Η κίνηση Ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε διαδυκτιακό πανελλαδικό κάλεσμα όλα τα μέλη το Σάββατο προκειμένου να αναλυθεί η βαριά ήττα στις εκλογές και να ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες.
Πριν το τέλος του χρόνου και πάντως όχι πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να διεξαχθεί το «αναγκαίο» Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγήσει σε αποφάσεις πριν τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
Στην περίπτωση που το Συνέδριο πραγματοποιηθεί πριν τις αυτοδιοικητικές, η άποψη του κ. Βίτσα είναι ότι «θα είναι ένα συνέδριο πρόχειρο ή αν θέλετε, θα είναι ένα συνέδριο επιβολής των διαθέσεων της ηγεσίας και όχι συνολικής δράσης και σκέψης των μελών του κόμματος, είναι και κάτι άλλωστε που μας έλειψε».
«Θεωρώ ότι πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο ένα τέτοιο συνέδριο, να είναι έκτακτο, με την έννοια ότι θα εκλεγούν νέοι αντιπρόσωποι για τη συγκρότηση του συνεδρίου και θα οδηγήσει σε αποφάσεις κατά κύριο λόγο για τις ευρωεκλογές αλλά και για την όλη πορεία του κόμματος σε σχέση με την κοινωνία» είπε συγκεκριμένα ο κ. Βίτσας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
- Αυτοψία στη Μύκονο: «Πάρτι» οικοδομικών αυθαιρεσιών από τον πρώην δήμαρχο!
- Κολωνός – Βιασμός 12χρονης : Η κατάθεση ντοκουμέντο της συζυγου του 82χρονου [Αποκλειστικό]
- Κολωνός : Το απολογητικό υπόμνημα του 63χρονου που απολογείται σήμερα [Αποκλειστικό]
- Πάτρα: “Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα, θα δείτε!” – “Καταπέλτης” για την Πισπιρίγκου η παιδίατρος
Σημειώνοντας ότι δεν έχουν περάσει ούτε 48 ώρες από την έκδοση του αποτελέσματος, ο κ, πρώην υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός και διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν σε αποφάσεις τι θα κάνουμε εσωκομματικά, για τη δομή του κόμματος και τη λειτουργία του στο επόμενο διάστημα».
Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει τον ρόλο του στον ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηθείς ο κ. Βίτσας, εάν ο φεύγει ο αρχηγός όταν χάνει, δήλωσε τα εξής. «Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έχω πει και δεν φεύγω από αυτή μου την άποψη, πρέπει να αποφασίσει ποιος θα είναι ο ρόλος του στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δώσει πάρα πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι εγώ με το βλακώδες επιχείρημα ότι είναι συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάζεται. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα που έμπαινε δεν έμπαινε στη Βουλή, υπό την ηγεσία του έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, έγινε και κυβέρνηση. Έχουμε μια σειρά από εκλογικές ήττες ή από αποτυχημένες, θα’ λεγε κανένας, οργανωτικές δραστηριότητες, όσο και αν προσπαθήσαμε, δηλαδή οι δυνάμεις μας στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μικρές, που θα πρέπει και αυτά να τα προσμετρήσει καταρχήν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιο άλλο ρόλο. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο».
Ένας ρόλος για τον Αλ. Τσίπρα, είναι Πρόεδρος της Κ.Ο.
Ρόλος, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος, εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή. Αλλά μην προδικάζουμε τα πράγματα πριν ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Εγώ λέω από τώρα ότι προσωπικά θα είμαι αντίθετος, βεβαίως αν δεν περάσει η δική μου άποψη θα σκύψω το κεφάλι μπροστά στην άποψη του κόμματος, αλλά θα είμαι αντίθετος να γίνει ένα συνέδριο αύριο, μεθαύριο. Και να γίνουν οι εκλογές για τον Πρόεδρο έξω από τις λογικές του καταστατικού».
Προβληματική η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία
Ερωτηθείς εάν στο Συνέδριο θα τεθεί το ζήτημα της ηγεσίας του κόμματος, ο κ. Βίτσας τόνισε πως «τα συνέδρια έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν τα πάντα».
«Έχει σημασία βεβαίως να μη μείνουμε σε έναν τύπο, ο οποίος πολλές φορές είναι και επικοινωνιακός. Δηλαδή ακούω να εκλεγεί η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση του κόμματος. Εντάξει, πόσο αυτό όμως είναι αποτελεσματικό; Πήγαμε σε μια Κεντρική Επιτροπή τριακοσίων μελών, η οποία έχει συνεδριάσει όλες και όλες, μέσα στο χρόνο, δύο ή τρεις φορές αν θυμάμαι καλά, δηλαδή δεν παίζει το ρόλο της, αυτό εννοώ. Θα πρέπει να συζητηθούν τα πάρα πολλά όργανα που έχει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία και αυτά έχουν πρόβλημα λειτουργίας και πολύ περισσότερο, όταν μιλάω για πρόβλημα λειτουργίας, μιλάω για τη σχέση του κόμματος με την ίδια την κοινωνία» προσέθεσε ο κ. Βίτσας.
Πρωινός καφές και Πολιτική Γραμματεία δεν μετέφεραν στον Πρόεδρο τα μηνύματα με την ένταση που έπρεπε
«Απέδειξαν οι εκλογές ότι αυτή η σχέση είναι προβληματική. Δηλαδή, δεν παίρναμε μηνύματα ή όταν τα παίρναμε, η ηγετική ομάδα δεν τα μετέφερε με την οξύτητα που πρέπει στον ίδιο τον πρόεδρο» υποστήριξε ο κ. Βίτσας.
«Η δική μου η γνώμη είναι ότι το βασικό στοιχείο, ήταν η έλλειψη τόλμης για να τα πει αυτά στον πρόεδρο με την καθαρότητα που έπρεπε. Τουλάχιστον αυτό μπορώ να συμπεράνω, μπορεί να κάνω ένα τεράστιο λάθος» προσέθεσε.
«Αυτό το “δεν πάμε καλά”, θεωρώ ότι τόσο από την Πολιτική Γραμματεία, η οποία δεν συνεδρίασε όσο χρειαζόταν, όσο και από τον πρωινό καφέ που ήταν ο πρόεδρος, δεν ειπώθηκε με την ένταση που έπρεπε και μείναμε στο ιδεολογικό ότι η απλή αναλογική είναι πολύ καλύτερο εκλογικό σύστημα από την ενισχυμένη» συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.
Λάθος η τακτική της απλής αναλογικής- Δεν προχωρούσε- Δεν ξέρω αν μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο
«Θέλω να το πω με ένα παράδειγμα. Τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, σε πάρα πολύ κόσμο ήταν σαφές, πως η πολιτική τακτική της απλής αναλογικής μετά την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, δεν προχωρούσε και έκανε ασαφή την πρόταση που κάναμε, παρ’ όλο ότι κάποιοι μπορεί να την είχαν καθαρή. Αυτό, δεν ξέρω αν μεταφέρθηκε στον πρόεδρο με την ανάλογη ένταση, με αποτέλεσμα να επιμείνουμε σε αυτή την τακτική. Όχι ότι αυτή όρισε τα πάντα, αλλά ήταν κάτι σημαντικό. Η τακτική είναι σαφές λάθος από τη στιγμή που δεν υπήρχε σύμμαχος, δεν υπήρχε κανένα κόμμα το οποίο να έλεγε ναι, μπορούμε μετά να κάνουμε συγκυβέρνηση. Αυτό νομίζω ότι είναι κοινή αντίληψη δηλαδή μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα ήταν η Νέα Δημοκρατία να έχει μια κακή πρόταση, κατά τη γνώμη μου, αλλά που ήταν εύκολα κατανοητή στον καθένα, δηλαδή και στον κόσμο και σε εμάς. Έλεγε θέλω αυτοδυναμία και θα πάω και σε δεύτερες και σε τρίτες εκλογές αν χρειαστεί για να την πετύχω. Και πέρασε. Αυτό πέρασε. Το συναντήσαμε πολλές φορές. Εμείς κάναμε πάρα πολλές περιοδείες» ανέφερε ακόμα ο κ. Βίτσας.
Η κ. Τσαπανίδου ήταν απευθείας πρόταση του Προέδρου – Πρώτα έγινε γνωστό στα ΜΜΕ, μετά εγκρίθηκε
Ερωτηθείς, εάν έπαιξε αρνητικό ρόλο η επιλογή της κ. Τσαπανίδου στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ο κ. Βίτσας απάντησε «ας μην εστιάσουμε σε ένα πρόσωπο, άλλωστε όταν επιλέχθηκε η κυρία Τσαπανίδου ήταν απευθείας πρόταση του Προέδρου η οποία ήρθε στα ΜΜΕ, μετά ήρθε στην Πολιτική Γραμματεία και εγκρίθηκε»
«Δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός να γίνεται πρώτα γνωστό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η επιλογή ενός στελέχους σε τόσο σοβαρή θέση» επισήμανε.
«Αλλά η πραγματικότητα είναι, ότι η Πόπη έκανε πάρα πολλές προσπάθειες και ανταποκρίθηκε σε σχέση με το πολιτικό, γιατί δεν μιλάω για το δημοσιογραφικό της, μπόι που είναι πάρα πολύ υψηλό, ότι κατάφερε να ανταποκριθεί. Θα μου πείτε άλλοι θα ανταποκρίνονταν καλύτερα, ακόμα και ο προηγούμενος ο εκπρόσωπος Τύπου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος έχει μια πολύ μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία αλλά δε μπορούμε να το βάλουμε ότι υπήρχε κάποια ευθύνη, εγώ δεν θα δεχτώ καμία ευθύνη για την Πόπη Τσαπανίδου» συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.
Διονύσης Τεμπονέρας: Να περιμένουμε πρώτα να συνεδριάσουν τα όργανα
Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βίτσα που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ,είπε ότι «οι αναλύσεις και οι τοποθετήσεις όλων θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικές. Να περιμένουμε πρώτα να συνεδριάσουν τα όργανα, να ληφθούν οι αποφάσεις και να τεθεί επί τάπητος ένας οδικός χάρτης ο οποίος θα μας πάει συντεταγμένα σε διαδικασίες όπου θα αποφασίσουμε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι το πολιτικό μας στίγμα, η πολιτική ταυτότητα, η θέση και η φυσιογνωμία μας, να δούμε ποια συμφέροντα θέλουμε να εκπροσωπήσουμε στην κοινωνία».