Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Συνελήφθησαν ο πρόεδρος Πωγωνίου και πρόσωπα υπεράνω υποψίας σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, στην οποία μετείχαν άτομα υπεράνω υποψίας, όπως ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας του ακριτικού δήμου Πωγωνίου, εξαρθρώθηκε μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας.

Συνολικά συνελήφθησαν έντεκα μέλη της οργάνωσης, τέσσερις ημεδαποί και επτά αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, μεταξύ των κι ένα ηγετικό στέλεχος, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη έντεκα μελών της.

Η οργάνωση αποτελούνταν από δύο υποομάδες, με διακριτούς ρόλους τον εντοπισμό των υπό διακίνηση μεταναστών και την οργάνωση της μεταφοράς τους από τα σύνορα στον τελικό προορισμό τους.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο από τον Μάιο του 2017 και έχει διακινήσει πάνω από 180 παράνομους μετανάστες, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη, που ανέρχονται περίπου στα 90.000 ευρώ.

Από την Αστυνομία, οργανώθηκε επιχείρηση, για την αποδόμηση του προαναφερόμενου κυκλώματος, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, συνολικά έντεκα μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα το «αρχηγικό» μέλος (40χρονος υπήκοος Αλβανίας) καθώς και άλλα δέκα έμπιστα μέλη (έξι υπήκοοι Αλβανίας (τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 31 έως 53 ετών) καθώς και τέσσερις ημεδαποί (τρεις άνδρες, ηλικίας 65, 43 και 66 ετών και μία 30χρονη).

Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 53χρονης ημεδαπής με αρχηγικό ρόλο καθώς και δέκα ακόμη (10) ατόμων (οκτώ υπηκόων Αλβανίας και δύο ημεδαπών, δύο εκ των οποίων έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας), τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί στο πλαίσιο της προανάκρισης, για εμπλοκή τους στην εγκληματική οργάνωση.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και περί όπλων.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών, προέκυψε η σύσταση δομημένου εγκληματικού κυκλώματος, τουλάχιστον από τον μήνα Μάιο του 2017, που έχοντας ως σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, δραστηριοποιούνταν σε παράνομες διακινήσεις υπηκόων τρίτων χωρών προς το εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, διακριβώθηκε τόσο η δράση της οργάνωσης όσο και ο ακριβής ρόλος των μελών της ενώ εξακριβώθηκε και η τέλεση δεκάδων περιπτώσεων διακινήσεων μεταναστών, που τελέστηκαν υπό τον έλεγχό της.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του κυκλώματος αφού εντόπιζαν τους υποψήφιους για προώθηση μετανάστες, έρχονταν σε συμφωνία μαζί τους για το αντίτιμο της διακίνησης και στη συνέχεια τους καθοδηγούσαν πεζούς από μη θεσμοθετημένα σημεία και μονοπάτια διέλευσης της Ελληνοαλβανικής μεθορίου και τους μετέφεραν με κάθε είδους οχήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο υποομάδες, όπου αρχηγικό ρόλο είχαν ο 40χρονος συλληφθείς υπήκοος Αλβανίας και η 53χρονη ημεδαπή, ενώ συνδετικός κρίκος των δύο ομάδων ήταν 46χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος συντόνιζε επιπρόσθετα τις κινήσεις των μεταφορέων.

Ως προς τη δράση της πρώτης ομάδας με αρχηγό τον 40χρονο, διαπιστώθηκε ότι διευθετούσε με κάθε λεπτομέρεια την οργάνωση της μεταφοράς των παράτυπων μεταναστών με οχήματα από τα σύνορα στον τελικό προορισμό τους ενώ η δεύτερη ομάδα με αρχηγό την 53χρονη, ήταν επιφορτισμένη με τον εντοπισμό των υπό διακίνηση μεταναστών.

Για την αποφυγή των ελέγχων από τις διωκτικές Αρχές το κύκλωμα χρησιμοποιούσε σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διακίνηση όχημα «προπομπό», το οποίο ήταν επιφορτισμένο να ειδοποιεί για σημεία αστυνομικών ελέγχων. Άλλοι μέθοδοι ήταν επίσης, το δοκιμαστικό δρομολόγιο, πριν την πραγματοποίηση της παράνομης προώθησης και η εναλλαγή δρομολογίων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την ανάλυση των προανακριτικών στοιχείων, καταδεικνύεται η εμπλοκή του κυκλώματος σε τουλάχιστον 77 διακινήσεις περίπου 180 αλλοδαπών, κυρίως Αλβανικής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση αποκόμισε παράνομα κέρδη, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στα 90.000 ευρώ, με τη «χρέωση» για το συγκεκριμένο τρόπο διακίνησης να ανέρχεται κατ΄ άτομο περίπου στα (500) ευρώ.

Στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
έξι οχήματα, εκ των οποίων πέντε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα και ένα Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ταξί),
ένα πιστόλι των 8 mm,
τέσσερα κυνηγετικά όπλα καθώς και μία κάννη κυνηγετικού όπλου,
ενενήντα εννέα (99) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
γεμιστήρας με ένα φυσίγγιο,
ένας φορητός ασύρματος,
το χρηματικό ποσό των (3.885) ευρώ και (217) δολαρίων Η.Π.Α
μία αστυνομική ράβδος,
τρεις σουγιάδες και
(15) κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό της έκτασης της εγκληματικής τους δράσης συνεχίζονται.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Πηγή: epiruspost.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ