Τρίτη Ιανουάριος 14 2025

Σύνοδος Κορυφής: Βροντερό μήνυμα των «27» σε Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Καθολική αλληλεγγύη προς την Κύπρο επέδειξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Σίμπιου της Ρουμανίας, καταδικάζοντας παράλληλα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπραική ΑΟΖ όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παράνομων επεμβάσεων τόσο στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στην Αντιπρόεδρο κα Φεντερίκα Μογκερίνι, με τους οποίους είχε συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου.

Προ του γεύματος εργασίας των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση εργασίας και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στην Άγκυρα,προχώρησαν σε καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Αναστασιάδης είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντι, της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα.

«Στις συναντήσεις, ο Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη, πέραν των μηνυμάτων που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, να προχωρήσει η ΕΕ σε μεθοδευμένα μέτρα. Σημειώνεται, τέλος, ότι υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομου Προδρόμου.

Τσίπρας: Να στείλουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Στην ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία από την ΕΕ Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ υπογράμμισε στην παρέμβασή του στην ‘Ατυπη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη δήλωση που έκανε μετά το πέρας των εργασιών, υπογράμμισε ότι στήριξε απόλυτα τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο από κοινού ανέδειξαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Πρόσθεσε, δε, ότι “στις επόμενες Συνόδους, του Μαΐου και του Ιουνίου, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τα απαραίτητα βήματα και μέτρα αν η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες και όχι να κάνει μονομερείς ενέργειες. Ανέδειξα τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα”.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι σήμερα στην Σύνοδο “συζητήσαμε για το μέλλον της Ευρώπης που περνά μέσα από τη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη, ελκυστική προς τους πολίτες της, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Ωστόσο η Ευρώπη δεν θα διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο αν δεν αναβαθμίσει την διεθνή και γεωπολιτική της παρουσία και αν δεν διασφαλίζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της”.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε τέλος ότι το θέμα της Τουρκίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα για τον επιπλέον λόγο ότι η ΕΕ έχει εκτός από γεωπολιτικό και ενεργειακό συμφέρον να διασφαλίσει τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαστε όλοι Κύπριοι»

Το πνεύμα Γιούνκερ -που δήλωσε ότι “σήμερα είμαι Κύπριος” υπήρχε και στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή. Η Σύνοδος ασχολήθηκε εκτεταμένα με το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο κ. Τσίπρας πήρε το λόγο μετά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι καθώς η συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης αφορά τη στρατηγική της ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια, εκ των πραγμάτων επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις. Η ΕΕ δεν μπορεί να έχει αξιόπιστο διεθνή ρόλο είπε ο κ. Τσίπρας αν δεν προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της και δεν εξασφαλίσει την σταθερότητα στην γειτονιά της που είναι τα Δυτικά Βαλκάνια.

Υπογράμμισε επίσης την σημασία των συμπερασμάτων του Μαρτίου του 2018, όσον αφορά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και την σχετική δήλωση που είχε κάνει τότε η κ. Μογκερίνι, και πως από τότε είχε δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η ΕΕ έπρεπε να αντιδράσει. Συνεπώς τώρα είναι σημαντικό για την αξιοπιστία της ΕΕ να τηρήσει τα συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018. Είπε ακόμη ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν καλέσει εδώ και καιρό την Τουρκία σε διάλογο και συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας χωρίς όμως ανταπόκριση από την Τουρκία.

Όσον αφορά στα ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας διπλωματικές πηγές έλεγαν, συμφωνώντας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ένα είδος μέτρων μπορεί να είναι οι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρεία και εμπλέκονται στις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το άλλο έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία. Τέλος και σε σχέση με τις ισχυρές χώρες που συνεργάζονται επενδυτικά με την Τουρκία, έγιναν επαφές και από τον Αναστασιάδη και από τον Τσίπρα με τους ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ολλανδίας για τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές ήταν θετικοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι.

Τέλος στην Σύνοδο μίλησαν και για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία που έχει να δοθούν θετικά μηνύματα για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Λήψη μέτρων ζήτησε ο Αναστασιάδης

Σε ανάλογους τόνους με τον κ. Τσίπρα κινήθηκε και ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε: «Θέλουμε στήριξη ανάλογη του κύρους της ΕΕ». Προσέθεσε δε ότι: «Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην τοποθέτησή του, ζήτησε τη λήψη μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά».

Είναι σαφές, είπε, ότι όλα τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία έγιναν σε «ώτα μη ακουόντων» και πρόσθεσε ότι «ακόμα και η πρόσφατη δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Μογκερίνι, αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας».

Εξήγησε τη θέση του λέγοντας ότι στόχος της αντίδρασης της ΕΕ πρέπει να είναι «ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας που πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ταραχώδη περιοχή και θα επιφέρουν περισσότερη αποκλιμάκωση».

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ομολόγους του στο ΕΛΚ για τα όσα τελευταία συμβαίνουν στην περιοχή και επισήμανε ότι «οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο». Είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά, αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ισοδυναμούν με μια νέα εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».

Τόνισε ακόμα ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι παντελώς αβάσιμοι.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε αργότερα ο Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στο Euronews από το Σίμπιου και πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξεταστεί ξανά, είτε στις 28 Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συμβούλιο, είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου, και αναλόγως θα ληφθούν και αποφάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι ζήτησε από τους ομολόγους του και ποια ήταν η ανταπόκριση που είχε, ανέφερε:

«Ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συμβαίνουν όχι τελευταία, αλλά σε όλη αυτή τη διάρκεια, με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη, που κατά την άποψή μου αποτελεί μια δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η ανταπόκριση ήταν θετικότατη από πλευράς των εταίρων» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά το πέρας των εργασιών, θα αντανακλά αυτή τη στήριξη που έτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία από τους εταίρους της».

Σε ερώτηση για το αν θα επιθυμούσε κάτι ποιο συγκεκριμένο από τους εταίρους, σημείωσε ότι «έχω αναφέρει τι θα μπορούσα να ζητήσω από σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα παρακολουθεί και θα επανεξετάσει το θέμα στις επόμενες συνεδριάσεις, είτε του Μαΐου είτε του Ιουνίου και, αναλόγως της εξέλιξης, θα λάβει και αποφάσεις».

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο των ηγετών λέγοντας: «Έφερα παραδείγματα όπου η ΕΕ, όχι για υποψήφια κράτη, αλλά ακόμη και για τρίτα κράτη, έλαβε συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Συνεπώς, έχω κάνει εντονότατη την παρέμβαση όσον αφορά την παράλειψη της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα έναντι ενός κράτους μέλους, κάτι το οποίο καταδεικνύει την ασέβεια, αν θέλετε, προς τις υποχρεώσεις της έναντι όχι μόνο του κράτους μέλους αλλά και της Ευρώπης. Μάλιστα, μερικές βδομάδες προ της έκθεσης προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έχω κάνει έντονη την επιθυμία, επιτέλους, η ΕΕ – αφού τόνισα ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται με λόγια- έμπρακτα να καταδείξει ότι όπως συμπεριφέρεται με τρίτες χώρες, πολύ περισσότερο έτσι και πρέπει να συμπεριφερθεί σε κράτη μέλη».

Τέλος, σημείωσε ότι «δεδομένου πως σήμερα είναι άτυπο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν λαμβάνει αποφάσεις, οι αποφάσεις αφέθηκαν, αν και εφόσον συνεχίσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου η Τουρκία, να ληφθούν εν καιρώ. Θα παρακολουθείται το θέμα και στο έκτακτο Συμβούλιο της 28ης Μαΐου και εν συνεχεία στο τακτικό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο».

Γιούνκερ: Είμαι Κύπριος

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλιντ Γιούνκερ έκανε μια πολύ θετική δήλωση για την Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνοντας ότι για το θέμα της ΑΟΖ «είναι Κύπριος».

Διακήρυξη δέκα σημείων των 27 της ΕΕ: Πάνω απ’όλα ενότητα για μια ισχυρή Ευρώπη

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν Διακήρυξη δέκα σημείων, στο Σίμπιου της Ρουμανίας στο οποίο συναντώνται με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, με την οποία δεσμεύονται να προχωρήσουν ενωμένοι, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να καταστήσουν την Ευρώπη ισχυρότερη, ικανή να προστατεύει τον τρόπο ζωής των πολιτών της, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και να ενισχύσει τον ρόλο της ως παγκόσμιου ηγέτη.

Η διακήρυξη δίνει έμφαση στη δύναμη που συγκεντρώνει η ΕΕ, αποτελούμενη από μισό δισεκατομμύριο πολίτες, «διαθέτοντας μια ανταγωνιστική ενιαία αγορά και ηγετική θέση στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής».

Η προστασία των Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί μια ακόμη δέσμευση των «27», στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «θα κρατήσουμε ασφαλείς του πολίτες μας, επενδύοντας στην ήπια και την σκληρή δύναμή μας, συνεργαζόμενοι με τους διεθνείς μας εταίρους».

Η διακήρυξη διαπνέεται στο σύνολό της από την έννοια της ενότητας και όπως σημειώνουν οι «27», «θα παραμείνουμε ενωμένοι, ό,τι κι αν συμβεί. Θα δείξουμε αλληλεγγύη σε δύσκολες περιόδους και θα παραμείνουμε πάντα ενωμένοι».

Ολόκληρη η Διακήρυξη του Σίμπιου έχει ως εξής:

“Εμείς, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεντρωθήκαμε στο Σίμπιου για να συζητήσουμε και να στρέψουμε το βλέμμα στο κοινό μας μέλλον.

Σε μερικές εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σαράντα χρόνια από τότε που άσκησαν για πρώτη φορά αυτό το θεμελιώδες δικαίωμά τους. Η δημιουργία μιας επανενωμένης, ειρηνικής και δημοκρατικής Ευρώπης αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά επιτεύγματά μας. Από τη δημιουργία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθοδηγούμενη από τις αξίες και τις ελευθερίες της παρέχει σταθερότητα και ευημερία σε όλη την Ευρώπη, εντός και εκτός των συνόρων της. Με το πέρασμα των χρόνων, έχει καταστεί σημαντικός παράγοντας της διεθνούς σκηνής. Συγκεντρώνοντας περίπου μισό δισεκατομμύριο πολίτες και διαθέτοντας μια ανταγωνιστική ενιαία αγορά, κατέχει ηγετική θέση στο παγκόσμιο εμπόριο και διαμορφώνει την παγκόσμια πολιτική.

Επαναβεβαιώνουμε την πίστη μας ότι ενωμένοι είμαστε δυνατότεροι σε έναν όλο και περισσότερο ασταθή και γεμάτο προκλήσεις κόσμο. Αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας, ως ηγετών, να καταστήσουμε την Ένωσή μας δυνατότερη και το μέλλον μας λαμπρότερο, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή προοπτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα συμφωνούμε ομόφωνα για 10 δεσμεύσεις που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε σε αυτή την ευθύνη:

  • Θα υπερασπιστούμε μία Ευρώπη – από την ανατολή στη δύση και από το βορρά στο νότο. Τριάντα χρόνια πριν, εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία τους και για την ενότητα και γκρέμισαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα που είχε διχοτομήσει την Ευρώπη για δεκαετίες. Δεν υπάρχει χώρος για διαιρέσεις που είναι αντίθετες στο συλλογικό μας συμφέρον.
  • Θα παραμείνουμε ενωμένοι, ό,τι κι αν συμβεί. Θα δείξουμε αλληλεγγύη σε δύσκολες περιόδους και θα παραμείνουμε πάντα ενωμένοι. Μπορούμε να μιλήσουμε με μία φωνή και θα το πράξουμε.
  • Πάντα θα αναζητούμε κοινές λύσεις, ακούγοντας ο ένας τον άλλο με πνεύμα κατανόησης και σεβασμού.
  • Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τον τρόπο ζωής μας, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Ευρωπαίων αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και ποτέ δεν θα θεωρηθούν δεδομένα. Θα υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες και αρχές που είναι κατοχυρωμένες στις Συνθήκες.
  • Θα φέρουμε αποτελέσματα εκεί όπου έχει μεγαλύτερη σημασία. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να έχει μεγάλη παρουσία στα μεγάλα θέματα. Θα συνεχίσουμε να ακούμε τις ανησυχίες και τις ελπίδες όλων των Ευρωπαίων, φέρνοντας την Ένωση πιο κοντά στους πολίτες μας, και θα ενεργήσουμε αντίστοιχα, με φιλοδοξία και αποφασιστικότητα.
  • Θα τηρούμε πάντα την αρχή της δίκαιης μεταχείρισης, είτε πρόκειται για την αγορά εργασίας, την κοινωνική μέριμνα, την οικονομία είτε πρόκειται για την ψηφιακή μετάβαση. Θα μειώσουμε περαιτέρω τις ανισότητες μεταξύ μας και θα βοηθούμε πάντα τους πιο ευάλωτους στην Ευρώπη, βάζοντας τους πολίτες πάνω από την πολιτική.
  • Θα εφοδιαστούμε με τα μέσα που αντιστοιχούν στις φιλοδοξίες μας. Θα προσφέρουμε στην Ένωση τα μέσα που χρειάζεται για να επιτύχει τους στόχους της και να φέρει εις πέρας τις πολιτικές της.
  • Θα διαφυλάξουμε το μέλλον για τις επόμενες γενιές Ευρωπαίων. Θα επενδύσουμε στους νέους και θα οικοδομήσουμε μια Ένωση έτοιμη για το μέλλον, ικανή να αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.
  • Θα προστατεύουμε τους πολίτες μας και θα τους κρατήσουμε ασφαλείς επενδύοντας στην ήπια και την σκληρή δύναμή μας και συνεργαζόμενοι με τους διεθνείς μας εταίρους.
  • Η Ευρώπη θα αποτελέσει έναν υπεύθυνο παγκόσμιο ηγέτη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα μας επηρεάζουν όλους. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στον κόσμο για να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε την διεθνή τάξη βάσει κανόνων, να εκμεταλλευθούμε με τον καλύτερο τρόπο νέες εμπορικές ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουμε από κοινού παγκόσμια ζητήματα όπως η διαφύλαξη του περιβάλλοντός μας και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
  • Οι αποφάσεις μας θα ακολουθούν το πνεύμα και το γράμμα αυτών των 10 δεσμεύσεων. Η Ένωση του σήμερα είναι ισχυρότερη από αυτήν του χθες και επιθυμούμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την ισχύ της για το αύριο. Αυτή είναι η δέσμευσή μας για τις μελλοντικές γενεές. Αυτό είναι το πνεύμα του Σίμπιου και μιας νέας Ένωσης των 27 έτοιμης να αντιμετωπίσει το μέλλον της ως ένα σύνολο”.

     

 

Πηγή: cnn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ