Η «γραμμή» που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος από κοινού με το προεδρείο της ΚΟ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, αφού πρώτα όλοι έβγαλαν τα κινητά τους από την αίθουσα της συνεδρίασης, σύμφωνα με κομματικές πηγές.
Ειδικότερα, σημειώνεται πρώτον, κατά τις ίδιες πηγές, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένει σταθερός σε όσα έχει διατυπώσει από την πρώτη μέρα των αποκαλύψεων». Επισημαίνεται ότι έχει καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας Διάταξης Συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, καθώς και έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, «προκειμένου να κληθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, Δημητριάδης, Κοντολέων, και η εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ, κ. Βλάχου».
Δεύτερον, αποφασίστηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής».
Τρίτον, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτιμά πως την «απόλυτη ευθύνη, πολιτική και όχι μόνο, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης», σημειώνοντας ότι «οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επιτελικό παρακράτος με εγκέφαλο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη». Όπως αναφέρεται, «ο πρωθυπουργός λέει ψέματα ότι δεν γνώριζε. Αφού η πρώτη του κίνηση το 2019 ήταν να πάρει την ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, και να τοποθετήσει τον ανιψιό και στενότερο συνεργάτη του προκειμένου να οργανώσει το κύκλωμα των παράνομων παρακολουθήσεων. Άλλαξε το νόμο για να μπορέσει να βάλει δικό του άνθρωπο στην ΕΥΠ, ο οποίος δεν πληρούσε τα κριτήρια. Και αργότερα, έφερε τροπολογία μετά το αίτημα του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου κ. Κουκάκη στην ΑΔΑΕ, προκειμένου να μην μπορεί να ενημερωθεί για την παρακολούθηση τόσο ο ίδιος, όσο και όποιος άλλος προσέφευγε στην Ανεξάρτητη Αρχή. Και εν συνεχεία, η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να ακυρώσει την νομοθετική συγκάλυψη των παρακολουθήσεων, ώστε να μπορεί η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες ότι παρακολουθούνταν, όπως ίσχυε μέχρι την τροπολογία Μητσοτάκη».
Τέταρτον, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως ο κ. Μητσοτάκης «επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, να σβήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων, και να στήσει επί της ουσίας μία μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης». Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό συνηγορούν:
«- Η άρνησή του να πάρει πίσω την τροπολογία για την ΑΔΑΕ, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται όποιοι πολίτες παρακολουθούνται.
– Η επιχείρηση φθηνού αντιπερισπασμού με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει εξεταστική για διάστημα μίας δεκαετίας». «Υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να πιστεύει ότι αν το καθεστώς Μητσοτάκη είχε οποιοδήποτε στοιχείο εναντίων της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για παρόμοιες πρακτικές δεν θα το είχε ήδη βγάλει στο φως;», ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας: «Εκτός εάν στόχος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρακτικές και χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Σαμαρά». Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογραμμίζει ότι «δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, ούτε καν από την ικανότητα που έχει ένα αδίστακτο και σε πανικό καθεστώς να κατασκευάζει στοιχεία για παλιότερες κυβερνήσεις, για πολιτικούς και ακόμα και εσωκομματικούς του αντιπάλους». Ωστόσο, καλεί τον κ. Μητσοτάκη «να μην επιχειρήσει τέτοιο ανυπόστατο συμψηφισμό, που μόνο την ενοχή του επιβεβαιώνει».
Πέμπτον, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα ψηφίσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την τοποθέτηση του κ. Δεμίρη στην ΕΥΠ. «Δεν αποτελεί διακομματική επιλογή, είναι επιλογή Μητσοτάκη που είναι εγκέφαλος του σκανδάλου και πηγαίνει προφανώς με εντολή συγκάλυψης και όχι διαλεύκανσης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων», αναφέρει.
Έκτον, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «εκφράζει έντονο προβληματισμό για τους χειρισμούς στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς φαίνεται να μην διερευνά το μείζον σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το Predator αλλά αντίθετα το πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα και πώς έγιναν οι διαρροές των στοιχείων για τις παρακολουθήσεις».
Τέλος, έβδομο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θεωρεί πως «οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»: «Ο κ. Μητσοτάκης λειτούργησε ως ο επικεφαλής μίας σκοτεινής και ανεξέλεγκτης ομάδας παρακρατικής λειτουργίας. Για αυτό το λόγο και θεωρεί ότι είναι και άλλα πολιτικά πρόσωπα, είτε από την αντιπολίτευση είτε και από την ίδια την κυβέρνηση, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των παρακρατικών αυτών παρακολουθήσεων. Ενδεικτικό της ενοχής Μητσοτάκη είναι ότι 10 μέρες μετά το ρεπορτάζ της “Καθημερινής” πως παρακολουθούνταν τουλάχιστον ακόμα 7-8 πολιτικοί, δεν έχει υπάρξει καμία διάψευση. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Ποιοι ακόμα πολιτικοί, υπουργοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν από το παρακράτος Μητσοτάκη;».