Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Συντονίζουν τα βήματά τους Αθήνα – Λευκωσία ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό – Προσδοκίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Συντονίζουν τα βήματά τους Αθήνα και Λευκωσία, λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, με στόχο την επανεκκίνηση στων συνομιλιών για το Κυπριακό. «Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο χώρες – πυλώνες σταθερότητας σε μία πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αθήνα και Λευκωσία πιέζουν για την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, εν πρώτοις σε τριμερές επίπεδο, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Υπάρχει πράγματι μια σχετικά ευνοϊκή συγκυρία, αναφέρει ο διπλωματικός συντάκτης του ΕΡΤNews, Πιέρρος Τζανετάκος. Πρώτον. διότι είναι καλύτερο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις– είναι κάτι που το είπε σήμερα και ο κ. Χριστοδουλίδης. Δεύτερον, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταστήσει το Κυπριακό ξανά, έπειτα από αρκετά χρόνια, προτεραιότητα.

Το γεγονός ότι θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη όλοι οι εμπλεκόμενοι «παίκτες» είναι από μόνο του ενθαρρυντικό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης βάζουν στο τραπέζι και τη γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος, τονίζοντας ότι εν μέσω της όλης αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή η λύση του Κυπριακού καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική.

Ωστόσο, «η μπάλα είναι στο γήπεδο» της Τουρκίας. Είτε θα πρέπει να κάνει πίσω από τις διχοτομικές θέσεις της, είτε να επωμιστεί την ευθύνη για την παράταση της εκκρεμότητας.

Τι αναμένεται από τη συνάτηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Εν αναμονή της ανακοίνωσης της ημέρας που θα συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σχετικά με το τι αναμένεται να συζητηθεί, ο διπλωματικός συντάκτης του ΕΡΤNews ανέφερε: «Καταρχάς μια επιβεβαίωση ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί και ότι υπάρχει διάθεση για παράταση του κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις».

Το ζήτημα είναι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε οι δύο ηγέτες να δώσουν εντολή στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να συζητηθούν τα ουσιώδη – δηλαδή η νομική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι μια διαδικασία δυναμική και εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους. Παράδειγμα αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, το οποίο βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με τις δύο πλευρές ενδεχομένως να χρειάζεται να συνεργαστούν σε υψηλό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ