Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τ. Θεοδωρικάκος: Ουσιαστική αναβάθμιση όλου του συστήματος εκπαίδευσης των αστυνομικών μας

«Όραμά μας είναι μια Ελληνική Αστυνομία σύγχρονη, ανθρώπινη, υψηλού επιπέδου, ικανή, αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα και την εγκληματικότητα, απέναντι σε κάθε μορφή βίας, απέναντι σε όλες τις σύγχρονες μορφές του εγκλήματος και πάντοτε φιλική απέναντι στους πολίτες», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, αναμόρφωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Προχωράμε με σταθερά βήματα τον στόχο του εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσα από μια ουσιαστική και στέρεη αναβάθμιση των σπουδών των αστυνομικών μας με την καθιέρωση της Σχολής των Αξιωματικών ως πανεπιστημιακής σχολής και τη συνολική αναβάθμιση όλου του συστήματος της εκπαίδευσης των αστυνομικών μας», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που υπογράμμισε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο γίνεται πράξη πλέον ότι η Σχολή Αξιωματικών αναβαθμίζεται πλήρως σε ένα πανεπιστημιακό στρατιωτικό ίδρυμα, στο πρότυπο των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Ευελπίδων και των υπόλοιπων παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι:

– η Σχολή αναδεικνύει τα δικά της μέλη ΔΕΠ, έχει τους δικούς της καθηγητές οι οποίοι εκλέγονται με αξιοκρατικό τρόπο.

– η Σχολή έχει διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, όπως ισχύει και συμβαίνει με όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με βάση το πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι για την Ελλάδα. Η Σχολή έχει τους δικούς της κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών, έχει τη δική της πολύ σημαντική δυνατότητα για ερευνητική δράση και για διεθνείς συνεργασίες.

– με το παρόν νομοσχέδιο αναβαθμίζονται και οι υπόλοιπες Σχολές της Αστυνομίας και ιδίως η Σχολή Αστυφυλάκων, στην οποία θα υπάρχει επίσης αξιολόγηση ενώ θα δίνεται η δυνατότητα και μεταπτυχιακών σπουδών.

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε τη σημασία που έχει στις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες, το επίπεδο των στελεχών του Αστυνομικού Σώματος. «Οι εποχές του αστυφύλακα πόλεως, στις κλασσικές γειτονιές των Αθηνών, όπου όλοι ακόμη γνωρίζονταν μεταξύ τους, ή του χωροφύλακα στην ελληνική επαρχία, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, με τα καλά και τα άσχημά τους», είπε ο κ. Χαρακόπουλος που σημείωσε ότι έχει αλλάξει η φύση και η πολυπλοκότητα της παρανομίας του εγκλήματος. «Σήμερα, έχουμε εγκληματικές συμμορίες που κινούνται με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, συμμορίες και παράνομα κυκλώματα που κινούνται σε διεθνή δικτύωση, εισαγόμενους επαγγελματίες εκτελεστές. Έχουμε επίσης κατακόρυφη αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και διάφορες ειδεχθείς μορφές εγκλημάτων, όπως ο εκβιασμός δια προσωπικών φωτογραφιών ή βίντεο και η παιδική πορνογραφία, έχουμε ακόμα έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας και αύξηση των γυναικοκτονιών», είπε ο κ. Χαρακόπουλος που τόνισε ότι σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται υψηλότερη ειδίκευση και ευρύτερη παιδεία, γνώση σύγχρονης τεχνολογίας, ψυχολογίας, γενικές και βασικές νομικές γνώσεις.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Κουτσούμπας χαρακτήρισε αναγκαία τη σημερινή νομοθετική παρέμβαση διότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, στη μεθοδολογία και την οργάνωση του εγκλήματος. «Με το νομοσχέδιο προωθείται η αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης. Στόχος είναι η αναδιαμόρφωση του χαρακτήρα της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ώστε με την υψηλής ποιότητας παρεχόμενη εκπαίδευση, τα στελέχη να μπορούν να ανταποκριθούν στις εξελίξεις, στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο κ. Κουτσούμπας και επισήμανε ότι «παρέχεται η δυνατότητα, με τα προγράμματα σπουδών και με τα πολλαπλά γνωστικά αντικείμενα που θα είναι υψηλής ποιότητας, να εξασφαλίζουν στους σπουδαστές θεωρητική και πρακτική εξάσκηση». Όσον αφορά στην Αστυνομική Ακαδημία, ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι επιχειρείται με τις διατάξεις η οργάνωση με στόχο την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού, για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Εξάλλου, όπως είπε, η Αστυνομική Ακαδημία θα μπορεί να αναπτύσσει συνεργασίες και δράσεις με ΑΕΙ και με άλλους φορείς, για γνώση και εμπειρία. «Διαμορφώνεται μια νέα εικόνα αστυνομικού, με γνώσεις και δυνατότητα να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της εγκληματικότητας. Η αναβάθμιση των σπουδών που επιχειρείται, με το νομοσχέδιο, οι συνεργασίες εξασφαλίζουν βέλτιστη ποιότητα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης και απόκτησης διεθνούς εμπειρίας», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός είπε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις η Αστυνομική Ακαδημία θα είναι αυτοτελής υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα εποπτεύεται και θα ελέγχεται από τον προϊστάμενο του επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Στην Αστυνομική Ακαδημία θα υπάγονται μόνο η Σχολή Αστυφυλάκων, η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης και η Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. «Δηλαδή, ακρωτηριάζετε την Αστυνομική Ακαδημία, αποκόπτετε τη Σχολή Αξιωματικών την εποπτεία της οποίας, θα ασκεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μέσω του επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Κάνετε δηλαδή, εκπαίδευση δύο ταχυτήτων. Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί. ‘Αρα η Αστυνομία θα έχει δύο ταχύτητες», είπε ο κ. Καλαματιανός, που επισήμανε: «Στη Σχολή Αξιωματικών θα υπάρχει και εποπτεία από την υπουργό Παιδείας, η οποία θα αφορά την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και τις διαδικασίες αξιολόγησης της σχολής. Η σχολή Αξιωματικών θα ανήκει στην ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα είναι, λέτε ισότιμη, με τα ΑΕΙ. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι είναι μια κατ΄επίφαση ισοτιμία με τα ΑΕΙ, καθώς θα απουσιάζουν βασικά χαρακτηριστικά των ΑΕΙ». «Θέλετε να παρουσιάσετε ότι είναι μια σπουδαία μεταρρύθμιση αυτό που φέρνετε, όμως χωρίς τη θέσπιση ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου φοίτησης, χωρίς τη θέσπιση του αυτοδιοίκητου, χωρίς πρόβλεψη για ακαδημαϊκά και επιστημονικά εχέγγυα, δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης των αστυνομικών, που εν τέλει θα αφορά και ελάχιστους αστυνομικούς και ενώ δεν προβλέπεται τίποτα για τους αστυφύλακες που μένουν χωρίς επαγγελματική και ακαδημαϊκή κατοχύρωση», είπε ο κ. Καλαματιανός.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, Γιώργος Καμίνης είπε ότι η κυβέρνηση «φέρνει προς ψήφιση μια μεταρρύθμιση επιφανειακή και λειψή». «Αναβαθμίζεται σε Ανώτατη η Σχολή Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, καθίσταται Οργανισμός διακριτός από την Αστυνομική Ακαδημία. Καθιερώνεται κοινό και οριζόντιο διοικητικό μοντέλο οργάνωσης, για κάθε μια από τις σχολές Αστυφυλάκων, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης και εθνικής ασφάλειας. Σαφώς και έπρεπε να ξεκαθαρίσει το νομοθετικό καθεστώς που αφορά την εκπαίδευση των αξιωματικών. Και επί της αρχής είναι σε θετική κατεύθυνση το γεγονός ότι αναβαθμίζεται σε Ανώτατη η Σχολή Αξιωματικών, αποκτώντας τα δικά της όργανα διοίκησης και το δικό της μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Όμως δεν υπάρχει σαφής εικόνα αν η αναβάθμιση αυτή της Σχολής Αξιωματικών συνοδεύεται και με απαιτούμενη αύξηση των απαιτούμενων πόρων», είπε ο Καμίνης που κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει ποια είναι η σκοπιμότητα αντιγραφής του οργανωτικού μοντέλου των ανωτάτων στρατιωτικών σχολών στα Σώματα Ασφαλείας. «Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο εσωστρεφούς χαρακτήρα που δεν ανοίγει έναν δημιουργικό διάλογο με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές νομοθετικό πλαίσιο. Έχω την εντύπωση ότι δεν το παιδέψατε και πάρα πολύ το πράγμα. Παραμείνατε έτσι στο να αντλήσετε την έμπνευσή σας από τις στρατιωτικές σχολές εν μέρει και κατά τα λοιπά από το καθεστώς των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ και δεν βλέπω τίποτα ουσιαστικό για το περιεχόμενο της ακαδημαϊκής και αστυνομικής εκπαίδευσης. Η μόνη σοβαρή παρέμβαση είναι στο ποια όργανα έχουν την ευθύνη και ποιο είναι το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό καθεστώς, εκείνα που θα διδάξουν», είπε ο κ. Καμίνης που επισήμανε ότι «η τυπική αναβάθμιση δεν τα λύνει όλα αν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αναβάθμιση της ποιότητας του προγράμματος σπουδών, γιατί οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι πρόκειται να ασκήσουν καθήκοντα διοίκησης είναι αναγκασμένοι, από τις τρέχουσες κοινωνικές εξελίξεις, να εκτεθούν σε νέα γνωστικά αντικείμενα».

«Στο σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, υπάρχει πρόβλεψη για μεταβολή στο οργανωτικό μοντέλο, αλλά όχι και στη φιλοσοφία της αστυνομικής εκπαίδευσης», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης που πρόσθεσε ότι «ο στόχος της νέας ρύθμισης είναι καταφανής. Είναι η ανταπόκριση της αστυνομικής εκπαίδευσης στις νέες μεθόδους καταστολής, που είναι δεμένη άρρηκτα με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνθήκες του 21ου αιώνα, για τον ενιαίο χώρο ασφάλειας. Συνδέεται και με την καθιέρωση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενιαίων προτύπων στην αστυνομική οργάνωση, εκπαίδευση και λειτουργία και δράση. Όλοι αυτοί είναι στόχοι που ανταποκρίνονται στη ζωτική, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάγκη, να αντιμετωπίσει τη δράση των εργαζομένων στις συνθήκες που διαμορφώνονται και προκαλούν τριγμούς στη θωράκιση του ευρωπαϊκού αστικού οικοδομήματος». Η λειτουργία της σχολής, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του πλέον σκληρού κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους. Επισήμανε δε πως όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τους σπουδαστές, παραπέμπονται σε εξουσιοδοτικές διατάξεις.

Στην ανάγκη αναβάθμισης και των σχολών αστυφυλάκων αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, που επισήμανε ότι «η αναμόρφωση ήταν αναγκαία διότι η εκπαίδευση πρέπει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις τις ανάγκες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει και καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία, ο Έλληνας αστυνομικός δηλαδή, για την εκπλήρωση της αποστολής του και την προστασία του πολίτη αλλά και για την διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας». Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να εξηγήσει «για ποιο λόγο η σχολή της αστυνομίας ή των αξιωματικών ανήκει στον υπουργό. Για ποιο λόγο δηλαδή ο υπουργός είναι ο επικεφαλής της σχολής αστυνομίας;».

«Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει ως αποκλειστικό και βασικό σκοπό την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, που πρότεινε ο έλεγχος των προγραμμάτων σπουδών και εκπαίδευσης των αστυνομικών σωμάτων να γίνεται από διαβουλευτικά συμβούλια εκλεγμένων και μη εκλεγμένων πολιτών με αποφασιστικό ρόλο και η εκπαίδευση των αστυνομικών να είναι διαρκής στα διεθνή πρότυπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαιτείται μια μεταρρύθμιση, είπε η Φωτεινή Μπακαδήμα, «που θα συμπεριλαμβάνει και την κατάργηση ειδικών σωμάτων της ΕΛΑΣ όπως είναι τα MAT, οι ομάδες Δέλτα, Ζήτα, ΔΙΑΣ. Τον αφοπλισμό των αστυνομικών που μετέχουν σε καθημερινές περιπολίες και τον κοινωνικό έλεγχο της εκπαίδευσης και του έργου της αστυνομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ. Οικονόμου για ανάρτηση Α. Τσίπρα: “Όλοι θυμούνται. Μερικές φορές το σιγάν είναι κρείττον του λαλείν”

Στις εγκαταστάσεις παραγωγής των F-35 στο Τέξας ο Ν. Παναγιωτόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ