Οι κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού άνοιξαν σήμερα (1/6) ένα νέο μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Χαλέπι στη βόρεια Συρία, χώρα που μαστίζεται από πολυετή πόλεμο, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Τουλάχιστον 20.000 παιδιά κινδυνεύουν αποκλεισμένα στη Φαλούτζα.
Οι Άραβες και Κούρδοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) άρχισαν χθες επιχείρηση για την ανακατάληψη από το ΙΚ της πόλης Μανμπίτζ.
Το Παρατηρητήριο, το οποίο διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης σε όλη τη χώρα και εδρεύει στη Βρετανία, ανακοίνωσε μάλιστα ότι 15 άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στη Μανμπίτζ, στις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού το τελευταίο 24ωρο.
«Το τελευταίο 24ωρο, οι ΣΔΔ ανακατέλαβαν εννέα χωριά και περιοχές δυτικά του Ευφράτη». Βρίσκονται έτσι σε απόσταση 18 χλμ. από τη Μαντζίμπ, την οποία κατέλαβε το ΙΚ το 2014, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.
Παράλληλα, σήμερα, ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε στόχους της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βορείως της πόλης του Χαλεπίου στη Συρία, σκοτώνοντας 14 μαχητές της, μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα, επικαλούμενα ανακοίνωση του γενικού επιτελείου στρατού. Σημειώνεται ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μετέχει στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό στην καταπολέμηση του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ.
Μετά την έναρξη της επιχείρησης στις 24 Μαΐου κατά του ΙΚ στην επαρχία Ράκα, οι ΣΔΔ δείχνουν να επεκτείνουν στα δυτικά, μέσα στην περιφέρεια του Χαλεπίου, τη μάχη τους κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης που έχει καταλάβει πολύ μεγάλες περιοχές της Συρίας.
Την ίδια ώρα, στην επαρχία Ράκα, προπύργιο του ΙΚ από το 2013, οι ΣΔΔ που υποστηρίζονται επίσης από την αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού, προωθούνται αργά κατά των τζιχαντιστών, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν αποκομίσει στρατηγικά οφέλη.
Η υπό την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) συμμαχία των ΣΔΔ συνεχίζει την επιχείρησή της για την απελευθέρωση της Ράκα από το ΙΚ, έχοντας προωθηθεί 10 χλμ. στο βόρειο τμήμα της πόλης. «Χθες, έβδομη ημέρα της επιχείρησης απελευθέρωσης, το 4ο απόσπασμα των ΣΔΔ κατάφερε να απελευθερώσει περιοχή 10 χλμ. κοντά στο φράγμα Τισρίν στο καντόνι Κομπάνι», ανακοίνωσε σήμερα από τη Σουλεϊμανίγια το κέντρο Τύπου της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (PUKmedia).
Η επαρχία Ράκα, που βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Ευφράτη, ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το ΙΚ, ενώ αυτή του Χαλεπίου ελέγχεται από αρκετούς παράγοντες – αντάρτες, κυβερνητικές δυνάμεις, ΙΚ, Μέτωπο αλ-Νόσρα (το σκέλος της Αλ Κάιντα στη Συρία) και Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.
Ο πόλεμος στη Συρία ξέσπασε το Μάρτιο του 2011 μετά την ωμή καταστολή των διαδηλώσεων, με αίτημα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ενώ μετατράπηκε σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη σύγκρουση, με περισσότερους από 280.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Τουλάχιστον 20.000 παιδιά κινδυνεύουν αποκλεισμένα στη Φαλούτζα
Τουλάχιστον 20.000 παιδιά έχουν αποκλειστεί στη Φαλούτζα και κινδυνεύουν με αναγκαστική στρατολόγηση από τους τζιχαντιστές που ελέγχουν την πόλη, η οποία πολιορκείται από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία (Unicef).
Έχοντας σφίξει τον κλοιό εδώ και μήνες γύρω από τη Φαλούτζα, τη σουνιτική πόλη που έγινε προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους το 2014, οι ιρακινές δυνάμεις άρχισαν μεγάλη επιχείρηση στις 23 Μαΐου για την ανακατάληψη της πόλης που βρίσκεται 50 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης. Τη Δευτέρα οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη όπου αντιμετωπίζουν μεγάλη αντίσταση από τζιχαντιστές.
«Η UNICEF εκτιμά ότι τουλάχιστον 20.000 παιδιά έχουν παγιδευτεί στην πόλη. Ανησυχούμε για την προστασία των παιδιών αυτών που είναι αντιμέτωπα με την ακραία βία», δήλωσε ο εκπρόσωπός της στο Ιράκ Πίτερ Χόκινς.
Οι λίγοι κάτοικοι που εγκατέλειψαν το κέντρο της πόλης μετά την έναρξη της επιχείρησης μιλούν για έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων.
Και οι εκατοντάδες οικογένειες που κατάφεραν να βγουν από περιοχές γύρω από τη Φαλούτζα όπως και οι κάτοικοι που παραμένουν εκεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία, διαμαρτυρήθηκαν για τις πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης.
«Τα παιδιά κινδυνεύουν με αναγκαστική στρατολόγηση στη μάχη και με αποχωρισμό από την οικογένειά τους», είπε ο Χόκινς, συμπληρώνοντας: «Τα παιδιά που έχουν στρατολογηθεί αναγκάζονται να φέρουν όπλα για να μάχονται σε έναν πόλεμο ενηλίκων. Η ζωή τους και το μέλλον τους είναι σε κίνδυνο».
Η UNICEF επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις της προς όλες τις πλευρές για την προστασία των παιδιών και τη διάνοιξη ασφαλών περασμάτων ώστε να επιτραπεί στους πολιορκημένους άμαχους, που υπολογίζονται σε 50.000, να βγουν από την πόλη η οποία βρίσκεται στη μεγάλη δυτική επαρχία ‘Ανμπαρ.
Ο ΟΗΕ κατηγόρησε, τέλος, το ΙΚ ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες στη μάχη του κατά των ιρακινών στρατευμάτων.
ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr