Με τρεις αλλαγές «κατά παραγγελία» στον ΠΚ και στον ΚΠΔ η κυβέρνηση διαμορφώνει ευνοϊκό καθεστώς για τους δράστες σοβαρών εγκλημάτων διαφθοράς. Ιδιαίτερα, όμως, γίνεται ευθεία κυβερνητική παρέμβαση σε εκκρεμείς υποθέσεις σκανδάλων με μείζονες πολιτικές προεκτάσεις, ιδίως στο «σκάνδαλο Νοβάρτις», που αφορά πρόσωπα ενεργά στην πολιτική ζωή.
Ό,τι δεν κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση στη σχετική προανακριτική επιτροπή, όπου επιδίωξε την αποκάλυψη στοιχείων των προστατευομένων μαρτύρων και την έκθεσή τους σε αντίποινα επιχειρεί να το κάνει με το Σχ.Ν. του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Με αυτό: α) παύει η προστασία τους έναντι μηνύσεων για το έγκλημα της ψευδούς κατάθεσης, ώστε να εκφοβιστούν και στην πράξη να επέλθει και η αποκάλυψη των στοιχείων τους, και β) μεταφέρει την αρμοδιότητα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον εισαγγελέα που προΐσταται του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, δηλ. καταργεί την ανώτερη θεσμική εποπτεία και διασφάλιση του θεσμού.
Περαιτέρω, νομοθετεί ώστε εκείνος που δίνει δώρο σε υπάλληλο, δικαστή και ιδιώτη να απειλείται στο εξής με ποινή, ενώ μέχρι σήμερα έμενε ατιμώρητος, αν κατήγγειλε εκείνον που έλαβε το δώρο. Στόχος είναι να φοβούνται οι καταγγέλλοντες για τη δική τους ευθύνη και να μην αποκαλύπτουν τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς που λαμβάνουν δώρα. Ξεδιάντροπα η κυβέρνηση καταργεί διάταξη που είχε για πρώτη φορά θεσπιστεί με το ν. 4254/2014 και δεν διστάζει να παραβιάσει ακόμη και το άρθρο 37 παρ. 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη διαφθορά.
Τέλος, νομοθετεί την ατιμωρησία ισχυρών επιχειρηματιών που προσφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο αθέμιτα ωφελήματα σε εργαζομένους σε άλλες επιχειρήσεις, προκειμένου να παραβιάσουν τα καθήκοντά τους απέναντι στους εργοδότες τους («δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα»). Ευνοούνται έτσι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες που αθέμιτα αποκτούν προβαδίσματα εις βάρος ανταγωνιστών τους, ενώ ακριβώς σε αυτούς θα έπρεπε να επικεντρώνεται το ποινικό ενδιαφέρον.
Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει καλά ότι υπήρξαν περίοδοι που η ιστορία της δεξιάς παράταξης στην Ελλάδα ταυτιζόταν με την ιστορία της ίδιας της διαφθοράς. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρο ότι ανέλαβε την εξουσία για να παλινορθώσει το καθεστώς θεσμικής διαφθοράς, που είχε υποχωρήσει επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν διστάζει να επανακάμψει σε πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Οι δημοκρατικές πολιτικές φωνές και οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν τις παραπάνω εξελίξεις.