Ο αριθμός των παιδιών που υποσιτίζονται στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, το οποίο σπαράσσεται από πόλεμο από το 2011, αυξήθηκε κατά 150%, προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children , η οποία απηύθυνε επείγουσα έκκληση στους δωρητές.
“Κάθε μέρα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε περισσότερα παιδιά που υποσιτίζονται από την προηγούμενη”, σημειώνει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Σε λιγότερο από έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 10.000 τα παιδιά που υποσιτίζονται, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 16.895, τονίζει.
Ο εμφύλιος πόλεμος έχει κατακερματίσει την Συρία και προκαλέσει την κατάρρευση της οικονομίας της, με το 90% του πληθυσμού της να ζει σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας και αριθμό ρεκόρ 9,3 εκατομμυρίων παιδιών στη χώρα να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμη πιο επισφαλής στις ζώνες τις οποίες δεν ελέγχει η Δαμασκός.
Το μεθοριακό πέρασμα της Αλ Γιαρουμπίγια στα σύνορα με το Ιράκ, από το οποίο διερχόταν η βοήθεια του ΟΗΕ στη βορειοανατολική Συρία, έκλεισε το 2020 υπό την πίεση της Μόσχας, συμμάχου της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ, περιορίζοντας την πρόσβαση του πληθυσμού στη βοήθεια.
Έκτοτε, η μεταφορά της βοήθειας αυτής προς τις ζώνες που ελέγχονται από την ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση χρειάζεται την έγκριση της Δαμασκού.
“Ενώ ο μέσος μισθός ανά οικογένεια δεν αυξήθηκε, οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν κατά 800% μεταξύ του 2019 και του 2021 και συνεχίζουν να αυξάνονται το 2022”, διευκρινίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.
Αυτή επικαλείται την μαρτυρία της Μάχα, μιας 30χρονης μητέρας πέντε παιδιών. “Μερικές φορές παραλείπουμε γεύματα για να έχουμε να φάμε την επομένη”, είπε.
Η Save the Children απηύθυνε έκκληση στους δωρητές, ζητώντας να “διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κρίσης επισιτισμού και την άμβλυνση των καταστροφικών της επιπτώσεων στα παιδιά”.
Ταυτοχρόνως κάλεσε τους ηγέτες που συναντώνται στην Αίγυπτο για την διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 να αναγνωρίσουν ότι οι αλλαγές στο κλίμα, “όπως είναι η ξηρασία στη βόρεια Συρία”, επηρεάζουν “τα παιδιά όλου του κόσμου”.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), επιπλέον 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειάζονται άμεση βοήθεια για να θραφούν το 2022-2023, οι μισοί από τους οποίος στη βορειοανατολική Συρία.
“Τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια και η κατάσταση χειροτερεύει μέρα τη μέρα”, σύμφωνα με τον προσωρινό διευθυντή της Save the Children στη Συρία Μπιτ Ρορ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Τουρκία έκοψε τα νερά του Ευφράτη και προκαλεί χολέρα στη Συρία