Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σύνοδος Κορυφής: Ένα «καζάν-καζάν» κείμενο συμπερασμάτων από τους ηγέτες της Ε.Ε.

Η συνέχιση του διαλόγου της Ελλάδος με την Τουρκία και η αποχή από μέρους της Άγκυρας από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της Ε.Ε. και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε. είναι απόλυτη απαίτηση των ηγετών της Ε.Ε., όπως αποτυπώθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων που τελικά – μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες- υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

Του Νίκου Βασιλειάδη

Παράλληλα, οι ηγέτες της Ε.Ε. σημειώνουν ότι όλες οι διαφορές της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου σημειώνοντας μάλιστα την την πλήρη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Αμφιλεγόμενη η κατάληξη των συμπερασμάτων για την Κύπρο αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Σύνοδο Κορυφής καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και διατρανώνει ότι πρέπει να σταματήσουν, γεγονός θετικό, χωρίς όμως να ενεργοποιεί άμεσα κυρώσεις που θα υποχρέωναν την Τουρκία να αποσυρθεί από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Θετικό το γεγονός πως στον επερχόμενο διάλογο Ελλάδος – Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι αντικείμενο του διαλόγου είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Καλεί επίσης την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου για την έναρξη ανάλογου διαλόγου με σκοπό την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διορίζοντας, μάλιστα και έναν εκπρόσωπό του στην αποστολή του ΟΗΕ.

Αν όλα αυτά τηρηθούν και φυσικά δεν υπάρχει συνέχεια σε παράνομες δραστηριότητες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου από την πλευρά της Τουρκίας τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα Ε.Ε.-Τουρκίας, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και τη συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης.

Όλα αυτά θα κριθούν και θα ληφθούν αποφάσεις αναλόγως, κατά περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδο των ηγετών τον ερχόμενο τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνοδος Κορυφής: Πολύωρο θρίλερ στις Βρυξέλλες για την Τουρκία – Η νυχτερινή μάχη για τις κυρώσεις στο τραπέζι

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ