Ανήσυχος για τον εφησυχασμό που παρατηρείται τελευταία με τον κορωνοϊό εμφανίστηκε ο Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας πως ο ιός μπορεί «να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά».
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα, έχουμε τον καλύτερο δείκτη Ρ0 σε όλη την Ευρώπη και υπάρχει στην κοινωνία ένας εφησυχασμός ότι «τελειώσαμε».
Διαβάστε επίσης:
Σύψας: Υπάρχει ένα σενάριο που θα μπορούσε να καθυστερήσει την άρση των μέτρων
«Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα. Ο ΠΟΥ είπε το αυτονόητο, ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, που είναι ο κανόνας της απόστασης όλα όσα κερδίσαμε θα τα χάσουμε και ταχύτατα», τόνισε ο κ. Σύψας, προσθέτοντας πως σε δυο εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες».
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας «ανά πάσα στιγμή» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε ξαφνικά 150 κρούσματα σε μία ημέρα.
«Ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λ.χ. σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό», τόνισε ο κ. Σύψας και επανέλαβε ότι απαιτείται να μην υπάρξει εφησυχασμός και να τηρείται ο κανόνας των αποστάσεων.
Διαβάστε επίσης:
Σύψας: Τουλάχιστον μέχρι το 2021 τα μέτρα
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «άμεση δεύτερη κορύφωση»
Οι χώρες στις οποίες μειώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με μια «άμεση δεύτερη κορύφωση», αν άρουν υπερβολικά νωρίς τα μέτρα που είχαν επιβάλει, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο κόσμος βρίσκεται ακόμη στα μισά του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δρ. Μάικ Ράιαν. Παρότι τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην κεντρική και νότια Αμερική, τη νότια Ασία και την Αφρική, υπογράμμισε.
Οι πανδημίες συχνά έρχονται σε κύματα, κάτι που σημαίνει ότι η έξαρση μπορεί να επιστρέψει αργότερα φέτος σε περιοχές όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει, επεσήμανε ο δρ. Ράιαν. Υπάρχει επίσης πιθανότητα o ο δείκτης μολύνσεων να ανέβει ξανά, πιο γρήγορα, αν αρθούν υπερβολικά νωρίς τα μέτρα που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, συμπλήρωσε.
Διαβάστε επίσης:
Φόβους για δεύτερη κορύφωση στο ίδιο κύμα της πανδημίας εκφράζει ο ΠΟΥ αν χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας
«Όταν μιλάμε για δεύτερο κύμα, αυτό που συνήθως εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της ασθένειας από μόνο του και μετά θα επαναληφθεί, μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι μια πραγματικότητα για πολλές χώρες σε διάστημα αρκετών μηνών», επεσήμανε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.
«Αλλά επίσης πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αυξηθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι απλά επειδή είναι σε καθοδική πορεία τώρα, θα συνεχίσει έτσι και ότι έχουμε αρκετούς μήνες για να προετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα», προειδοποίησε ο δρ. Ράιαν.
Οι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής πρέπει να συνεχίσουν «να εφαρμόζουν τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα παρακολούθησης, τους ελέγχους και μια συνολική στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι συνεχίζουμε σε αυτή την καθοδική τροχιά και ότι δεν θα έχουμε μια άμεση δεύτερη κορύφωση», συμπλήρωσε.
Φόβος για σιωπηλή επιδημία στην Αφρική
Παράλληλα, ο ΠΟΥ εξέφρασε ανησυχία ότι η Αφρική μπορεί να αντιμετωπίσει μια «σιωπηλή επιδημία», αν οι ηγέτες της δεν θέσουν ως προτεραιότητα τους ελέγχους για τον κορωνοϊό.
«Η βασική ανησυχία μου για την Αφρική είναι ότι η έλλειψη ελέγχων οδηγεί σε μια σιωπηλή επιδημία. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε τους ηγέτες να βάλουν τους ελέγχους σε προτεραιότητα», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΠΟΥ για την Αφρική, Σάμπα Σόου.
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό