Ανακυκλώσιμα ρούχα, παπούτσια, κάλτσες και μαγιό δημιουργούνται από τόνους πλαστικών μπουκαλιών και διχτυών ψαρέματος που ανασύρει η Οικολογική Οργάνωση «Εναλεία» από τον πυθμένα του Αργοσαρωνικού, συμμετέχοντας δυναμικά στον καθαρισμό των θαλασσών.
Της Αλεξίας Σβώλου
Η θάλασσα και οι ακτές μας είναι το «στολίδι» της Ελλάδας και συνιστούν απαραίτητα κομμάτια στο παζλ του τουριστικού προϊόντος που οφείλουμε να προστατέψουμε, τώρα στην εποχή του κορωνοϊού, περισσότερο από ποτέ.
Η αρχή του περιβαλλοντικού κινήματος στην πατρίδα μας έγινε το 1983 όταν η Οργάνωση Helmera ξεκινούσε τις εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των ακτών, με σύμβολο τον γλάρο-καρτούν και το γνωστό τηλεοπτικό σποτ με τη φράση-σύνθημα «Όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές» να διαδίδει το μήνυμα σε κάθε σπίτι, μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης.
Γρήγορα το κίνημα της προστασίας του περιβάλλοντος εξαπλώθηκε σαν θάλασσα, με ολοένα και περισσότερους εθελοντές να συστρατεύονται στην κοινή προσπάθεια για ένα καθαρότερο πλανήτη.
ΔΡΆΣΕΙΣ ΓΙΆ ΒΙΏΣΙΜΟ ΟΙΚΟΣΎΣΤΗΜΆ
Ανάμεσα στους ανθρώπους που οραματίζονται πιο γαλάζιες θάλασσες και πιο καθαρές ακτές- χωρίς τα μη βιοδιασπώμενα πλαστικά απορρίμματα, που τα θαλάσσια κήτη και οι χελώνες τα μπερδεύουν με την τροφή τους και τα τρώνε, με αποτέλεσμα να πνίγονται – είναι δύο νεαροί φίλοι, ο Γρηγόρης Νίτας (αριστερά στη φωτό) και ο Λευτέρης Αραπάκης (δεξιά), που εκπροσωπούν τον Οργανισμό Κοινωνικής Ευθύνης «Εναλεία».
Η «Εναλεία» προσπαθεί να καταστήσει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο, μέσα από μια γενικευμένη δράση με τίτλο «Mediterranean Clean Up» (ελληνιστί, «Καθαρίζοντας τη Μεσόγειο») , η οποία ξεκίνησε από τον Αργοσαρωνικό, αλλά έχει πλέον ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας, καθώς οι εθελοντές της αποδέχτηκαν την πρόσκληση Ιταλών αλιέων για τον καθαρισμό των βόρειων ακτών της Αδριατικής. Στη δράση της «Εναλείας» χρησιμοποιείται ένα αλιευτικό σκάφος που βοηθά στην απορρόφηση του πλαστικού από τον βυθό, διαθέτοντας ειδικό εξοπλισμό. Όπως εξηγεί ο Γρηγόρης Νίτας, το αλιευτικό σκάφος, που βρίσκεται στην περιοχή του Αργοσαρωνικού από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα έχει μαζέψει περισσότερο από 35.200 κιλά πλαστικών μπουκαλιών και διχτυών ενώ τους επόμενους μήνες θα καθαρίσει περισσότερο από δύο επιπλέον τόνους πλαστικού από τη θάλασσα.
ΚΆΤΕΎΘΎΝΣΕΙΣ
Από την ανασυρόμενη ποσότητα πλαστικού (είτε πρόκειται για μπουκάλια PET, είτε για δίχτυα ψαράδων) θα δημιουργηθούν περισσότερα από 12.000 ζευγάρια κάλτσες, ενώ θα δημιουργηθούν επίσης ρούχα, παπούτσια και μαγιό. Όπως προσθέτει ο Λευτέρης Αραπάκης, ο έτερος ιθύνων νους της «Εναλείας», τα πλαστικά που συλλέγονται από τη θάλασσα ακολουθούν τρεις πιθανές κατευθύνσεις: Περίπου τα μισά ανακυκλώνονται τοπικά από ελληνικές εταιρείες ανακύκλωσης, όπως η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και η Antipollution. Τα πλαστικά μπουκάλια στέλνονται σε μια εταιρεία μόδας στη Μαδρίτη όπου μετασχηματίζονται σε ρούχα, όπως μπλούζες, πανωφόρια και παπούτσια ενώ τα δίχτυα (που είναι και αυτά κατασκευασμένα από πλαστικό) στέλνονται στον Ανεξάρτητο Διεθνή Περιβαλλοντικό Οργανισμό «Healthy Seas» και μετασχηματίζονται σε κάλτσες και μαγιό.
ΣΕ ΡΌΤΑ ΑΠΌΡΡΎΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΌΣ ΣΎΝΌΡΩΝ
Όπως συμβαίνει με κάθε επιτυχημένη πρωτοβουλία, δύσκολα μπορείς να την περιχαρακώσεις μέσα σε σύνορα. Έτσι συνέβη και με την «Εναλεία», που δραστηριοποιείται πλέον και εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, παρότι υπήρξαν περιορισμοί από την παγκόσμια εξάπλωση της Covid-19. Τις τελευταίες εβδομάδες και ύστερα από πρόσκληση των αλιέων από την Ιταλία, η Οργάνωση έχει επεκτείνει τη δράση «Mediterranean Clean Up» στις βόρειες ακτές της γειτονικής μας χώρας, χαράζοντας ρότα (και) γι’ άλλες θάλασσες, με τη La Roche Posay να στηρίζει για 365 ημέρες τη δράση του αλιευτικού σκάφους.