Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας: Η πρόταση της Κομισιόν για τον πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου διχάζει τα κράτη-μέλη. Με δικιά της πρόταση η Ελλάδα έχοντας συμμάχους 6 χώρες.
Σήμερα αναμένεται το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται σκληρή αντιπαράθεση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η Κομισιόν έχει κάνει την πρότασή της, με πολλά από τα κράτη – μέλη να διαφωνούν, μαζί και η Ελλάδα. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αγγίζει τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μια τιμή που διχάζει τις χώρες.
Η Ελλάδα προτείνει εναλλακτικό πλαφόν
«Στο αυριανό Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε χθες, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας από τις Βρυξέλλες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Αποκάλυψη: Η κιβωτός της ακολασίας
- Πάτρα: Οι εισαγγελείς, οι ιατροδικαστές και η ασφυξία σε Μαλένα – Ίριδα
- Πώς συνδέεται η υπόθεση της 12χρονης από τα Σεπόλια με την Κιβωτό του Κόσμου (βίντεο)
Ο υπουργός σχολίασε ότι «Το όριο που προτείνει η Επιτροπή δεν διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει το στόχο του». Η χώρα μας στοχεύει λοιπόν σε συμμαχίες για ένα εναλλακτικό πλαφόν κάτω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την πρόταση αυτή φαίνεται να υποστηρίζουν συνολικά έξι χώρες: Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία. Ολλανδία και Γερμανία ωστόσο… διαφωνούν.
«Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υιοθετηθούν και οι δύο κανονισμοί μαζί (κανονισμός αλληλεγγύης και κανονισμός διόρθωσης τιμών) και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συμμαχίες», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» την πρόταση της Επιτροπής για ένα «μηχανισμό διόρθωσης» στα 275 ευρώ/ Mwh.
Όπως επεσήμανε ευρωπαίος αξιωματούχος χρειάζεται ένας μηχανισμός λειτουργικός και έξυπνος καθώς ο υπάρχον δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι όπως έχει δομηθεί.
Η Ισπανία διαφωνεί κάθετα και αντιστέκεται
Από την άλλη η Ισπανία κατηγορεί την Κομισιόν ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» δηλώνοντας ότι «θα αντιταχθεί σθεναρά».
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων και οι 15 χώρες φάνηκαν ενωμένες. Εάν η ίδια εικόνα επαληθεύτει και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας την Πέμπτη, τότε οι «15» θα μπορούν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να προβούν σε δύο κινήσεις:
- Να μπλοκάρουν και τους δύο κανονισμούς και να ζητήσουν έκτακτο συμβούλιο ενέργειας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου ή
- Να δεχτούν τον μηχανισμό αλληλεγγύης με ισχυρές δεσμεύσεις όμως για τις αλλαγές στον κανονισμό για πλαφόν και πάλι έκτακτο συμβούλιο, όμως πριν από τη σύνοδο κορυφής