντίον τους.
Σε μια ακρόαση στο περιφερειακό δικαστήριο του Värmland στο Karlstad σήμερα, πέντε άτομα – συμπεριλαμβανομένων των Vancor και Nilsson – κατηγορήθηκαν για σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα, ένα άτομο κατηγορήθηκε για συνέργεια σε σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα και πέντε για περιβαλλοντικό έγκλημα.
Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι οι πέντε κατηγορούμενοι για σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα κατηγορήθηκαν για διαχείριση απορριμμάτων «με τρόπο που προκάλεσε ή θα μπορούσε να προκαλέσει ρύπανση που ήταν ή ήταν επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, τα ζώα ή τα φυτά».
Κατηγορούνται ότι αποθήκευσαν απορρίμματα «σε διάφορες ιδιοκτησίες στη Σουηδία αδιαχώριστα, θρυμματισμένα, αλεσμένα ή/και χωρίς επαρκή προστατευτικά μέτρα», τα μετέφεραν, τα έθαψαν ή τα χρησιμοποιούσαν ως υλικό, τα τύλιξαν σε μπάλες και στη συνέχεια εγκατέλειψαν κάθε έλεγχο των απορριμμάτων.
Ο ανώτερος εισαγγελέας Anders Gustafsson είπε ότι η προκαταρκτική έρευνα, η οποία είναι 45.000 σελίδων, «είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα στη Σουηδία από άποψη εμβέλειας και οργάνωσης». Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες με περίπου 150 μάρτυρες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης έρευνα για το οικολογικό έγκλημα. Η ανώτερη εισαγγελέας Linda Schön είπε ότι μόνο σε μια τοποθεσία είχαν αποθηκευτεί 48.000 τόνοι απορριμμάτων. «Το τρομακτικό με τις περιβαλλοντικές τοξίνες είναι ότι πολλές φορές δεν βλέπουμε τις επιπτώσεις αμέσως, αλλά η επόμενη γενιά είναι αυτή που πληρώνει το τίμημα», είπε.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση της εφημερίδας Göteborgs-Posten, τουλάχιστον 200.000 τόνοι απορριμμάτων φέρεται να έχουν πεταχτεί από την εταιρεία, αν και η πραγματική ποσότητα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερη. Η Think Pink κατηγορείται ότι διέπραξε το χειρότερο περιβαλλοντικό έγκλημα της Σουηδίας από τότε που η εταιρεία BT Kemi έθαψε βαρέλια με δηλητήριο στη νότια Σουηδία τη δεκαετία του ’70.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τζώρτζια Κοντράρου: Κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα η παραχώρηση των ακτών σε ιδιώτες