Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ΑΝΤ1

Βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ANT1 και την εκπομπή «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΖΙ»

Για την απώλεια του 49χρονου στην Πάτρα

«Ήδη έγινε μία προκαταρκτική εξέταση και πήρα το αποτέλεσμά της το αρχικό και με βάση αυτό ζήτησε να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση. Το θέμα που διερευνάται αυτή τη στιγμή είναι ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ενώ έπρεπε να αξιολογηθεί από γιατρό, δεν αξιολογήθηκε από γιατρό με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το νοσοκομείο.

Κι εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τα νοσοκομεία είτε εφημερεύουν, είτε δεν εφημερεύουν, άπαξ και υπάρξει περιστατικό που μπει μέσα στο νοσοκομείο χρήζει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα ιατρονοσηλευτική περίθαλψη.






Ιατρική γνωμάτευση μπορεί να κάνει μόνο γιατρός. Δεν μπορεί να κάνει ούτε νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε διοικητικό προσωπικό.

Άρα ο συγκεκριμένος άνθρωπος και συλλυπητήρια στην οικογένειά του, γιατί πραγματικά είναι κάτι πάρα πολύ λυπηρό, από τη στιγμή που πήγε σε ένα νοσοκομείο που δεν εφημέρευε μεν αλλά βρέθηκε εντός του νοσοκομείου, έπρεπε να τύχει αξιολόγησης από γιατρό. Με αυτή λοιπόν την έννοια γίνεται όλη η έρευνα που αφορά τόσο στο νοσηλευτικό προσωπικό που επελήφθη της υπόθεσης, όσο και στο διοικητικό προσωπικό αν υπήρχαν οι σαφείς οδηγίες στο νοσοκομείο.

Και οφείλω να πω ότι η ίδια νοσηλεύτρια σε προηγούμενο περιστατικό της ίδιας μέρας λειτούργησε απόλυτα συνετά με βάση το πρωτόκολλο. Δηλαδή υπήρξε άλλο περιστατικό.

Πρώτα από όλα όταν υπάρχουν εφημερεύοντα και μη εφημερεύοντα νοσοκομεία οι πολίτες προσέρχονται καταρχήν στα εφημερεύοντα.

Στα μη εφημερεύοντα προφανέστατα αυτό που ειπώθηκε από γιατρό του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα ότι είναι κλειστά όταν δεν εφημερεύουν δεν ισχύει.

Τα νοσοκομεία λειτουργούν 24 ώρες είτε εφημερεύουν είτε δεν εφημερεύουν. Η βασική, λοιπόν, αρχή που υπάρχει πάντα είναι ότι ιατρική γνωμάτευση κάνουν μόνο οι γιατροί. Όταν λοιπόν προσέρχεται ένα περιστατικό είτε εφημερεύει, είτε δεν εφημερεύει νοσοκομείο και επικαλείται κάτι ο ασθενής αυτό πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό.

Και εάν τυχόν το νοσοκομείο που δεν εφημερεύει δεν έχει τη δυνατότητα θα πρέπει να επιληφθεί της διακομιδής στο νοσοκομείο που εφημερεύει».

Για την πανδημία

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είμαστε στην κορύφωση. Την τελευταία εβδομάδα υπάρχει σταδιακή μείωση στο κύμα το οποίο είχαμε.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του κύματος είναι ότι είχαμε πολλές απλές νοσηλείες αλλά δεν μεταφέρθηκαν αυτές σε νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε το πρωτόκολλό μας στο βαθμό που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται στους σκληρούς δείκτες που είναι οι κλίνες ΜΕΘ.

Πηγαίνουμε κανονικά διακοπές. Τα μέτρα ισχύουν. Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα ως προς τα μέτρα, αλλά οι συστάσεις να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός ή κλειστός χώρος και να προσέχουμε ώστε να μην μεταδίδεται ο κορωνοϊός, υπάρχουν».

Για την αναμνηστική δόση του Εμβολίου

«Η Επιτροπή Εμβολιασμού -το ίδιο ακριβώς είπε και το ECDC- απεφάνθη ότι για άνω των 60 και για τις ευάλωτες ομάδες ο σωστός χρόνος να εμβολιαστούμε είναι τώρα.

Γιατί τώρα; Γιατί έχουμε τα στοιχεία ότι η 4η δόση, η 2η ενισχυτική προστατεύει 4 φορές περισσότερο από τη βαριά νόσηση και από το θάνατο.

Για όλον τον άλλον πληθυσμό, για την ακρίβεια για το 30 – 59 που το έχουμε ανοίξει, εκεί θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση με βάση το γιατρό που έχει ο καθένας, γιατί δεν υπάρχει σύσταση ότι αποκλειστικά και μόνο για αυτήν την ηλικία πρέπει να εμβολιαστείς τώρα.

Όμως, βάσει του επιδημιολογικού προφίλ που έχει ο καθένας και το συζητάει με το γιατρό του, λαμβάνει την απόφαση. Αυτή η στιγμή να σας ενημερώσω γενικώς για τα εμβόλια, ότι οι εταιρείες προσπαθούν και κάνουν τις μελέτες ώστε το εμβόλιο να καλύπτει ως προς τη νόσηση, όχι ως προς τη βαριά νόσηση, να μην μολυνθούμε και τις μεταλλάξεις τις επόμενες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Συνεπώς, τα εμβόλια τα οποία έχουμε, μας προστατεύουν αποδεδειγμένα από τη βαριά νόσηση και όσοι είναι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά, πρέπει να εμβολιαστούν τώρα».

Για το νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

«Η βασική αλλαγή η οποία έχει γίνει στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ένα νομοσχέδιο που ακόμα και τα κόμματα που δεν το ψήφισαν επί της αρχής ψήφισαν παρών, δηλαδή όλοι είπαν ότι είναι στη θετική κατεύθυνση, είναι ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν κρυοσυντήρηση του γενετικού τους υλικού χωρίς τη συναίνεση του συντρόφου τους.

Είχαμε μία απαρχαιωμένη διάταξη, ώστε η γυναίκα για να κάνει κρυοσυντήρηση του δικού της ωαρίου έπρεπε να συναινέσει ο σύζυγός της. Επιπλέον της δίνουμε τη δυνατότητα να κρυοσυντηρήσει όχι μόνο για ιατρικούς λόγους, αλλά και για προσωπικούς. Δηλαδή μια γυναίκα σε μικρή ηλικία μπορεί να κάνει κρυοσυντήρηση ακόμα κι αν δεν έχει κανένα ιατρικό πρόβλημα, ώστε στην πορεία της ζωής της αν θελήσει να αποκτήσει παιδιά να έχει το δικό της ωάριο.

Και παράλληλα, ανεβάζουμε και το όριο ηλικίας, από τα 50 στα 54. Οφείλω να σας πω ότι στη διάρκεια της πανδημίας είχαμε δώσει μία δυνατότητα να ανέβει το όριο από τα 50 στα 52. Έγιναν 250 αιτήσεις γυναικών σε ένα εξάμηνο και 450 στο χρόνο και 450 γυναίκες εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία που δόθηκε.

Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό θεωρήσαμε ότι όπως ακολουθεί η Αμερική, η Αγγλία και άλλες οκτώ ευρωπαϊκές χώρες μπορούμε να πάμε σε μια αύξηση του ορίου, βάζοντας ως ασφαλιστική δικλείδα ότι από τα 50 έως 54 θα υπάρχει ένας πολύ προσεκτικός ιατρικός έλεγχος και από την Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, για να μην υπάρξει κίνδυνος υγείας».

Για τις πυρκαγιές και το Παίδων Πεντέλης

«Πρώτα απ΄ όλα να ευχαριστήσω όλους, ειδικά από τη δική μου πλευρά το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία που εφημέρευαν. Είχαμε 34 συμπολίτες μας που προσέτρεξαν και άλλοι 17 που μεταφέρθηκαν. Το Παίδων Πεντέλης μετέφερε όλα τα παιδάκια, που βρίσκονται στο Παίδων Αγία Σοφία, τα περισσότερα από αυτά είναι με εισαγγελική εντολή, δηλαδή παιδιά που δεν νοσηλεύονταν αλλά φιλοξενούνταν.

Η επιστροφή θα γίνει τη στιγμή που θα κριθεί γιατί καταλαβαίνετε υπάρχει και ο καπνός, υπάρχουν οι αναζωπυρώσεις οπότε μόλις χρειαστεί θα επιστρέψουν.

Από τις περιπτώσεις των συνανθρώπων μας έχουμε μια περίπτωση που νοσηλεύεται στο «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» στη μονάδα εγκαυμάτων που είναι η πιο σοβαρή. Ευελπιστούμε ότι βάσει της πρόγνωσης όλα θα πάνε καλά.

Όλοι οι άλλοι συμπολίτες μας είχαν κυρίως ή μικρά ελαφριά εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ