Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συμπρόεδροι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Συριακή Συνταγματική Επιτροπή συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία σύνταξης του νέου Συντάγματος της χώρας.
Η Επιτροπή αυτή, που αποτελείται από 45 εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, έχει εντολή να συντάξει το νέο Σύνταγμα, μια διαδικασία που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.
Ο ειδικός απεσταλμένος Γκέιρ Πέντερσεν είπε ότι οι συμπρόεδροι, τους οποίους συνάντησε σήμερα για πρώτη φορά, συμφώνησαν “να προετοιμάσουν και να ξεκινήσουν τη συνταγματική αναθεώρηση”.
Ο δεκαετής πόλεμος στη Συρία πυροδότησε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι οι γειτονικές χώρες φιλοξενούν σήμερα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο έχει καταφύγει στην Ευρώπη.
Με τη στήριξη της Ρωσίας, οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όμως εξακολοθούν να μην ελέγχουν σημαντικές περιοχές . Στα βόρεια και τα βορειοδυτικά έχουν αναπτυχθεί τουρκικές δυνάμεις ενώ στις ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές, που ελέγχονται από τους Κούρδους, σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.
Τον Ιανουάριο ο Πέντερσεν, ένας βετεράνος Νορβηγός διπλωμάτης, είπε ότι οι εκπρόσωποι του Άσαντ απέρριψαν τις προτάσεις της συριακής αντιπολίτευσης αλλά και τις δικές του ιδέες για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία. “Από τότε, επί εννέα μήνες, διαπραγματεύομαι με τις δύο πλευρές, προσπαθώντας να επιτύχω μια συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι πετύχαμε τη συναίνεση”, ανέφερε σήμερα.
Ο Πέντερσεν προειδοποίησε πάντως ότι μολονότι η Συνταγματική Επιτροπή έχει “σημαντική συμβολή” στην πολιτική διαδικασία, από μόνη της “δεν θα μπορέσει να επιλύσει την πολιτική κρίση”.
Διαβάστε ακόμη
Η δύσκολη σχέση της Τουρκίας με τους Ταλιμπάν και τη Συρία
Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν και ρωσοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών Πούτιν – Ερντογάν