ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ τώρα χωρίς τον Πολ Τόμσεν; Ο Δανός οικονομολόγος ήταν μία λύση για να δικαιολογείται κάθε οικονομικό μέτρο που προκαλούσε κοινωνικές εκρήξεις. Κάτι σαν τους βαρβάρους του Κώστα Καβάφη. Ακόμα και τον Οκτώβριο του 2019 ο Τόμσεν μας έλεγε ότι πρέπει να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τις συντάξεις. Των Ελλήνων, βέβαια, και όχι τη δική του, που εδώ και ένα μήνα ξεπερνάει τα 18.000 δολάρια μηνιαίως!
Την περίοδο που πετσόκοβε μισθούς και συντάξεις στη χώρα μας, ο Δανός εισέπραττε 240.000 δολάρια τον χρόνο, και μάλιστα αφορολόγητα!
«Θεμελιωδώς, η Ελλάδα συνεχίζει να προσφέρει επίπεδα συντάξεων συγκρίσιμα με αυτά των πλουσιότερων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς τα ίδια επίπεδα φορολόγησης της μεσαίας τάξης» παρατήρησε ο κ. Τόμσεν. «Νομίζουμε ότι είναι κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη η Ελλάδα να κάνει αυτές τις φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, όχι για να τρέχει υψηλότερα πλεονάσματα, το τονίζω αυτό, αλλά για να βρει πόρους για να επενδύσει και να προσφέρει καλύτερες βασικές υπηρεσίες και για να χαμηλώσει τους φόρους» υποστήριξε στο London School of Economics σε εκδήλωση με τίτλο «Το ΔΝΤ και η ελληνική κρίση: Μύθοι και πραγματικότητες».
Ο Τόμσεν έφτασε τα 65! Και βγήκε στη σύνταξη, αν κι εμάς μας πίεζε να αυξήσουμε τα όρια ηλικίας. Ο Δανός μπήκε στη ζωή μας το 2010 με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Εως τότε παίδευε τους Ρώσους και τους Πολωνούς.
Από το 1998 έως το 2000 ήταν εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Μόσχα, την επόμενη τετραετία έγινε ουσιαστικά ο διευθυντής της αντιπροσωπείας που είχε στείλει το Ταμείο στη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ από το 2004 έως και το 2010 τέθηκε επικεφαλής στην αποστολή για τη Ρωσία. Ρόλο που ανέλαβε από το 2007 και για την Πολωνία. Ο Τόμσεν μπήκε στο ΔΝΤ το 1982. Όταν τον γνωρίσαμε εμείς, ήταν ήδη από τους πιο καλοπληρωμένους στην Ουάσιγκτον.
Τα λάθη του
Την περίοδο που πετσόκοβε μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα, ο Δανός εισέπραττε 240.000 δολάρια τον χρόνο, και μάλιστα αφορολόγητα, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ με τους υπαλλήλους των διεθνών οργανισμών που προέρχονται από άλλες χώρες.
Στο Ταμείο μπήκε με μισθό 75.000 δολαρίων. Αλλά μέσα στα 28 χρόνια ο Τόμσεν έφτασε στην κορυφή της ιεραρχίας για την Ευρώπη και οι αποδοχές του πολλαπλασιάστηκαν. Ειδικά μετά το 2014, όταν ανέλαβε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος. Ως επιβράβευση επειδή είχε ρουφήξει το… αίμα των Ελλήνων, ο Δανός έφτασε στα 400.000 ευρώ ετησίως! Ασύλληπτα χρήματα! Από αυτό το ποσό, κάθε χρόνο κατέβαλλε 14% για τις ασφαλιστικές εισφορές του. Ή, για να το θέσουμε σωστά, ο Τόμσεν πλήρωνε τα μισά και τα υπόλοιπα το ΔΝΤ.
Από τον Ιανουάριο του 2013 παραδεχόταν ο Δανός οικονομολόγος τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά πάντα του έφταιγαν οι άλλοι. Γι’ αυτό, άλλωστε, πανηγύριζαν το 2012 όταν για ένα διάστημα χάθηκε από το προσκήνιο επειδή τον ταλαιπώρησε πνευμονία.
Μέχρι και ως φίλο του Γιάννη Στουρνάρα παρουσίαζαν τον Τόμσεν. Το ίδιο και με τον διάδοχό του, Μπομπ Τρόα. Τον τελευταίο κατήγγειλαν γείτονες όταν έκανε πάρτι για την οριστική αποχώρησή του από την Ελλάδα. Τότε στο σπίτι του στη Φιλοθέη όντως βρισκόταν και ο νυν κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.
Ο Τόμσεν και ο Στουρνάρας, πάντως, είχαν το ίδιο χόμπι. Αφιέρωναν τουλάχιστον μία ώρα καθημερινά στον… διάδρομο. Με τη διαφορά ότι ο Δανός γυμναζόταν συνήθως το πρωί και σε… ανηφόρα, ενώ ο Ελληνας το βράδυ σε επίπεδη επιφάνεια.
Οι κόντρες
Συνήθως ο Δανός κρατούσε την ψυχραιμία του απέναντι στους Ελληνες υπουργούς και αξιωματούχους. Φρόντιζε, μάλιστα, να τους εξοργίζει. Μόνον ο Αδωνις Γεωργιάδης κατάφερε και τον έβγαλε από τα ρούχα του. «Είσαι διαβόλου κάλτσα» του είπε ο νυν υπουργός Ανάπτυξης όταν είχε το χαρτοφυλάκιο της Υγείας και ο Τόμσεν άρχισε να ψάχνει διερμηνέα της απολύτου εμπιστοσύνης του για να του μεταφράσει ακριβώς τη φράση του Γεωργιάδη.
«Δε μου λες, Πολ, από σαλάμι ξέρεις; Γιατί εάν ξέρεις, τότε θα γνωρίζεις ότι εάν φας αμέσως ολόκληρο το σαλάμι είναι πολύ πιθανόν να πεθάνεις. Ενώ εάν το κόψεις σε φέτες και το τρως σιγά σιγά το απολαμβάνεις» είπε σε άλλη συνάντησή τους ο τότε υπουργός Υγείας.
Το μεγαλύτερο… χουνέρι στον Τόμσεν, όμως, έκαναν ο Αντώνης Σαμαράς και ο νέος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου. Τότε ήταν πρόεδρος του ΣΟΕ και η τρόικα ζητούσε από την κυβέρνηση περικοπές 13,5 δισ. ευρώ. Ο Τσακλόγλου είχε παρουσιάσει στον τότε πρωθυπουργό μία λίστα με τομείς που άντεχαν περικοπές, ενώ στο τέλος υπήρχαν και δύο ισοδύναμα μέτρα. «Παρουσιάστε τους αυτά» αποφάσισε ο Σαμαράς. Ο Τόμσεν αντέδρασε όταν είδε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας. «Ήρθαμε για περικοπές και όχι για παροχές» απάντησε ο Δανός. Τελικά, μέσω των Ζοζέ Μπαρόζο, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λανγκάρντ. πέρασε η ελληνική πρόταση.
Κάπως έτσι έληξε η ελληνική περιπέτεια του Τόμσεν. Αλλά ο Δανός δεν θα μας αφήσει ήσυχους. Ειδικά από τη στιγμή που εξασφάλισε έδρα στο London School of Economics ως επισκέπτης καθηγητής της πράξης. Χωρίς, βέβαια, περικοπή της σύνταξής του, όπως απαιτούσε από τους Ελληνες.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί