Να περιορίσει τα “κρυφά” εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιχειρεί η φορολογική διοίκηση με το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού. Με το νέο πρωτόκολλο οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO θα είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ περισσότερα, πιο αναλυτικά και ποιοτικά στοιχεία για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους.
Με τον τρόπο αυτό η εφορία θα γνωρίζει άμεσα τα εισοδήματα που εισπράττονται ενώ οι πλατφόρμες θα αποβάλλουν αυτόματα όχι μόνο όσους δεν έχουν Αριθμό Μητρώου αλλά και όσους δίνουν μαϊμού μητρώο όπως έγινε το προηγούμενο έτος.
Τα δε στοιχεία που θα λαμβάνει η ΑΑΔΕ θα είναι σε τέτοια μορφή που θα “κουμπώνουν” με τα ηλεκτρονικά συστήματα κάτι που θα οδηγήσει σε ταχύτερους ελέγχους και διασταυρώσεις. Παράλληλα η ΑΑΔΕ από το επόμενο έτος θα προχωρήσει στην προσυμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε2 της φορολογικής δήλωσης στους οποίους δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητα.
Οι κωδικοί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά δεν θα είναι κλειδωμένοι από την ΑΑΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους, που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022 είχαν δηλωθεί εισοδήματα ύψους 530 εκατ. ευρώ από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Στις τρεις μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com, VRBO) είχαν εγγραφεί 140.000 ακίνητα το 2022 και από τη συνεργασία των δύο πλευρών διαπιστώθηκαν τα εξής:
– Το 37% των ακινήτων ή 51.800 ακίνητα εμφανίζονταν στις πλατφόρμες χωρίς να έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ή o AMA που είχε δηλωθεί δεν ήταν έγκυρος.
– Για το 66% των ακινήτων που εντοπίστηκαν χωρίς ΑΜΑ ή με “μαϊμού” ΑΜΑ δηλαδή για 34.188 ακίνητα οι φορολογούμενοι συμμορφώθηκαν δηλώνοντας τα ακίνητα στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και εμφάνισαν τα εισοδήματα που απέκτησαν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
– Το 34% των ακινήτων χωρίς ΑΜΑ ή 17.612 ακίνητα “κατέβηκαν” από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Όπως δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, “τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το νομικό πλαίσιο που εισήχθη λειτουργεί με επιτυχία. Η νομοθεσία και τα μνημόνια συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τις πλατφόρμες, μας έδωσαν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να παράγουν έσοδα από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις χωρίς να τα δηλώνουν. Η συνεργασία με τις πλατφόρμες γίνεται ολοένα και πιο αποδοτική και αποτελεσματική, βοηθώντας μας να εξελίξουμε τα ψηφιακά μας εργαλεία. Συνεχίζουμε τους ελέγχους μας, προκειμένου να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και τον υγιή ανταγωνισμό”.
Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) τότε αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των “Διαχειριστών” και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην Εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και απειλούνται με πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.