Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Υπό παρακολούθηση τα Τουρκικά πολεμικά πλοία στην Κάσο

Την αποστολή πέντε (5) πολεμικών πλοίων στο ύψος μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, μια ανάσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, έστειλε η Τουρκία, με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.

Νωρίτερα η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX βαφτίζοντας το σημείο νότια της Καρπάθου «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και στη συνέχεια έστειλε πολεμικά πλοία στο σημείο προκειμένου να παρακολουθούν τις κινήσεις του ιταλικού πλοίου.

Στην περιοχή βρίσκονται οι τουρκικές φρεγάτες Gökova και Göksu κλάσης Gabya, η κορβέτα Beykoz κλάσης Burak, καθώς και άλλα δύο σκάφη, ενώ χθες η τουρκική πλευρά προχώρησε και σε παραβιάσεις του FIR Αθηνών στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με δύο ελικόπτερα και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Στο σημείο έχουν φτάσει πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» η οποία συμμετείχε από τις 21 Ιουλίου σε Νατοϊκή συνεκπαίδευση που διεξήχθη στο κεντρικό Αιγαίο και η κανονιοφόρος «Αήττητος» που επιτηρεί το Νότιο Τομέα του Αιγαίου. Στο σημείο επίσης καταπλέει και σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Από την πλευρά τους, διπλωματικές πηγές τονίζουν πως «το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και των Ελληνικών πολεμικών πλοίων» και προσθέτουν πως «λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.»

Υπενθυμίζεται ότι το «Ievoli Relume» πραγματοποιεί έρευνες για τις οποίες έχει εκδοθεί NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24).

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να προχώρησε σε ανάκληση αδειών των στελεχών του. Σύμφωνα με πηγές του eReportaz επί του παρόντος δεν συντρέχει λόγος ανάκλησης αδειών των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς πρόκειται για μια συνήθη τακτική της Τουρκικής πλευράς. Το ΑΣ /ΚΕΠΙΧ ( ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΣΤΟΛΟΥ), παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Μαρινάκης: Στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σχολίασε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, επιδιώκει τη διατήρηση του διαλόγου. Όμως, διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από εκεί και πέρα, στον διάλογο δεν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Εμείς συνεχίζουμε την πολιτική μας και αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε είτε ως προς την ενεργειακή πολιτική της χώρας, είτε ως προς τα υπόλοιπα. Η δική μας θεώρηση παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει η πολιτική μας.

Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, της θετικής ατζέντας, αλλά και όλων των υπόλοιπων θεμάτων και της μίας διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία -καθορισμός ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας, που δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημεία της επίλυσής της επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου- δεν υπάρχουν συμφωνίες, υπάρχουν εντονότατες διαφορές και διαφωνίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στρατηγική δεύτερου γύρου στο ΠΑΣΟΚ!

Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ε. Βόζενμπεργκ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ