Σάλπισε πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς. Οι επιθέσεις εκατέρωθεν δείχνουν αφενός το έλλειμμα αντιπολίτευσης που υπάρχει στη χώρα, με την καλύτερη αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή να είναι εκείνη που υπάρχει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Από το αποτέλεσμα που θα προκύψει εξαρτάται πλέον και η πολιτική τους επιβίωση!
Αφετέρου, και εδώ είναι η ουσία, διαφαίνεται ότι οι ευρωεκλογές δεν θα είναι μια καμπή για την κυβέρνηση προκειμένου να αρχίσει η αποδρομή της, όπως έχει συμβεί σε διάφορες δεύτερες κυβερνητικές θητείες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θα είναι ένα υπαρξιακό ξεκαθάρισμα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς τους.
Ας τα δούμε ένα ένα: Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέλαβε ένα κόμμα του 17%. Στο διάστημα που το διοικεί έχει διαγράψει βουλευτές, ήταν πρωταγωνιστής στη διάσπαση και σήμερα οι συνυποψήφιοί του, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Τζουμάκας, είναι εκτός κόμματος, το οποίο δημοσκοπικά βρίσκεται τρίτο και λίγο πάνω από το 10%. Αν στις ευρωεκλογές πέσει κάτω από αυτό το ποσοστό, στον ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσουν να ψάχνουν για άλλον αρχηγό και κάποιοι θα ψάξουν για άλλο κόμμα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε με στόχο να αναγεννήσει το ΠΑΣΟΚ. Έφτασε στο 12% και δημοσκοπικά βρίσκεται μέχρι και στο 14%. Μπορεί στο επιτελείο του να πανηγυρίζουν σαν να έχουν πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά η καρδούλα τους το ξέρει. Με 14% δεν μπορεί να πάει πουθενά το ΠΑΣΟΚ και δεδομένης της πολύ συγκεντρωτικής διοίκησης που ασκεί στο Κίνημα, με τέτοια ποσοστά στις ευρωεκλογές, ακόμα και δεύτερο κόμμα να είναι το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης πάλι θα έχει πρόβλημα.
Στη Νέα Αριστερά τα πράγματα είναι ακόμα πιο άσχημα. Οι μετρήσεις αναφέρουν νούμερα κάτω του 3% και αυτό σημαίνει πολιτική εξαφάνιση. Γνωρίζουν άλλωστε το παράδειγμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που μετά το 2015 δεν… ξαναείδε τη Βουλή.
Εσωτερικά προβλήματα
Τα κεντροαριστερά κόμματα προσπαθεί να φάει το ένα το άλλο και για εσωτερικούς λόγους. Στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ο κακός χαμός για τρεις λόγους. Αρχικά έγινε με τη συνάντηση εργασίας στις Σπέτσες στο διάστημα 19-21 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια ξέσπασε κόντρα με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Πρώτος ο Γιώργος Σαρακιώτης αντέδρασε στην επιβολή κομματικής πειθαρχίας από τον Στέφανο Κασσελάκη. Κατόπιν ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι το έμαθε από την τηλεόραση και εξέφρασε με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του. Στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στην ψήφιση του σχετικού νόμου, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ακόμα πιο προχωρημένο σχέδιο νόμου, γιατί συναντά μεγάλες αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους του.
Για να ξεφύγει απ’ όλα αυτά ο Κασσελάκης ξεκίνησε τις επιθέσεις σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά. Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε «πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρητικά, θα συνδιαλλασσόταν με ένα κόμμα το οποίο είναι υπερχρεωμένο στις τράπεζες και με έναν πρόεδρο ο οποίος είναι εκβιαζόμενος;».
Μετά τη μεγάλη αποκάλυψη του διευθυντή ειδήσεων του One Channel Ρενάτο Λέκκα για τη καταγγελία της διαφημιστικής σύμβασης της Eteron ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, ξέσπασε πολύ μεγάλη κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, με τον επικεφαλής της, Αλέξη Χαρίτση, να δηλώνει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα κάνει και διάφορες πολιτικές ενέργειες.
Γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέγει αυτή την τακτική; Ο ίδιος δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις εκλογές ανανεωμένος για να διεκδικήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση». Όμως η πραγματικότητα λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος και ο Κασσελάκης απαντά: «Έχουμε περάσει από διπλή διάσπαση» και εκφράζει την αισιοδοξία του λέγοντας: «Ήμουν πρόσωπο της χρονιάς, υπάρχει προσμονή από τους πολίτες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανίζεται εσωτερικά και ο Κασσελάκης απαντά και για τα χρήματα που δάνεισε στο κόμμα και για το θέμα των Σπετσών, λέγοντας για το πρώτο ότι «συζητήθηκε πολύ αυτό το θέμα, αυτό που δεν συζητήθηκε είναι πώς ένας πρωθυπουργός κόμματος που χρωστά μισό εκατ. κυβερνά και παίρνει αποζημίωση για τις ελιές του», ενώ για το δεύτερο τόνισε: «Είναι πρόσκληση του προέδρου στους βουλευτές του να τους φιλοξενήσει και να τους ακούσει. Έβγαλαν πολλή δουλειά. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να παίρνω πρωτοβουλίες που είναι καινοφανείς για την Ελλάδα».
Το ΠΑΣΟΚ απάντησε στον Κασσελάκη λέγοντας ότι είναι «Πολάκης made in USA».