ΣΥΡΙΖΑ : «Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται τη διαγραφή ιδιωτικού χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Στις απευθείας αναθέσεις κατά το τελευταίο 18μηνο αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «ξέφρενο πάρτυ γαλάζιων παιδιών».
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το παράδειγμα των απευθείας αναθέσεων της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου φαίνεται ότι έχουν ακολουθήσει πολλά στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως σήμερα αποκαλύπτει η Ναυτεμπορική το 65% του συνόλου των δημοσίων συμβάσεων που έχει συνάψει η κυβέρνηση κατά το τελευταίο 18μηνο έγιναν με απευθείας αναθέσεις. Το τεράστιο ποσοστό των απευθείας αναθέσεων παραπέμπει σε ξέφρενο πάρτι γαλάζιων παιδιών που ενώ κατηγορούν το δημόσιο ως αντικρατιστές, την ίδια ώρα τρώνε με χρυσά κουτάλια.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται τη διαγραφή ιδιωτικού χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελάφρυνσης των νοικοκυριών από το αυξημένο κόστος της ενέργειας, καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Η κα Νικολάου ήταν μόνο η αρχή. Όπως φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλές Νικολάου στον περίγυρό του».
Το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής
Όπως αναφέρεται στην έντυπη έκδοση και σε ρεπορτάζ του Σταμάτη Ζησίμου, το Δημόσιο «έριξε» 13,5 δισ. ευρώ στην αγορά κατά τη διάρκεια του 18μήνου Ιανουαρίου 2020 – Ιουνίου 2021, μέσω των δημόσιων συμβάσεων που συνήψε για την αγορά υπηρεσιών, προμηθειών, την κατασκευή έργων και την εκπόνηση μελετών. Η διάθεση αυτού του ποσού είναι το υψηλότερο από το 2010 και αφορά μια περίοδο που σημαδεύτηκε από τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία λόγω της πανδημίας. Για αυτό και αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο μέγεθος για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας εν γένει, που υποχώρησε δραματικά εξαιτίας των lockdowns.
Μελανό σημείο κατά το εξεταζόμενο διάστημα αποτελεί ο πολύ μεγάλος αριθμός των απευθείας αναθέσεων, που αντιστοιχούν σε ποσοστό στο 65% του συνόλου των συμβάσεων. Ευτυχώς, όμως, το ποσό που διατέθηκε για τη συγκεκριμένη μέθοδο ανάθεσης περιορίζεται στο περίπου 16% των 13,5 δισ. ευρώ.
305.656 συμβάσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 επικυρώθηκαν -από τις περίπου 3.500 αναθέτουσες αρχές που λειτουργούν στη χώρα και έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν δημόσιες συμβάσεις- συνολικά 305.656 δημόσιες συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 13,55 δισ. ευρώ. Ανά κατηγορία συμβάσεων, οι περισσότερες ως προς τον αριθμό αφορούν τις προμήθειες, ωστόσο ως προς το ύψος, παρότι αρκετά λιγότερες, τα «σκήπτρα» κρατά η κατηγορία «έργα».
Συγκεκριμένα, το εξεταζόμενο 18μηνο, υπογράφτηκαν 175.886 συμβάσεις για προμήθειες, προϋπολογισμού 4,15 δισ. ευρώ, 111.096 συμβάσεις υπηρεσιών με προϋπολογισμό 3,6 δισ. ευρώ και 10.144 συμβάσεις έργων προϋπολογισμού 5,57 δισ. ευρώ. Υπεγράφησαν επίσης και μια σειρά άλλων κατηγοριών συμβάσεις, όπως μελετών, τεχνικών, ή συναφών υπηρεσιών, που αριθμούν περίπου τις 8.500 με προϋπολογισμό σχεδόν 300 εκατ. ευρώ.
Απευθείας αναθέσεις
Ως προς το είδος της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για τη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων, σε αριθμό, επικρατούν συντριπτικά οι απευθείας αναθέσεις, είτε αυτές αφορούν κλασικές συμβάσεις (άρθρο 118), είτε συμβάσεις που υπεγράφησαν στο πλαίσιο προμηθειών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της Covid – 19 (συμβάσεις Covid – 19). Ωστόσο, στην κορυφή από πλευράς προϋπολογισμού βρίσκονται οι συμβάσεις που υπεγράφησαν με «ανοικτή διαδικασία».
Συγκεκριμένα, με «ανοικτή διαδικασία» κατακυρώθηκαν 41.143 συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 7,74 δισ. ευρώ. Έπονται σε ποσό οι συμβάσεις με «κλειστή διαδικασία» όπου υπεγράφησαν 1.668 συμβάσεις, ύψους 1,94 δισ. ευρώ. Στην τρίτη θέση σε ποσό οι συμβάσεις με «απευθείας ανάθεση» που αριθμούν τις 187.706, προϋπολογισμού 1,88 δισ. ευρώ. Σε αυτό το είδος διαδικασίας θα πρέπει να προστεθούν και οι συμβάσεις «απευθείας ανάθεση Covid – 19» που το εξεταζόμενο διάστημα ανέρχονται στις 10.263, με προϋπολογισμό σχεδόν 290 εκατ. ευρώ.
Αν αθροιστούν οι συμβάσεις με τη διαδικασία της «απευθείας ανάθεσης» τότε ο αριθμός τους ανέρχεται στις 197.969 και το ποσό στα 2,17 δισ. ευρώ.
Με τη διαδικασία της «διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση» υπογράφηκαν 10.739 συμβάσεις προϋπολογισμού 782 εκατ. ευρώ, με «συνοπτικό διαγωνισμό» 31.070 συμβάσεις ύψους 648 εκατ. ευρώ, με «διαπραγμάτευση με προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμού» 2.983 συμβάσεις ύψους 90,5 εκατ. ευρώ, με «ανταγωνιστική διαδικασία» 8.929 συμβάσεις με προϋπολογισμό 89 εκατ. ευρώ και με «ανταγωνιστικό διάλογο» 8.740 συμβάσεις ύψους 46,5 εκατ. ευρώ.