Μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση του Τ.Τ. (Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) καθώς κατά πλειοψηφία (2-1) το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε το σύνολο των κατηγορουμένων για το αδίκημα της απιστίας κρίνοντας ότι η έγκληση της εκκαθαρίστριας εταιρείας PqH κατατέθηκε εκπρόθεσμα.
Μάλιστα το δικαστήριο διαβίβασε το φάκελο της υπόθεσης στην εισαγγελία προκειμένου να ελεγχθεί ποινικά το Δ.Σ. της PqH για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση!
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δικαιώνει πλήρως τις αποκαλύψεις της εφημερίδας “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” και του eReportaz που είχαν δημοσιεύσει τις παλινωδίες τις εκκαθαρίστριας εταιρείας η οποία θυμήθηκε να καταθέση αίτημα συνέχισης της δίκης κατόπιν εορτής. Σημειώνεται πάντως ότι η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε τη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας για τους κατηγορούμενους στην δίκη του Τ.Τ. υποστηρίζοντας ότι δεν ετίθετο θέμα σε ότι αφορά την εκπρόθεσμη έγκληση.
Ψήφοι 2-1
Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση ανατράπηκαν τα πάντα. Η έδρα του δικαστηρίου με ψήφους 2-1 έκρινε ότι η έγκληση κατατέθηκε μετά την καταληκτική ημερομηνία της 18ης Μαρτίου 2020 και ως εκ τούτου έπρεπε να παύσει, βάσει των τροποιποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα, η δίωξη για την απιστία των κατηγορουμένων. Οι δικαστές οι οποίοι πλειοψήφισαν ήταν οι κ.κ. Ζαβιτσιάνος και Οικονόμου ενώ μειοψήφισε η πρόεδρος της έδρας κυρία Φραγκάκη.
Μόνο η απάτη
Η “χρυσή δίκη” του Τ.Τ. με τους επώνυμους κατηγορούμενους τινάχθηκε πλέον στον αέρα καθώς το βασικό αδίκημα εξαλείφθηκε. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί μόνο για το αδίκημα της απάτης σε βάρος πολύ περιορισμένου αριθμού κατηγορουμένων και συγκεκριμένα για τον Άγγελο Φιλιππίδη, τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, τον Ιωάννη Ρόρρη, τον Μάριο Βαρότση και την Αλεξάνδρα Λιακοπούλου. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, η συγκεκριμένη κατηγορία είναι αποδυναμωμένη μετά την παύση του αδικήματος της απιστίας.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, πάντως, έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση δυο βουλευμάτων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που έκριναν ότι για δυο υποθέσεις της Αγροτικής Τράπεζας η δικαιοσύνη μπορεί να εξετάσει στην ουσία εάν διαπράχθηκαν αδικήματα από μέρους των τραπεζικών στελεχών καθώς ο Νόμος που απαιτεί κατάθεση έγκλησης για το αδίκημα της απιστίας είναι αντισυνταγματικός.
Ο ρόλος της PqH
Στις 14 Ιουνίου 2020 η “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” είχε αποκαλύψει της παλινωδίες της PqH σημειώνοντας ότι κινδυνεύει να τιναχθεί η διαδικασία κάτι το οποίο συνέβη! Γράφαμε τότε:
“Τα στοιχεία-ντοκουμέντα τα οποία δημοσιεύει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτουν τις περίεργες καθυστερήσεις τις οποίες «έπαιξε» η PQH με αποτέλεσμα η δήλωση συνέχισης της ποινικής διαδικασίας να κατατεθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 14 Απριλίου 2020, δηλαδή μια ημέρα μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) βάσει της οποίας η αναστολή της προθεσμίας για την υποβολή έγκλησης για απιστία σε βάρος των τραπεζικών ιδρυμάτων καταργούνταν και μάλιστα αναδρομικά! Το πλέον δύσοσμο της υποθέσεως είναι το γεγονός ότι όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της PQH η απόφαση για να κατατεθεί έγκληση για τη συνέχιση της δίκης είχε ληφθεί από τις 9 Μαρτίου 2020, δηλαδή εννιά ολόκληρες ημέρες πριν την καταλυτική ημερομηνία της 18ης Μαρτίου 2020 οπότε βάσει του νόμου της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν οι έχοντες έννομο συμφέρον να καταθέσουν έγκληση για να συνεχιστούν δίκες, ανακρίσεις ή εισαγγελικές έρευνες που αφορούσαν απιστία τραπεζικών στελεχών. Ωστόσο, για λόγους που καλείται πλέον η ίδια η εταιρεία καλείται να εξηγήσει η εμπρόθεσμη διορία χάθηκε, καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρεία εξουσιοδότησε τους δικηγόρους προκειμένου να δηλώσουν τη συνέχιση της δίκης στις 18 Μαρτίου (την ημέρα που έληγε η διορία) και εκείνοι την κατέθεσαν στις 14 Απριλίου!
Το αποτέλεσμα είναι πλέον να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η δίκη με τους 30 «επώνυμους» κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων οι πρώην επικεφαλής του ΤΤ Άγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπαδόπουλος, οι επιχειρηματίες Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, Γεώργιος Δασκαλάκης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, κ.λπ”.