Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Κουβέντα για την Ελλάδα από τον Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε αλλά όχι για την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, δεν έθεσε κανένα από τα θέματα στα οποία αναφερόταν όλο το προηγούμενο διάστημα με κυρίαρχο αυτό της αποστρατιωτικοποίησης, ούτε απείλησε την Ελλάδα μιλώντας ενώπιον των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Στον λίγο χρόνο που είχε στην διάθεσή του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, μίλησε για τα θέματα της ατζέντας της συμμαχίας και δεν έκανε καμία αναφορά ούτε στο Αιγαίο και κυρίως στα νησιά μας.

Η Τουρκία ήρθε σε συμβιβασμό με τη Σουηδία και τη Φινλανδία και ήρε το βέτο της για την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Η απόφαση αυτή χαιρετίστηκε από όλες τις χώρες – μέλη, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για επικράτησης της λογικής. Χθες ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου, συναντήθηκε τόσο με τον Τζο Μπάιντεν, όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ συνομίλησε και με τον Μπόρις Τζόνσον. Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι παραληρούν και εκτοξεύουν καθημερινά απειλές κατά της Ελλάδας με το θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα.
Μετά από διαπραγματεύσεις πολλών εβδομάδων, που θύμιζαν ανατολίτικο παζάρι, η Τουρκία απέσυρε το βέτο της κατά της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας ανήγγειλε τη συμφωνία, αποκαλώντας μάλιστα την Τουρκία με το όνομα Türkiye.

Ελσίνκι και Στοκχόλμη δεσμεύτηκαν να άρουν το εμπάργκο για πώληση όπλων στην Τουρκία που είχαν επιβάλλει λόγω των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στη Συρία. Επιπλέον η Άγκυρα εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» τους κατά του PKK και των συμμάχων του.

Ο Φινλανδός πρόεδρος μίλησε για μια «πολύ σημαντική συμφωνία» που δε θα φέρει μεγάλες αλλαγές στη νομοθεσία του Ελσίνκι απέναντι σε άτομα που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες».

Ικανοποίηση της Αθήνας από την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Την ικανοποίηση της Αθήνας για τη συμφωνία εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου η Τουρκία δεν ζήτησε κάποιες ιδιαίτερες παραχωρήσεις προκειμένου να άρει το βέτο.

Πάντως, στο περιθώριο της Συνόδου ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του με τον Γάλλο ομόλογό του μέσα σε λίγους μήνες.

Τι κέρδισε η Τουρκία
Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας, TRT Haber η Άγκυρα «πήρε ό,τι ήθελε».

Το TRT απαριθμώντας τα κέρδη του Ερντογάν στην τετραμερή με τον Στόλτενμπεργκ, το Φινλανδό πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό, Μαγκταλένα Άντερσον σημειώνει:

– Την πλήρη συνεργασία τους με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και των «συγγενών» οργανώσεων.

– Δέσμευση για αλληλεγγύη στην Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.

– Δέσμευση για μη υποστήριξη PYD/YPG και FETO.

– Άρση του εμπάργκο και ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

– Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και την αμυντική βιομηχανία.

– Δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

– Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση «τρομοκρατών εγκληματιών» και σύναψη διμερών ρυθμίσεων.

– Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των συγγενών οργανώσεων.

– Αποτροπή προπαγάνδας τρομοκρατών εναντίον της Τουρκίας.

– Υποστήριξη από την Φινλανδία και τη Σουηδία για ευρύτερη συμμετοχή στους μηχανισμούς Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) για πιο αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Άμυνα).

– Δημιουργία Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων Δικαιοσύνης, Πληροφοριών και Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

Στα πλέον σημαντικά κέρδη για το TRT και ο χαρακτηρισμός των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν ως τρομοκρατικής οργάνωσης σε διεθνή συμφωνία.

Από τα «επιτεύγματα» Ερντογάν στην τετραμερή, τα «αγκάθια» για την Ελλάδα και για την Κύπρο είναι η άρση του εμπάργκο όπλων αλλά και η δέσμευση Ελσίνκι και Στοκχόλμης να παρέχουν στήριξη στην Άγκυρα για την PESCO.

Σε εξαιρετικό κλίμα το δείπνο Μητσοτάκη με τους ηγέτες των κρατών
Το βράδυ της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι έγιναν δεκτοί από τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε και τη βασίλισσα Λετίθια, μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες της βορειοατλαντικής συμμαχίας για το επίσημο δείπνο.

Ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια του δείπνου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και άλλους ξένους ηγέτες, όπως τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μπόρις Τζόνσον και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συζητήσεις έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μπάιντεν κουβέντιασαν για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αμερική, με τους δυο ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον ομόλογό του του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ενώ είχε και ολιγόλεπτη συζήτηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Έτοιμη για όλα η Αθήνα
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν μέχρι και τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ – Τουρκίας και το τι θα επιλέξει να πει, αλλά και να μην πει, ο Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Αν θα επιλέξει να ανοίξει δηλαδή το σύνολο της ατζέντας των τουρκικών διεκδικήσεων στη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν και αν αυτό θα σημαίνει ότι θα τηρήσει τα προσχήματα και θα μείνει στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.

Πάντως η Αθήνα δηλώνει πανέτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά του Τούρκου προέδρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν πάει με «λυμένο το ζωνάρι για καυγά» στη Σύνοδο και προτίθεται να απαντήσει με τη μέγιστη αυστηρότητα, μόνο εάν προκληθεί, χωρίς να έχει διάθεση για καμία υποχώρηση σε εθνικά θέματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: «Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλους», είπε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ρωσία: «Αποσταθεροποιητική» η επέκταση του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ