Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας κτήρια στη συνοικία Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι, στο κέντρο του Χαλεπιού, και προχωρούν προς άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών πιο βόρεια, επισημαίνει το Παρατηρητήριο.
Ο συριακός στρατός προελαύνει στο κέντρο του Χαλεπιού, αφού ανακατέλαβε από τους αντάρτες πολλά κτήρια έπειτα από σφοδρές οδομαχίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αν ο στρατός καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του τη συνοικία Μπουστάν αλ Μπάχα και άλλες συνοικίες που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών στο βόρειο Χαλέπι, η παρουσία των εξεγερμένων θα περιοριστεί σε μια μικρή περιοχή στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης.
Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας εξαπέλυσε στις 22 Σεπτεμβρίου μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη των περιοχών του Χαλεπιού που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.
Στο νότιο τμήμα της πόλης, η συνοικία Σέιχ Σάιντ ήταν στόχος σφοδρών αεροπορικών επιδρομών από τον στρατό στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.
Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί στο ανατολικό Χαλέπι κόστισαν τη ζωή σε 13 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ένα παιδί, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο. Από την πλευρά του το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 ακόμη τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς των ανταρτών στο δυτικό Χαλέπι.
Στο μεταξύ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας του είναι σε θέση να απομακρύνει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) από τη βόρεια Συρία, «όπως έκανε με το Ισλαμικό Κράτος», ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν νέες διαδογματικές συγκρούσεις στο Ιράκ μετά τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.
Μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο ο Γιλντιρίμ επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία θα συνεχιστούν μέχρις ότου «όλες οι τρομοκρατικές ομάδες» γύρω από την πόλη αλ Μπαμπ να εκδιωχθούν, ενώ πρόσθεσε ότι η κουρδική πολιτοφυλακή έχει καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε μετά την απομάκρυνση του ΙΚ από τη βόρεια Συρία.
Παράλληλα σημείωσε ότι τα σχέδια που καταρτίζονται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για μια επιχείρηση ανακατάληψης της ιρακινής πόλης της Μόσουλης από το ΙΚ δεν είναι ξεκάθαρα. Εξήγησε μάλιστα ότι υπάρχει κίνδυνος η πόλη να γίνει θέατρο νέων διαδογματικών συγκρούσεων.
Παράλληλα, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία να μην χρησιμοποιεί εμπρηστικά όπλα στον πολιορκούμενο συριακό θύλακο του ανατολικού Χαλεπίου και είπε ότι τα εγκλήματα της μίας πλευράς δεν δικαιολογούν παράνομες ενέργειες της άλλης.
Ο Ζέιντ ανέφερε πως η κατάσταση στο Χαλέπι απαιτεί τολμηρές νέες πρωτοβουλίες «περιλαμβανομένων προτάσεων προκειμένου να περιοριστεί η χρήση του βέτο από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», που θα επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει την κατάσταση στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).
«Μια τέτοια παραπομπή θα ήταν περισσότερο από δικαιολογημένη δεδομένης της ευρέως διαδεδομένης και βαθιά σκανδαλώδους ατιμωρησίας που χαρακτηρίζει τη σύγκρουση και της έκτασης των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί, μερικά από τα οποία μπορεί πραγματικά να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ζέιντ.
Η κυβέρνηση της Συρίας και οι σύμμαχοί της έχουν διαπράξει ένα «μοτίβο επιθέσεων» εναντίον στόχων που απολαμβάνουν ειδικής προστασίας βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, περιλαμβανομένων ιατρικών μονάδων, εργαζομένων σε υπηρεσίες βοήθειας και αντλιοστασίων, είπε.
Η χρήση αδιακρίτως όπλων όπως εμπρηστικά όπλα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία, είπε ο Ζέιντ, ο οποίος έκανε έναν παραλληλισμό με τις μάχες της Βαρσοβίας, του Στάλινγκραντ και της Δρέσδης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Δεν υπάρχει παραγραφή για τα διεθνή εγκλήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ρούπερτ Κόλβιλ.
«Υπενθυμίζω σε όλα τα κράτη που είναι μέρη του Πρωτοκόλλου III της Σύμβασης για περιορισμό της χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων, περιλαμβανομένης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πως απαγορεύεται αυστηρά να χρησιμοποιούν εμπρηστικά όπλα σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον πυκνοκατοικημένων περιοχών, και πως η χρήση τέτοιων όπλων από χερσαίες δυνάμεις υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς», δήλωσε ο Ζέιντ.
Η χρήση από τους αντάρτες αυτοσχέδιων όλμων που εκτοξεύουν κυλίνδρους αερίου γεμάτους εκρηκτικά και βλήματα (hell-fire canons), όπλων τα οποία δεν είναι καθόλου ακριβή, είναι επίσης εντελώς απαράδεκτη, είπε.
Ο προσδιορισμός του εχθρού ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» δεν είναι δικαιολογία για να παραβλέπονται οι νόμοι του πολέμου, είπε ο Ζέιντ.
Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Φαντέλα Σάιμπ δήλωσε πως από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 342 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο ανατολικό Χαλέπι, περιλαμβανομένων 106 παιδιών, και 1.129 άλλοι έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους 261 παιδιά.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από εκθέσεις εν λειτουργία κέντρων υγείας και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτεροι, είπε.
«Από χθες, έχουμε μόνο έξι εν μέρει λειτουργούντα νοσοκομεία που παρέχουν υπηρεσίες», δήλωσε η Σάιμπ στη συνέντευξη Τύπου.
Δεν είναι λύση μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, υποστηρίζει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών
Απέρριψε κάθε ιδέα στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, παρά την «τραγική» όπως χαρακτήρισε ο ίδιος την κατάσταση στο Χαλέπι.
Με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Μπαν ερωτήθηκε πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται, ύστερα από την είδηση για τη διακοπή των συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Ο ΓΓ απάντησε: «Ενημερώθηκα για τη διακοπή των συζητήσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία. Μετά το Στρασβούργο, πηγαίνω στις Βρυξέλλες για να παραστώ στη συνεδρίαση των δωρητών για το Αφγανιστάν. Με αυτή την ευκαιρία θα μπορέσω να συναντήσω υψηλόβαθμους εκπροσώπους των δύο χωρών και της ΕΕ.
«Σκοπεύω να τους παροτρύνω για την επανέναρξη των συζητήσεων για την παύση των εχθροπραξιών, πράγμα που θα μας επιτρέψει να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι.
«Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα μας επιτρέψει τη λήψη κάποιων μέτρων απαραίτητων για τον πολιτικό διάλογο και την εξασφάλιση εμπιστοσύνης.
«Μια χώρα δεν μπορεί να δράσει μόνη της. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην Ένωση και στην αλληλεγγύη σε παγκόσμιο επίπεδο. «Όσοι συνηγορούν για μια στρατιωτική λύση θα πρέπει να κατανοήσουν ότι μια τέτοια λύση δεν είναι εφικτή, μόνο μια πολιτική λύση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση» τόνισε ο Μπαν Κι Μουν.
ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr