Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Εισιτήριο για την εκλογή προέδρου το πόθεν έσχες – Η πρόταση Σπίρτζη, το συνέδριο και οι αντιδράσεις

Με την άνετη επικράτηση των προτάσεων της ομάδας των «87» ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, διαμορφώνοντας τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετρώντας τη δεύτερη, συνεχόμενη νίκη τους μετά την πρόταση μομφής, στελέχη των «87» κατάφεραν να περάσουν μέσω ψηφοφορίας σειρά από τροπολογίες στη χθεσινή απόφαση του καθοδηγητικού οργάνου και για ποικίλα ζητήματα, θέτοντας στην κρίση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ζητήματα διαφάνειας, αξιοκρατίας και δεοντολογίας.

Ο οδικός χάρτης

Πρωτίστως, όμως, υπερψηφίστηκε με άνετη πλειοψηφία (112 υπέρ και 62 κατά) η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών, την οποία υποστήριζε η ομάδα των «87», ενώ υπερψηφίστηκε και από τον Νίκο Παππά. Κατόπιν αυτού, προβλέπονται:

· 5 Οκτωβρίου: Νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ
· 6 Οκτωβρίου: Έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις.

· 11 Οκτωβρίου: Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών για την συμμετοχή τους στις εκλογές Συνέδρων.

· 19-20 Οκτωβρίου: Εκλογή Συνέδρων, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.

· 24 Οκτωβρίου: Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του κόμματος.

· 1-3 Νοεμβρίου: Διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου και ανακήρυξη υποψηφιοτήτων για την ηγεσία.

· 24 Νοεμβρίου: Πρώτος γύρος εκλογής Προέδρου και εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής.

· 1 Δεκεμβρίου: Δεύτερος γύρος εκλογής Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογραφές και… Πόθεν Έσχες

Με ένα «καυτό» τρίμηνο να έπεται για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής» ανέφερε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, ακολουθώντας την περυσινή οδό διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών. Ωστόσο, πλάι στις 30 υπογραφές απαιτείται στο εξής και η υποβολή του Πόθεν Έσχες από τον/την εκάστοτε υποψήφιο/α Πρόεδρο, όπως αποφάσισε χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας δεκτή με 87 ψήφους υπέρ και 84 κατά, την πρόταση που κατέθεσε ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως μετέδωσε το protothema.gr, στην ομάδα των «87» επικρατούσαν δύο απόψεις ως προς την στάση της στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον κ. Σπίρτζη να θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής στην εσωκομματική αναμέτρηση τη δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες των υποψηφίων, ενώ σε αυτήν την κατεύθυνση κυμάνθηκαν και οι τοποθετήσεις άλλων στελεχών, όπως των Ζωής Καρκούλια και Γιάννη Μπουλέκου. Κατόπιν αυτών, ο πρώην Υπουργός κατέθεσε προσθήκη στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, περιγράφοντας πως «η διαφάνεια, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, απέναντι σε κάθε πολίτη είναι αξιακή αρχή του κόμματός μας. Σήμερα, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για «μαύρα» ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων είναι επιτακτική ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε». «Σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι Πρόεδροι του κόμματος θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το πόθεν έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο» κατέληγε ο κ. Σπίρτζης, με την πρότασή του να κερδίζει την ψηφοφορία, προκαλώντας, ωστόσο, οργισμένες αντιδράσεις της πλευράς Κασσελάκη.

Με συνθήματα αποχώρησαν περίπου 60 Κασσελίστας

Συγκεκριμένα, περίπου 60 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στον έκπτωτο Πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη αποχώρησαν από την συνεδρίαση φωνάζοντας συνθήματα, με την τελική σύγκρουση γύρω από το Πόθεν Έσχες των υποψήφιων Προέδρων να μεταφέρεται στο επικείμενο Συνέδριο.

Ακόμη και αν η πρόταση που κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης δεν είναι να αξιολογείται το πόθεν έσχες από το κόμμα, αλλά απλά να κατατίθεται και να δημοσιοποιείται, κομματικές πηγές εξηγούσαν χθες πως «η εισήγηση της ΚΕ προς το Συνέδριο είναι στα έγγραφα για την έγκριση της υποψηφιότητας να συμπεριληφθεί και η υποβολή πόθεν έσχες». Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «αρμόδιο για την έγκριση ή απόρριψη είναι μόνο το Συνέδριο». Από την πλευρά του, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι «δεν κόβεται κανείς, αλλά δεν θα είναι και κάτω από το τραπέζι όλα αυτά που ακούμε τόσο καιρό. Δεν φτάνει στο συνέδριο όποιος δεν έχει καταθέσει 30 υπογραφές και πόθεν έσχες».

Εκτός από την πρόταση για το Πόθεν Έσχες, υπερψηφίστηκε και η τροπολογία του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η οποία προέβλεπε ότι «συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε ‘κουκουλοφόρους’, ‘πραξικοπηματίες’, ‘εκτροπές’, όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά», ενώ με συσχετισμό 60- 40 απορρίφθηκε η πρόταση του Νίκου Παππά για τη διεξαγωγή Καταστατικού Συνεδρίου, αν και πέρασαν προτάσεις του όπως η ανάδειξη περιφερειακών οργανώσεων, μέσω εκλογών.

«Η απόπειρα να χειραγωγηθεί η εκλογή Προέδρου, αλλά πια και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής από ορισμένους» τόνισε σε δήλωσή της, η Βουλευτής Β΄Πειραιά και υποστηρίκτρια του κ. Κασσελάκη, Νίνα Κασιμάτη, προσθέτοντας πως «το Συνέδριο που είναι το ανώτατο όργανο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν ξανά σε ομηρία τον Πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα της γραφειοκρατίας».

«Απόβαση» Κασσελάκη στην Άρτα

Μεσούσης της διαδικασίας, στην Άρτα περιόδευσε χθες ο έκπτωτος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, έχοντας επιστρέψει από το ταξίδι του στην Ευρώπη. Η επιλογή της επανεμφάνισής του στην εκλογική περιφέρεια της Όλγας Γεροβασίλη, ωστόσο, μόνο τυχαία δεν πρέπει να νοείται, καθώς ακολούθησε τις δηλώσεις της Αντιπροέδρου της Βουλής, η οποία δήλωσε ότι «το κόμμα αυτό έδωσε μεγάλη ανοχή και άπλετο χρόνο στον Στέφανο Κασσελάκη» και πως «ο κύριος Κασσελάκης δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία στη χώρα και θα δώσουμε όλοι το μάξιμουμ των δυνατοτήτων προκειμένου να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Μάλιστα, κριτική στην παραπάνω αποστροφή της κυρίας Γεροβασίλη άσκησαν πολλά στελέχη των «Κασσελίστας» (Γιώτα Πούλου, Πάνος Ρήγας), ενώ η Αντιπρόεδρος της Βουλής σήκωσε το γάντι της επίσκεψης του κ. Κασσελάκη στην πόλη της, σχολιάζοντας χθες στα κοινωνικά δίκτυα ότι «η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου. Εξάλλου στην Άρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι».

Πρόσωπο με… νόημα

Παράλληλα, η εντύπωση ότι ο κ. Κασσελάκης επιθυμούσε να προκαλέσει την κ. Γεροβασίλη με τη χθεσινή του επίσκεψη στην εκλογική της περιφέρεια ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι τον έκπτωτο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνόδευε η Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, καθηγήτρια Γαλλικών και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΠΟΠΕΚ).

Η τελευταία είχε εκλεγεί περιφερειακή σύμβουλος το 2014 με το ψηφοδέλτιο «Ήπειρος Ανατροπής» και επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη, ενώ είχε υποστηριχθεί από την Αντιπρόεδρο της Βουλής στις δημοτικές εκλογές του 2019 ως υποψήφια δήμαρχος Αρταίων, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Έκτοτε, επέλεξε, κατά πληροφορίες, να κόψει τους δεσμούς της με την κυρία Γεροβασίλη.

Στην συνέχεια, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, η κυρία Ταπραντζή-Κοίλια συντάχθηκε με τον τότε δήμαρχο Άρτας που είχε την επίσημη στήριξη της ΝΔ, Χρήστο Τσιρογιάννη, μόνο που το δήμο κέρδισε ο «γαλάζιος αντάρτης», Χριστόφορος Σιαφάκας.

➤Ακολουθήστε την ΜΠΑΜ στο Instagram.

➤Αγόρασε την εφημερίδα και διαδικτυακά εδώ: https://www.empam.gr/eshop

protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ