Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με τις αποκαλύψεις περί παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη, από την ΕΥΠ. Ο δημοσιογράφος ,πρώην συνεργάτης της “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” και στο ereportaz.gr εργάζεται στο CNN Greece ενώ έχει συνεργασίες με διάφορα ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό.
«Μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια ξεκάθαρη απάντηση: Ποιοι είναι οι λόγοι «εθνικής ασφαλείας» που τον οδήγησαν να βάλει την ΕΥΠ να τον παρακολουθεί όσο ερευνούσε σκάνδαλα τραπεζιτών και επιχειρηματιών;»
Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το reportersunited.gr, την 1η Ιουνίου του 2020, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε2402/2020, η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού που ο δημοσιογράφος διατηρούσε στον πάροχο. Η άρση του απορρήτου ζητήθηκε για δύο μήνες -από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου 2020- με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.
Έπειτα, η ΕΥΠ με την αόριστη επίκληση της εθνικής ασφάλειας αιτήθηκε παράταση, η οποία συνοδευόταν με την απαιτούμενη άδεια της αρμόδιας εισαγγελέα, Βασιλικής Βλάχου. Στις 12 Αυγούστου, ημέρα που ο Θ. Κουκάκης προσέφυγε στην ΑΔΑΕ, η ΕΥΠ διέκοψε πρόωρα την παρακολούθησή του. Στις 10 Μαρτίου 2021, η ΑΔΑΕ απευθύνεται στην Εισαγγελέα της ΕΥΠ για το αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για την ενημέρωση του δημοσιογράφου σχετικά με την άρση του απορρήτου του. Ωστόσο, στα τέλη του ίδιου μήνα η κυβέρνηση καταθέτει και ψηφίζει στη Βουλή τροπολογία με την οποία αίρεται η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει κάποιον που τίθεται υπό παρακολούθηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΜΠΑΜ ΚΑΙ ΣΤΟ EREPORTAZ.GR
Το «σχέδιο Μαζινό» για τον εργασιακό Αρμαγεδδώνα
Πού κατέληξαν τα λεφτά από την παραβίαση των capital controls
Μισθός 500.000 ευρώ στα «Golden Boys» των τραπεζών!
«Με όπλο τον νέο νόμο, η εισαγγελέας της ΕΥΠ μπορεί πλέον να αρνηθεί στην ΑΔΑΕ το δικαίωμά της να ενημερώσει παρακολουθούμενο. Το κάνει λίγες μέρες μόνο μετά την ψήφιση του νόμου. Αυτοί που παρακολουθούν τον Κουκάκη θεωρούν το θέμα λήξαν» σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Το καλοκαίρι του 2021, ο Θ. Κουκάκης χακάρεται με το spyware «Predator», κάτι που διαπιστώθηκε με τη συμβολή του εργαστηρίου του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Citizen Lab.
Ενώ λοιπόν ο δημοσιογράφος παρακολουθείται πλέον με πιο σύγχρονα μέσα, η ΑΔΑΕ απαντάει στον καταγγέλλοντα δημοσιογράφο πως «μετά από τεχνικό έλεγχο που διενήργησε η ΑΔΑΕ […] στα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών παρόχων που εξυπηρετούν τις συνδέσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σας […] δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών». Κατά το reportersunited.gr, από την απάντηση της ΑΔΑΕ προκύπτει ότι δεν παραβιάστηκε η νομοθεσία για τις υποκλοπές, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ο δημοσιογράφος δεν παρακολουθήθηκε.
https://twitter.com/nasoskook/status/1513459956581871616?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1513459956581871616%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.reportersunited.gr%2F8646%2Feyp-koukakis%2F